22 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Παιχνίδια

Πως παίζεται η Κολλιτσίνα

Τι είναι η Κολλιτσίνα 

Η Κολλιτσίνα είναι ένα ωραίο εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό παιχνίδι και παίζεται με τράπουλα. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μαθαίνει στο παιδί να προσθέτει αριθμούς εκπαιδεύοντας το μυαλό του να κάνει εύκολες μαθηματικές πράξεις χωρίς να δυσανασχετεί με το δέλεαρ της νίκης. 

Πως παίζεται;

Παίζεται με δύο έως 4ις παίχτες με μία τράπουλα. 

Ένας παίχτης αναλαμβάνει να μοιράζει.

Ο παίχτης που κάθεται δεξιά από αυτόν που μοιράζει, κόβει την τράπουλα αφού έχει ανακατευθεί πρώτα καλά, το κόψιμο γίνεται απλά πιάνοντας τη μισή τράπουλα, την ακουμπάει δίπλα και βάζει το μέρος της τράπουλας που έχει μείνει κάτω, πάνω από το κομμάτι της τράπουλας που αφαίρεσε.

Ο παίχτης που μοιράζει λέγετε μάνα, και μοιράζει 4 η 6 κάρτες σε κάθε παίχτη ενώ παίζει βέβαια και ο ίδιος, δηλαδή είναι ένας από τους παίχτες.

Μόλις ολοκληρώσει το μοίρασμα, απλώνει κάτω ανοικτά, το ένα δίπλα στο άλλο 4 φύλλα.

Το παιχνίδι ξεκινά από τον δεξιό παίχτη και συνεχίζεται ως εξής: Από τα 4 η 6 φύλλα που κρατάει ο παίχτης στα χέρια του, κοιτάζει να δει αν κάποιο από αυτά είναι ίδιο με ένα από αυτά που βρίσκονται ανοικτά κάτω, δηλαδή να είναι ίδιος αριθμός η φιγούρα, ανεξαρτήτως χρώματος και σχήματος, δηλαδή (μαύρο), μπαστούνι και τριφύλλι, (κόκκινο), καρό, και κούπα.

Αν δεν ταιριάζει κανείς αριθμός η φιγούρα του παίχτη με αυτά που βρίσκονται ανοικτά κάτω, τότε ο παίχτης ρίχνει ένα φύλλο του δίπλα στα άλλα.

Αν για παράδειγμα κάτω υπάρχει μεταξύ των φύλλων ο αριθμός 5 και ο παίχτης που είναι η σειρά του έχει το 5, βάζει το δικό του πέντε πάνω σε αυτό που είναι κάτω να το δουν όλοι και ύστερα το παίρνει, δηλαδή τα έχει κερδίσει πλέον είναι δικά του.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τις φιγούρες, αν για παράδειγμα κάτω υπάρχει η φιγούρα ρίγας Κ, και ο παίχτης έχει ρίγα Κ, τότε τον ρίχνει και τον παίρνει, όταν είναι η σειρά του να παίξει.

Το πιο ωραίο είναι το εξής, αν κάτω υπάρχει για παράδειγμα, ο αριθμός 6 και ο αριθμός 4 μεταξύ άλλων, τότε ο παίχτης που είναι η σειρά του να παίξει, αν κρατάει τον αριθμό 10, παίρνει και το 6 και το 4, δηλαδή έχει κερδίσει τρεις κάρτες.

Το ίδιο με το παραπάνω παράδειγμα γίνεται όταν μπορούν να αθροιστούν περισσότεροι αριθμοί, πχ, αν κάτω υπάρχουν ένας άσος 1, ένα τρία 3, και ένα πέντε 5, το σύνολο είναι 9, άρα αν ο παίχτης έχει 9 παίρνει τους προαναφερθέντες αριθμούς και έτσι κερδίζει περισσότερα φύλλα.

Ποιος κερδίζει;

Κερδίζει ο παίχτης που θα συγκεντρώσει περισσότερους πόντους.

Πόντοι είναι τα εξής φύλλα, οι 4ις Άσοι, το 2 τριφύλλι, το οποίο ονομάζουμε και καλό δύο για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα 3 αδελφάκια του. Το 10 καρό, που ονομάζετε καλό δέκα και όλες οι φιγούρες.

Όλα τα φύλλα που αναφέραμε ότι είναι πόντοι, μετρούν για έναν πόντο με εξαίρεση το καλό 2 και το καλό 10 που μετρούν για δύο πόντους το κάθε ένα.

Επίσης οι παίχτες μετρούν τα φύλλα τους, και όποιος έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα, έχει επιπλέον τρις πόντους.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να με ρωτήσετε κάνοντας ένα σχόλιο.

Συγγραφή κειμένου ipy.gr

Αναζητήστε τα πάντα μέσα από την μηχανή αναζήτησης του www.ipy.gr χωρίς όρια… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *