23 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μαγειρική

Πως θα φτιάξετε ντολμάδες από αμπελόφυλλα

Υλικά

Μισό κιλό ρύζι Καρολίνα

Μισό κιλό αμπελόφυλλα

Ένα μεγάλο κρεμμύδι

Μία μεγάλη ντομάτα

Ένα μεγάλο καρότο

Άνηθο

Δυόσμο

Μία κουταλιά πελτέ

Ένα κρασοπότηρο Ελαιόλαδο

Αλάτι

Η προετοιμασία των φύλλων

Παίρνετε τα φύλλα όπως είναι μάτσο, το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζετε μέσα σε ένα τσικάλι. Προσθέτετε νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Πάνω από τα φύλλα τοποθετήστε ένα άδειο πιάτο ανάποδα. Από την στιγμή που θα ξεκινήσουν να βράζουν τα φύλλα σε σιγανή φωτιά, τα αφήνετε μόνο 3 λεπτά, αμέσως μετά αδειάζετε το νερό και μετακινήται τα φύλα με μία μεγάλη κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο. Τα φύλλα είναι έτοιμα για να τυλίξετε τους ντολμάδες σας.

Πως φτιάχνεται το μείγμα για τους ντολμάδες

Αδειάζετε το ρύζι μέσα σε μία λεκάνη, προσθέτετε νερό μέχρι να το σκεπάσει, το ρύζι θα είναι έτοιμο σε 15 περίπου λεπτά, όταν θα έχει ποιεί το νερό. Αυτό χρειάζεται για να ψηθεί το ρύζι ομοιόμορφα με τα αμπελόφυλλα. 

Σε μία άλλη λεκάνη τρίβετε το κρεμμύδι και τη ντομάτα, κόβετε αρκετά φύλα δυόσμου και περισσότερο άνηθο, προσθέτετε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, μία κουταλιά πελτέ, αλάτι και ρίχνετε το ρύζι, το ανακατεύετε καλά. Το μείγμα για τους ντολμάδες σας είναι έτοιμο. Φυσικά μπορείτε να βάλετε πάρα πολλά υλικά που προτιμάτε. 

Πως τυλίγουμε τα φύλλα

Δείτε το βίντεο που έφτιαξα

Πως ψήνονται οι ντολμάδες

Τοποθετήστε τους ντολμάδες μέσα στο τσικάλι, αφού πρώτα καλό είναι να έχετε βάλει στον πάτο του τσικαλιού τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον δυόσμο, αυτό θα δώσει περισσότερη γεύση στους ντολμάδες σας. Όταν τελειώσει το τύλιγμα, τοποθετήστε πάνω από τους ντολμάδες ένα πιάτο, λίγο μικρότερο από το μέγεθος του τσικαλιού. Προσθέστε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, χυμό από τρία στυμμένα λεμόνια και συμπληρώστε με νερό. Συνολικά η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να σκεπάζει το πιάτο εντελώς.

Το πιάτο μπαίνει γιατί λόγω του κοχλασμού του νερού από τον βρασμό, αν δεν υπάρχει το πιάτο θα αλλάξουν θέση και θα ξετυλιχθούν οι ντολμάδες.

Βάλτε το τσικάλι στη φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει, θα το χαμηλώσετε όσο πάει, δηλαδή ίσα ίσα να βράζει. Το ψήσιμο δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το νερό που βράζει, έχει κατέβει κάτω από το πιάτο, δηλαδή μετά τα 25 λεπτά, εσείς επιλέγεται αν θέλετε τους ντολμάδες καλοψημένους η στητούς. Μόλις κλείσετε τι φωτιά, θα αδειάσετε στο νεροχύτη το λιγοστό νερό που έχει απομείνει, πιέζοντας ελαφρά με μία πετσέτα κουζίνας το πιάτο και γέρνοντας το τσικάλι.

Καλή σας όρεξη γιατί η επιτυχία είναι δεδομένη! 

Δείτε το βίντεο για πιο αναλυτικά

ντολμάδες

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *