21 Ιουλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος Μοχού

Τοποθεσία

Στις απόκρημνες πλαγιές πάνω από τις περιοχές της Σταλίδας και των Μαλίων σε υψόμετρο 370 μέτρα, του Δήμου Χερσονήσου στο Νομό Ηρακλείου, η  Ιερά Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος σαν αετοφωλιά αγναντεύει το βόρειο κρητικό πέλαγος, πολύ κοντά στο κεφαλοχώρι Μοχό στους πρόποδες των Λασιθιώτικων Βουνών.  

Πρόκειται για μία γυναικεία Μονή με 15 περίπου μοναχές. Ιδρύθηκε το 2009 από τον πρώην μοναχό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ανωπόλεως Απόστολο. Η Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

Ακούστε το κείμενο
 
Η αφορμή για την δημιουργία της Μονής

Συχνά στην ορθόδοξη παράδοση συναντάμε Ναούς και Μοναστήρια που έχουν χτιστοί προς δόξα Θεού με αφορμή ένα θαύμα, ένα χαρμόσυνο γεγονός, η ακόμη με την αφορμή ενός θανάτου, προς αιώνιας ανάπαυσης της ψυχής του θανόντος, αλλά και την πεποίθηση των συγγενών του ότι πράττουν προς το προσφιλές τους πρόσωπο και το Θεό το καλύτερο δυνατό.  

Έτσι συνέβη και στην περίπτωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Θεογεννήτορος. Στις 26-12-2003 ένα παλικάρι από το Μοχό, ο Δημήτρης Χαμαλάκης έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, Μέσα στον πόνο της οικογένειας του η μητέρα του πήρε την απόφαση να χρηματοδοτήσει την δημιουργία αυτού του Μοναστηριού που θα δοξολογείται το όνομα της μητέρας Παναγίας στην μνήμη του γιού της. Το παλικάρι αυτό ήταν από οικογένεια κτηνοτρόφων που διατηρούσαν εκτάσεις στην πλαγιά του βουνού, έτσι δώρισαν αμέσως την απαιτούμενη έκταση προκειμένου να ιδρυθεί εκεί το Μοναστήρι.

Σε ένα μέρος που λίγο καιρό πριν μόνο τα πρόβατα υπήρχαν ανάμεσα σε πέτρες και θάμνους, εκεί που ακούγονταν μόνο το φύσημα του αέρα, τώρα στέκει αγέρωχο ένα νέο και σύγχρονο μοναστήρι. Οι ψαλμοί και οι δεήσεις προς την Παναγία από τις μοναχές μοιάζει σαν να απλώνονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου.

Το Καθολικό της Μονής Παναγίας Θεογεννήτορος

  Είναι τρίκλιτη βασιλική με το κεντρικό κλίτος να είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου,  το βόρειο κλίτος στον Άγιο Δημήτριο και το νότιο κλίτος στον Άγιο Μάμα. Σημειολογικά το κεντρικό κλίτος συμβολίζει τον πόνο της Παναγία όταν σταύρωσαν τον Ιό Της, το βόρειο φέρει το όνομα του παλικαριού που χάθηκε στη μνήμη του, προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, το νότιο είναι αφιερωμένο στον προστάτη των ζώων Άγιο Μάμα λόγο της ενασχόλησης της οικογένειας με την κτηνοτροφία. Ο Ναός εγκαινιάστηκε το 2006.

Εορτές της Μονής

Η Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος εορτάζει 4 φορές τον χρόνο: στις 23 Αυγούστου τα εννιάμερα της Παναγίας, στις 2 Σεπτεμβρίου του Αγίου Μάμαντος, στις 26 Οκτωβρίου του Αγίου Δημητρίου και στις 26 Δεκεμβρίου ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαμαλάκης.

Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου

Στο Μοναστήρι λειτουργούν εργαστήρια, όπως αγιογραφίας, ψηφιδωτού και άλλα, έτσι οι μοναχές ασχολούνται με δημιουργικό τρόπο καλλιεργώντας τις ικανότητες τους όταν δεν εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Υστερόγραφο

Οι πληροφορίες για να γραφτεί αυτό το αφιέρωμα, ελήφθησαν από 3 έως 4 δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό το Μοναστήρι και μερικές από ένα έντυπο του πρακτορείου εκδρομών 365, που είχα την χαρά να επισκεφτώ το Μοναστήρι. Δεν έγινε καμία αντιγραφή αυτούσιου κειμένου, ούτε φωτογραφιών.

Ρώτησα στο πωλητήριο της Μονής εάν είχαν κάποιο έντυπο σχετικά με την πρόσφατη ιστορία και ίδρυση της Μονής, η απάντηση ήταν αρνητική.

Αν διαβάσει κάποιος σχετικός με το Μοναστήρι αυτό το δημοσίευμα, θα ήθελα να επισημάνω ότι καλό θα ήταν να γράψουν σχετικά με την ίδρυση και την πρόσφατη ιστορία της Μονής οι άνθρωποι που τα ξέρουν από πρώτο χέρι σε πραγματικό χρόνο, δεν χρειάζεται να έχει ιστορία αιώνων για να γραφτεί, διαφορετικά η ιστορία γράφεται από άλλους χωρίς γνώση και ελλοχεύει ο κίνδυνος του λάθος ακόμη και από καλοπροαίρετους.  

Ακολουθούν αναφορές άλλων ιστότοπων

www.cretanbeaches.com

landofexperiences

kritipoliskaihoria.gr

ekklisiaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *