29 Οκτωβρίου 2025

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μαγειρική

Φτιάξτε σπιτικό γλυκό κουταλιού Κυδώνι 

🍊 Συνταγή: Σπιτικό Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι – Το Πιο Εύκολο και Γευστικό!

Το γλυκό κουταλιού κυδώνι είναι ένα από τα πιο εύκολα ως προς την παρασκευή του, αλλά και από τα πιο νόστιμα σπιτικά γλυκά κουταλιού. Με το υπέροχο άρωμα και το μοναδικό του χρώμα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά.

Ακολουθεί η αναλυτική συνταγή , με απλά βήματα, για να φτιάξετε το τέλειο γλυκό κυδώνι.

 

🔪 Υλικά και Προετοιμασία του Κυδωνιού

 

Για να ξεκινήσουμε, θα χρειαστούμε:

  • 3 κιλά κυδώνια

  • Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)

  • Νερό

Βήμα 1: Καθάρισμα και Κόψιμο

  1. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, όπως ακριβώς καθαρίζουμε τις πατάτες.

  2. Αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια από το εσωτερικό του φρούτου.

  3. Κόβουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε ροδέλες.

  4. Στη συνέχεια, κόβουμε τις ροδέλες σε λεπτές, μικρές λωρίδες (σαν “τηγανιτές πατάτες ψαράκια”).

    Σημαντικό tip: Κατά τη διάρκεια που καθαρίζετε και κόβετε τα κυδώνια, να τα βάζετε αμέσως μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπετε το μαύρισμά τους λόγω της οξείδωσης.

Βήμα 2: Η Δοσολογία Ζάχαρης

Αφού κόψουμε όλα τα κυδώνια, πρέπει να υπολογίσουμε τη ζάχαρη:

  1. Χρησιμοποιούμε μια κούπα ή ένα μεγάλο ποτήρι ως μεζούρα.

  2. Η δοσολογία είναι απλή: Για κάθε δύο (2) ποτήρια γεμάτα με κομμένο κυδώνι, θα χρειαστείτε ένα (1) ποτήρι γεμάτο ζάχαρη.

 

🥣 Οδηγίες Μαγειρέματος

 

Τώρα είμαστε έτοιμοι για το μαγείρεμα:

  1. Ετοιμασία Σιροπιού: Παίρνουμε ένα μεγάλο τσικάλι. Το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό, προσθέτουμε την υπολογισμένη ποσότητα ζάχαρης και το βάζουμε στην εστία.

  2. Βράσιμο Σιροπιού: Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για πάνω από μία ώρα, μέχρι το νερό να μειωθεί σημαντικά και να γίνει σχεδόν σιρόπι.

  3. Προσθήκη Κυδωνιού: Προσθέτουμε προσεκτικά το κομμένο κυδώνι στο σιρόπι.

    Προσοχή: Δεν σκεπάζουμε ποτέ το γλυκό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν το κυδώνι υπερβαίνει κατά πολύ το σιρόπι, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

  4. Συνεχιζόμενο Βράσιμο: Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας. Το γλυκό θα συνεχίσει να βράζει για περίπου μία ώρα ακόμα.

  5. Ανακάτεμα: Ανακατεύουμε το γλυκό κάθε 10 περίπου λεπτά.

  6. Έλεγχος: Προσέχουμε να μην παραβράσει το κυδώνι. Το δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι. Στόχος είναι να διατηρήσει μέρος της σφριγηλότητάς του όταν το βγάλουμε από τη φωτιά.

 

🥄 Το Τελικό Στάδιο και η Αποθήκευση

 

Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο και σιγοβράζει μέσα στο σιρόπι του:

  1. Κρύωμα: Το βγάζουμε από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε όχι τελείως με το καπάκι και το αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά.

  2. Δέσιμο: Ύστερα, το σκεπάζουμε κανονικά και το αφήνουμε για περίπου μία ώρα να “δέσει το γλυκό”.

  3. Χρώμα: Όταν ανοίξετε το καπάκι, θα δείτε το υπέροχο χρώμα του – από κόκκινο έως βαθύ κόκκινο. Η τελική απόχρωση εξαρτάται από το ψήσιμο, οπότε μην ανησυχείτε για την ακριβή απόχρωση, αρκεί να είναι ψημένο σύμφωνα με το γούστο σας.

  4. Αποθήκευση: Αφού κρυώσει εντελώς, τοποθετούμε το σπιτικό γλυκό κουταλιού κυδώνι σε αποστειρωμένους γυάλινους βάζους ή σε μπολ.

Τελική Ποσότητα: Τα 3 κιλά κυδώνια θα μας δώσουν περίπου 1,5 κιλό έτοιμο γλυκό.

 

💖 Γιατί να Φτιάξετε Σπιτικό Κυδώνι;

 

Το σπιτικό γλυκό κυδώνι καλύπτει άμεσα και πλήρως την ανάγκη μας για γλυκό, καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα. Με κύριο “ανθυγιεινό” συστατικό μόνο τη ζάχαρη, αποφεύγουμε τα πολλά πρόσθετα και συντηρητικά που κρύβονται στα τυποποιημένα γλυκά, κάνοντας το σπιτικό μας γλυκό μια πιο συνειδητή επιλογή για την υγεία μας.