21 Ιουλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΑρχάνεςΠριν και μετά

Αρχάνες πριν και μετά βίντεο

Αρχάνες πριν και μετά

Αυτόν τον τίτλο έδωσα στα 4 βίντεο που έφτιαξα με θεματολογία τις αλλαγές που έρχονται κατά την πάροδο του χρόνου στην όμορφη κωμόπολη των Αρχανών.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 είχα καταφέρει να έχω μία μικρή φωτογραφική μηχανή τσέπης Kodak, το 36ρη φίλμ για να το αγοράσω τότε κόστιζε 1500 δραχμές, και άλλες 1500 δραχμές για να εκτυπωθούν οι φωτογραφίες, σημερινή αντιστοιχία με το ευρώ είναι περίπου 6 ευρώ, βέβαια τότε αυτά τα χρήματα είχαν πολύ μεγαλύτερη αγοραστική αξία, για παράδειγμα, τώρα με 6 ευρώ αγοράζεις 2 γύρους, τότε αγόραζες 8 γύρους, αυτό το γράφω μόνο και μόνο για να δώσω μία τάξη μεγέθους των χρημάτων που δαπανούσα.

Χωρίς καθόλου γνώσεις σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας ξεκίνησα να αποτυπώνω θέματα που άφηναν τους πάντες παγερά αδιάφορους, μάλιστα συχνά δεχόμουν επιπλήξεις, όπως βγάζε φωτογραφία τους ανθρώπους της οικογένεια σου και τίποτα άλλο, εγώ τότε απαντούσα, μα βγάζω και ανθρώπους.

Η δεκαετία του 1990 ήταν μία δεκαετία τεράστιας ανάπτυξης για τις Αρχάνες, όσο αφορά τις παρεμβάσεις στο δομημένο χώρο της κωμόπολης,τα πάντα σχεδόν άλλαζαν με γοργούς ρυθμούς, τόσο γρήγορους που ολόκληρες γειτονιές άλλαζαν όψη μήνα με τον μήνα, όλο αυτό εμένα με κέντρισε και μπήκα στην διαδικασία μόνος μου και αποσπασματικά να φωτογραφίζω κτήρια, δρόμους, περιοχές, οι Αρχάνες ήταν και είναι ένας φωτογραφικός παράδεισος.

Κατάγομαι από τις Αρχάνες αλλά δεν μένω εκεί, αυτό έχει ως επακόλουθο να κάνω πάρα πολλές επισκέψεις λίγων ωρών, αλλά και να μην έχω την δυνατότητα να είμαι εκεί, την μέρα την ώρα το λεπτό που πρέπει ούτως ώστε να τραβήξω ένα θέμα μου μία φωτογραφία που θα συνηγορούν όλοι οι εξωγενείς παράγοντες.

Έτσι λοιπόν τραβούσα φωτογραφίες και τις φιλούσα καλά στο αρχείο μου για χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούσα να φωτογραφίζω τις Αρχάνες συχνά πυκνά, έτσι μετά από περίπου 20 χρόνια βρέθηκα να έχω ένα καλό υλικό, ένα καλό υλικό όχι ως προς την καλλιτεχνική του αξία, αλλά ως προς την καταγραφή των αλλαγών που επιφέρει ο χρόνος και οι παρεμβάσεις των ανθρώπων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που και εκείνες ήταν και είναι ραγδαίες, με κατέστησαν σε θέση να μπορώ να δείχνω την όποια δουλειά κάνω, για το κέφι μου, από εσωτερική παρόρμηση, έτσι αποφάσισα να παρουσιάσω αυτή την δουλειά που προέκυψε από την δική μου παρόρμηση, επιμονή, και υπομονή, μαζί με τα έξοδα τον κόπο και τον χρόνο, αφού έκανα κάτι που με εξέφραζε και αγαπούσα.

Έρχομαι λοιπόν με αυτή την ανάρτηση να σας παρουσιάσω μέσα από 4 βίντεο αυτό που έφτιαξα, ξέρετε κάτι, είναι σημαντικό όταν κοπιάζεις για κάτι να υπάρχει και μία αμοιβή, πέρα από την ηθική ευχαρίστηση που νιώθεις, έστω και αν δεν θα έχω ουσιαστικά κάποιο κέρδος, αφού για να βγάλεις χρήματα από ένα βίντεο στο youtube, θα πρέπει να έχει εκατομμύρια προβολές και όχι μερικές εκατοντάδες η δύο τρεις χιλιάδες.

Σας παραθέτω λοιπόν τα 4 βίντεο Αρχάνες πριν και μετά, ευελπιστώντας ότι θα σας αρέσουν και θα με υποστηρίξετε, κάνοντας εγγραφή στο κανάλι μου, δηλώνοντας ότι σας αρέσουν, και κοινοποιόντας τα, Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πρώτο μέρος

Δεύτερο μέρος

Τρίτο μέρος

Τέταρτο μέρος

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Αρχάνες πριν και μετά βίντεο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.