22 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Παιχνίδια

Πως παίζεται η Αγωνία

Η Αγωνία παίζεται με τράπουλα, είναι ένα παιχνίδι που προκαλεί πραγματικά μεγάλη αγωνία στους παίχτες χωρίς όμως να τους αγχώνει.

Παίζεται από δύο παίχτες και πάνω, ενώ μετά τους τέσσερις παίχτες χρειάζεται και δεύτερη τράπουλα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Ο παίχτης που έχει αναλάβει το μοίρασμα, μοιράζει σε όλους από επτά κάρτες.

Κάτω αφήνει ένα φύλλο και την υπόλοιπη τράπουλα την ακουμπάει δίπλα.

Οι παίχτες ρίχνουν μία κάρτα τη φορά με βάση το χρώμα και το σχήμα, για παράδειγμα, αν κάτω βρίσκεται το 4 κούπα, ο παίχτης πρέπει να ρίξει ένα οποιοδήποτε φύλλο που είναι κούπα, μπορεί να ρίξει διαφορετικό χρώμα και σχήμα, νόμο αν ταυτίζεται με τον αριθμό, δηλαδή μόνο αν είναι 4, τρυφηλή, καρό, η μπαστούνι, οι παίχτες συνεχίζουν πλέον με το νέο χρώμα και σχήμα.

Αν ο παίχτης δεν έχει κάποιο φύλλο να ρίξει, τότε τραβάει μία κάρτα από την τράπουλα που βρίσκεται δίπλα, αν και πάλι δεν έχει, τότε λέει πάσο και συνεχίζει ο επόμενος παίχτης.

Στην περίπτωση που τα φύλλα της τράπουλας που τραβούν οι παίχτες τελειώσουν, (κάτι πολύ συνηθισμένο), τότε αφήνουμε το ένα φύλλο που είναι στο πάνω μέρος των φύλλων που έχουν μαζευτεί κάτω, παίρνουμε τα υπόλοιπα τα ανακατεύουμε και τα χρησιμοποιούμε πάλι.

Οι αριθμοί 7 και 9

Ο αριθμός 7. Όταν ο παίχτης ρίξει τον αριθμό 7 υποχρεούται να ρίξει ένα φύλο ακόμη του ίδιου χρώματος και σχήματος, δηλαδή το 7 δεν πέφτει ποτέ μόνο του. Ο παίχτης μπορεί να ρίξει το 7 και αμέσως άλλο 7 άλλου σχήματος και χρώματος, απλά μετά πρέπει να ακολουθεί κάποιος άλλος αριθμός ίδιου χρώματος και σχήματος.

Ο αριθμός 9. Ο παίχτης που θα ρίξει τον αριθμό 9, υποχρεώνει τον επόμενο παίχτη να πάρει ως ποινή δύο κάρτες, ο παίχτης που πίρε τις δύο κάρτες, αν δεν έχει να ρίξει, τραβάει εκ νέου φύλλο, αν και πάλι δεν έχει, λέει πάσο και παίζει ο επόμενος.

Ποιος κερδίζει

Κερδίζει ο παίχτης που θα μείνει πρώτος χωρίς κανένα φύλλο στα χέρια του.

Εναλλακτικά εφόσον έχει συμφωνηθεί από την παρέα, μετά από ένα σύνολο παρτίδων, νικητής μπορεί να είναι αυτός που έχει μαζέψει τους λιγότερους πόντους, δηλαδή στο τέλος κάθε παρτίδας, ο κάθε παίχτης προσθέτει τους αριθμούς που έχει μείνει με αυτούς στα χέρια, (οι φιγούρες μετρούν για 10 πόντους).

Το σύνολο κάθε φορά γράφεται σε ένα χαρτί κάτω από το όνομα του παίχτη, στο τέλος του συνόλου των παιχνιδιών, προστίθενται οι αριθμοί, και όποιος έχει τους λιγότερους πόντους είναι ο νικητής, ανεξαρτήτως αν έμενε πρώτος χωρίς φύλλα κάποιος από τους παίχτες.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να με ρωτήσετε κάνοντας ένα σχόλιο.

Συγγραφή κειμένου Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης. 

Αναζητήστε τα πάντα μέσα από την μηχανή αναζήτησης του www.ipy.gr χωρίς όρια… 

6 σκέψεις σχετικά με το “Πως παίζεται η Αγωνία

 • Γεια σας! Όταν το χαρτί που πέφτει κάτω για να αρχίσει το παιχνίδι, είναι 7, 8 ή 9, τι γίνεται;;;

  Σχολιάστε
  • Οανα, βεβαίως και μπορεί να κλείσει κάποιος με οχτώ-8, μόνο στο επτά-7 απαιτείται και δεύτερο φύλλο. Μάλιστα όταν κάποιος κλείσει με ενιά-9, πρέπει ο επόμενος παίχτης να πάρει την ποινή που είναι δύο κάρτες.

   Σχολιάστε
 • Όταν κάποιος ρίξει το τελευταίο χαρτί του και ο συμπέκτης του έχει 7 και ταιριάζει με το χαρτί κάτω επιτρέπεται να το ρίξει από πάνω και να να τραβήξει αυτός που βγήκε άλλες δυο κάρτες.

  Σχολιάστε
  • Γεια σου Βίκυ. Όταν ο παίχτης έχει μόνο ένα 7 τελευταίο φύλο, παίζει τελευταίος και ταιριάζει με αυτό που είναι κάτω, δεν μπορεί να το ρίξει, καθώς το 7 πάει πάντα μαζί με άλλο φύλο. Άρα τραβάει πρώτα χαρτί και αν ταιριάζει τα ρίχνει και κλείνει κερδίζοντας την παρτίδα, αν δεν ταιριάζει, τότε λέει πάσο και παίζει ο επόμενος παίχτης. Ελπίζω να βοήθησα!

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *