7 Οκτωβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΑρχάνεςΜοναστήρια

Των καλογράδων τα κελλιά στον Γιούχτα

Τα κελλιά των καλογράδων στον Γιούχτα

Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ερειπωμένου σήμερα μοναστηριού του 15ου αιώνα, χωρίς να είναι ακριβής η χρονολογία ίδρυσης του.

Το συναντάμε στην δυτική απόκρημνη πλαγιά του όρους Γιούχτα, το οποίο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη. Είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο και προσαρμοσμένο στον βράχο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάει κάποιος εκεί, ο πρώτος είναι από την εκκλησία του Αφέντη Χριστού στην δεύτερη σε ύψος κορυφή του βουνού, λίγο πριν φτάσει στην εκκλησία κατευθύνετε δεξιά προς τον γκρεμό, εκεί με λίγο ψάξιμο θα βρει το μονοπάτι, με πολύ προσοχή λόγο της μεγάλης κλίσης κατηφορίζει, και σε λίγο θα συναντήσει τα ερειπωμένα χτίσματα του μοναστηριού.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να πάτε με αυτοκίνητο στην δυτική μεριά του βουνού, από εκεί να υπολογίσετε που περίπου είναι, με βάση την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού αφού είναι σχεδόν κάτω από αυτήν και ελαφρός βορειότερα.

Σήμερα σώζονται σχετικά σε καλή κατάσταση δύο χτίσματα, το ένα αποτελείτε από έναν οχυρωματικό τοίχο, εσωτερικό υπαίθριο χώρο, και μια κάμερα χτισμένη μέσα στο βράχο, το άλλο βρίσκεται λίγα μέτρα πιο νότια, μάλλον ήταν η δεξαμενή όπου συγκέντρωναν νερό, το οποίο έβγαινε όπως φαίνεται από μια μεγάλη τρύπα στο βράχο, σήμερα όμως έχει στερέψει.

Λίγα λόγια για την ιστορία του μοναστηριού, αυτό αποτελούσε ένα κομμάτι ενός δικτύου σημείων μοναχισμού πάνω στο Γιούχτα και γύρω από αυτόν, τα οποία άκμασαν επί ενετοκρατίας, όμως με την εισβολή των Τούρκων το 1645 στην Κρήτη, και ιδιαιτέρα μετά το καλοκαίρι του 1648 που άρχισαν να πολιορκούν τον Χάνδακα, (Ηράκλειο) όλα αυτά τα σημεία μοναχισμού γύρω από τον Γιούχτα, τα κατέστρεψαν σφάζοντας όποιον έβρισκαν εκεί. Τα τουρκικά στρατεύματα το 1648 εγκαταστάθηκαν πολύ κοντά στον Γιούχτα, στις περιοχές από την Φορτέτσα, τις Βασιλιές, και τον Άγ Βλάσση, εκεί έμειναν έως το 1669 που παραδόθηκε ο Χάνδακας στους Τούρκους από τους Ενετούς.

Στην δεύτερη σε ύψος κορυφή του Γιούχτα, κατά την Ενετοκρατία λειτουργούσε και άκμασε με μεγάλη φήμη, η Μονή του Σωτήρα Χριστού, φαίνεται ότι, Τα κελλιά των Καλογράδων αποτελούσαν μέρος της Μονής του Σωτήρα.

Η Μονή του Σωτήρα Χριστού καταστράφηκε και εκείνη το 1648 όπως έχουμε γράψει, από τότε μέχρι το 1866, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, σίγουρα όμως έβρισκαν καταφύγιο στον Γιούχτα ερημίτες μοναχοί, με το ξέσπασμα της τριετούς επανάστασης του γηγενούς Χριστιανού πληθυσμού της Κρήτης 1866-1869, οι ντόπιοι Τουρκοκρητικοί έκαναν εκτεταμένες σφαγές στην περιοχή, μεταξύ των άλλων, κατακρεούργησαν τον Κυριακό, τον τελευταίο καλόγερο της μονής του Σωτήρα Χριστού στις 15-9-1866, και κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα κτίσματα της Μονής, εκτός από τον τετράκλιτο ναό του Σωτήρα Χριστού.

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα, μπορείτε να βρείτε στο μνημειώδες έργο του Νίκου Ψιλάκη Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *