22 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Παιχνίδια

Πως παίζεται η ξερή;

Πως παίζεται η ξερή

Η ξερή είναι παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα, μπορούν να το παίξουν παιδιά από 5 ετών μέχρι 105 ετών, είναι απλό παιχνίδι και βασίζεται 50% στην τύχη και 50% στην μνήμη.

Πως παίζεται

Το μοίρασμα

Παίζεται από δύο παίχτες μέχρι 4ρις, ένας αναλαμβάνει να μοιράζει, μοιράζει έξι φύλα στον κάθε ένα παίχτη, ένα ένα και όχι όλα μαζί προκειμένου να ανακατεύονται και κατά το μοίρασμα, πριν από το μοίρασμα και αφού έχουμε ανακατέψει καλά, ο παίχτης που βρίσκεται αριστερά του παίχτη που μοιράζει, κόβει την τράπουλα, δηλαδή πιάνει με το χέρι του τη μισή τράπουλα, την ακουμπάει δίπλα και παίρνει την άλλη μισή που είναι κάτω και την βάζει πάνω στην άλλη, και μετά ακολουθεί το μοίρασμα που είπαμε. Μόλις ολοκληρωθεί το μοίρασμα των φύλων στους παίχτες, αυτός που μοιράζει βάζει κάτω 4 φύλα ανοικτά να βλέπουν όλοι τη είναι το ένα πάνω στο άλλο.

Πάμε να παίξουμε

Ξεκινά ο παίχτης που βρίσκεται δεξιά του παίχτη που μοιράζει και ρίχνει πρώτος ένα φύλο, αν το φύλο του είναι ίδιος αριθμός η φιγούρα, τότε παίρνει όλα τα φύλα που υπάρχουν κάτω, όλα τα φύλα τα παίρνει επίσης και όταν ρίξει το φύλο με το όνομα βαλές, ανεξάρτητα πιο φύλο είναι κάτω και τα παίρνει όλα, αν ο παίχτης δεν έχει τον ίδιο αριθμό η φιγούρα για να τα πάρει όλα, τότε ρίχνει απλά το φύλο του πάνω στα υπάρχοντα φύλα, η απλά κάτω αν δεν έχει προηγηθεί άλλος παίχτης.

Έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλα της τράπουλας.

Πότε κάνεις ξερή;

Ξερή κάνει ο παίχτης όταν κάτω υπάρχει μόνο ένα φύλο και ρίξει εκείνος τον ίδιο αριθμό η φιγούρα, βάζει το ένα φύλο της ξερής που μόλις έκανε ανοικτό στα φύλα που έχει κερδίσει και το άλλο κλειστό να μην φαίνεται δηλαδή, η κάθε ξερή αντιστοιχεί σε 10 πόντους. Αν κάτω υπάρχει μόνος του ένας βαλές, και ο παίχτης ρίξει βαλέ, δηλαδή κάνει ξερή με βαλέ, τότε αυτή η ξερή μετράει για 20 πόντους, οι ξερές είναι ζητούμενο στην ξερή.

Ποιος κερδίζει;

Στην ξερή κερδίζει αυτός που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους, πόντοι είναι 10 για κάθε ξερή, οι 4ρις άσοι, όλες οι φιγούρες, το καλό 10 δηλαδή το 10 καρό, και το καλό δύο δηλαδή το 2 σπαθί, και τρις πόντους παίρνει ο παίχτης που έχει τα περισσότερα φύλα.

Κοινό μυστικό για να κερδίζετε στην ξερή.

Το μυστικό είναι ένα και είναι το ίδιο για όλους τους παίχτες. Με βάση τα έξι φύλα που μοιράζονται στην αρχή και τα 4 που είναι κάτω, μπορεί ο παίχτης να θυμάται εξασκώντας την μνήμη του, πια φύλα έχουν περάσει και πια όχι, έτσι θα μπορείτε να ξέρετε με ακρίβεια πια φύλα έχει ο αντίπαλος εάν παίζουν δύο παίχτες στο τελευταίο μοίρασμα των φύλων.

Συγγραφή κειμένου ipy.gr Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης.  

Αναζητήστε τα πάντα μέσα από την μηχανή αναζήτησης του www.ipy.gr χωρίς όρια… 

Μια σκέψη για το “Πως παίζεται η ξερή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *