Φτιάξτε σπιτικό γλυκό σταφύλι
Φτιάξτε σπιτικό γλυκό σταφύλι
Το γλυκό σταφύλι μαζί με το γλυκό κυδώνι, είναι ίσως από τα ευκολότερα σπιτικά γλυκά κουταλιού που μπορείτε να παρασκευάσετε . Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω πως φτιάχνουμε το γλυκό σταφύλι, απλά και εύκολα. Παίρνουμε δύο με τρία μεγάλα σταφύλια λευκά. Εγώ έχω φτιάξει εξαιρετικό γλυκό σταφύλι με την πολύ γνωστή ποικιλία σταφυλιού ιδιαίτερα για την τέλια σταφίδα που μας δίνει, το Σουλτανί, κάνει και το Ραζακί αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκό σταφύλι με μεγάλες ρόγες.
Παίρνουμε μία προς μία τις ρόγες από το σταφύλι, προσεκτικά να μην αποκολλάτε μαζί της και το λίκι, εννοείτε πως επιλέγουμε τις καλύτερες ρόγες, τις βάζουμε μέσα σε μία λεκάνη, μετά τις πλένουμε καλά με σκέτο νερό μία δύο φορές. Ύστερα παίρνουμε ένα ποτήρι του νερού, το γεμίζουμε με τις ρόγες και το αδειάζουμε σε μία δεύτερη λεκάνη, αυτό το κάνουμε για να μετρήσουμε πόσα ποτήρια ζάχαρη θα βάλουμε στο γλυκό μας. Δηλαδή, αν πχ, έχουμε 6 ποτήρια ρόγες; θα βάλουμε τρία ποτήρια ζάχαρη λευκή, δηλαδή, κάθε δύο ποτήρια ρόγες, ένα ποτήρι ζάχαρη.
Πως ψήνεται το γλυκό σταφύλι
Βάζουμε σε ένα τσικάλι μετρίου μεγέθους δύο με τρία δάχτυλα νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη που έχουμε υπολογίσει, δηλαδή την μισή ποσότητα του σταφυλιού που έχουμε για μεζούρα ένα οποιοδήποτε ποτήρι, βάζουμε το τσικάλι στην εστία και από την στιγμή που θα βράσει, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά, μετά βάζουμε μέσα τις ρόγες, προσθέτουμε νερό. Οι ρόγες θα πρέπει να κολυμπάνε σχετικά άνετα. Αν είναι πολύ στρυμωγμένες, προσθέτουμε νερό, κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς τόσο, ώστε να βράζει, αλλά να μην φουσκώνει με κίνδυνο να γεμίσει η κουζίνα μας σιρόπι.Το ανακατεύουμε μερικές φορές με ένα κουτάλι, το παρακολουθούμε συνεχώς και σε περίπου μία ώρα το γλυκό θα έχει όπως λέμε δέσει, δηλαδή το σιρόπι θα έχει πήξει αρκετά, και θα έχει αποκτήσει ένα κόκκινο χρώμα, εκεί θέλει λήγει προσοχή να μην τσικνώσει, (δηλαδή να μην κολλήσει), τότε θα του βάλουμε λίγο νερό, ίσα να ανακατεύετε άνετα με το κουτάλι και θα το βγάλουμε από την φωτιά, θα το σκεπάσουμε καλά με το καπάκι και σε τρις ώρες θα είναι έτοιμο νόστιμο λαχταριστό.
Θα το βάλετε σε ένα βάζο και θα διατηρηθεί για δύο τρις μήνες, ανάλογα το μέρος που το φυλάσσετε, αλλά μεταξύ μας, αυτό το γλυκό κρατάει μία, άντε δύο εβδομάδες, γιατί εν τω μεταξύ το έχετε φάει.
Καλή σας επιτυχία!