Ο θολωτός τάφος Α στο Φουρνί των Αρχανών
Πρόλογος
Ο αρχαιολογικός χώρος με το όνομα Φουρνί, πήρε το όνομά του από τον φημισμένο Μινωικό θολωτό τάφο που μοιάζει με φούρνο. Βρίσκεται δεξιά της εισόδου των επάνω Αρχανών στην πλαγιά του λόφου. Ο καλύτερος δρόμος για να πάτε είναι από τις κάτω Αρχάνες, θα ανέβετε στην κεφάλα του χωριού, εκεί έχει δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο δάσος από πεύκα, από εκεί υπάρχει βατός δρόμος για αγροτικά αυτοκίνητα και η σχετική σήμανση, όμως 10 λεπτά δρόμος με τα πόδια είναι η καλύτερη επιλογή. Ο αρχαιολογικός χώρος συνήθως είναι κλειστός και περιλαμβάνει πολλά ακόμη αξιόλογα και σπουδαία ευρήματα εκτός του θολωτού τάφου.
Η ιστορία του Θολωτού τάφου Α στο Φουρνί
Η παρουσία κάποιων ανθρώπων στα ρωμαϊκά χρόνια στη μέση ενός μινωικού νεκροταφείου, και μάλιστα σε βάθος, μπροστά στην είσοδο ενός θολωτού τάφου, χρειάζεται κάποια διευκρίνιση. Η παρουσία αυτή δεν είναι μεμονωμένη, γιατί επιφανειακά, σε διάφορα σημεία του νεκροταφείου, βρέθηκαν κομμάτια γυαλιών από αγγεία και βραχιόλια, που πάλι χρονολογούνται στα ρωμαϊκά χρόνια. Ίσως τα σποραδικά αυτά ρωμαϊκά ευρήματα να ανήκουν όχι σε απλούς επισκέπτες του αχρησιμοποίητου για αιώνες πια νεκροταφείου, αλλά σε τυμβωρύχους αυλητές, που μπορεί να είχαν προσελκυσθεί από κάποια τυχαία ευρήματα στο χώρο. Είναι λοιπόν πιθανό οι κατασκευές μπροστά στην είσοδο του τάφου, με τα αντικείμενα που βρέθηκαν, να σχετίζονται με μια τέτοια, ατυχή πιθανότατα, απόπειρα σύλησης.
Η θόλος, διαμέτρου 4,31 μ., κτίστηκε με μεγάλες μισοδουλεμένες πελεκητές πέτρες, μερικές από τις οποίες έχουν μήκος μέχρι 1 μ., χοντρικά σε συγκεντρικούς δακτύλιους. Τα τοιχώματα είναι κατακόρυφα στη βάση, από ένα σημείο όμως και πάνω κλίνουν εσωτερικά για τη δημιουργία της θόλου, που έχει ύψος 5,04 μ. Είναι δηλαδή η θόλος του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών η ψηλότερη στην Κρήτη. Είναι βέβαιο πως δεν υπήρξε ανακουφιστικό τρίγωνο πάνω από το υπέρθυρο, γι αυτό και δεν έγινε, βέβαια, στη στερέωση της αρχικής τρύπας. Στη νότια πλευρά, όμως, δυο μεγάλες πέτρες τοποθετημένες επίκαιρα στους συγκεντρικούς δακτυλίους, ανακουφίζουν το υπέρθυρο της χαμηλής θύρας του πλευρικού δωματίου, σύμφωνα με τη γνωστή μυκηναϊκή τεχνική. Όπως η θύρα της κεντρικής εισόδου, έτσι κι η θύρα του πλευρικού δωματίου ήταν κτισμένη μέχρι πάνω με ακατέργαστες πέτρες, κάπως όμως χαλαρότερα. Η είσοδος του πλευρικού δωματίου είναι χαμηλότερη από την κύρια είσοδο. Γι’ αυτό, και αντίθετα με τη δεύτερη, ήταν απαραίτητο να ανακουφισθεί από το μεγαλύτερο υπερκείμενο βάρος.
Η επίχωση της θόλου, που βρέθηκε, όπως σημειώθηκε, μέχρι το ύψος του υπέρθυρου, ήταν σχεδόν ενιαία, γεμάτη από πέτρες ριγμένες μέσα από την τρύπα, από τους κατά καιρούς καλλιεργητές των αγρών, που παρουσίαζαν, με τα κενά ανάμεσά τους, ιδεώδεις φωλιές για φίδια. Ήταν πραγματικά τόσα τα φίδια — που δεν τα συναντούμε πια στο Φουρνί — που γλιστρούσαν κάθε τόσο ανάμεσα στις πέτρες, ώστε οι εργάτες αρνούνταν να εργασθούν, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στις τόσο πολλές της πρώτης εκείνης ανασκαφής.
Ελάχιστα ήταν τα ευρήματα. Αναφέρεται, όμως, ένα βενετσιάνικο νόμισμα που βρέθηκε, μοναδικό δείγμα αυτών των χρόνων στο Φουρνί, ίσως από κάποιον περιηγητή της εποχής που αναζητούσε τον τάφο του Δία. Η επίχωση των λίθων έφθανε μέχρι και το δάπεδο της θόλου. Είναι χαρακτηριστικό γι’ αυτό, ότι πεσμένες πέτρες βρέθηκαν ακόμη και σ’ έναν ορθογώνιο λάκκο, σκαμμένο στο έδαφος της θόλου. Ο λάκκος αυτός, διαστάσεων 1,44 χ 0,56 μ. και βάθους 0,32 μ., είχε σκαφεί λοξά στο νότιο τμήμα της θόλου, ακριβώς μπροστά στο πλευρικό δωμάτιο. Δεν διακρίνεται σήμερα γιατί εμπόδιζε την πρόσβαση στο πλευρικό δωμάτιο και επιχώσθηκε με χώμα, που κάλυψε σε κάποιο ύψος και το έδαφος της θόλου, για λόγους ασφαλείας του μνημείου. Μέσα στο λάκκο βρέθηκαν κατά την ανασκαφή μεγάλα κομμάτια από μια πήλινη υστερομινωική σαρκοφάγο, διακοσμημένη με το λατρευτικό θέμα των κεράτων καθιέρωσης, που δηλώνει αναμφίβολα πως είχαν γίνει ταφές και μέσα στη θόλο του τάφου, οι οποίες όμως, συλήθηκαν εντελώς.
Όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα λείψανα των ταφών της θόλου είχαν απομακρυνθεί προσεκτικά, κι αυτό σημαίνει ότι οι αυλητές είχαν, όχι μόνο το χρόνο και την άνεση να ανυψώσουν το προϊόν της λείας τους μέχρι την τρύπα του υπέρθυρου, αλλ’ ακόμη ότι έβλεπαν πολύ καλά όλα τα αντικείμενα που συνόδευαν τις ταφές, που βέβαια δεν πρέπει να είχαν επιχωσθεί. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το ενδεχόμενο η σύληση να έγινε ήδη στα μινωικά χρόνια, όταν οι ταφές ήταν καθαρές, χωρίς χώματα, κι όταν όλα τα φθαρτά υλικά θα ήταν ελάχιστα αποσυνθεμένα.
Έτσι, το μόνο τμήμα της θόλου που έμεινε πραγματικά αδιατάρακτο ήταν το σημείο ανάμεσα στο λάκκο και στο τοίχωμα, δεξιά από την είσοδο του πλευρικού δωματίου. Εκεί βρέθηκε ένα από τα σημαντικότερα ζωολογικά ευρήματα της Κρήτης, και μάλιστα μοναδικό για πολλούς λόγους: ο κατατεμαχισμένος σκελετός ενός αλόγου. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το ζώο είχε οργανικά σφαγιασθεί και κατατεμαχισθεί «μεληδόν». Το κεφάλι ήταν χωρισμένο από το λαιμό, τα πόδια από την κοιλιά και οι πλευρές από τη σπονδυλική στήλη. Η κάτω σιαγόνα είχε αποσπασθεί από το κρανίο και είχε χωρισθεί στα δύο. Ακόμη κι ένα τμήμα του μηρού είχε διαιρεθεί. Στα οστά της πλάτης του ζώου έμειναν, άλλωστε, καθαρά σημάδια από το κόψιμο, που έγινε με ένα χτύπημα από κάποιο οξύ όργανο, ένα μαχαίρι. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι μετά τον κατατεμαχισμό όλα τα κομμάτια του σφαγμένου αλόγου συλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν προσεκτικά, όπως δείχνουν τα πόδια του που τα λύγισαν στα γόνατα.
Κατά τους ζωολόγους το άλογο ήταν έξι περίπου χρονών, του είδους equus caballus. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα για τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο που το ζώο είχε σφαγιασθεί. Και μόνο η ανεύρεση πολλών πλευρών στη θέση τους δείχνει πως τα οστά δεν τοποθετήθηκαν εκεί διαλυμένα, αλλ’ ότι τα συγκρατούσαν ακόμη οι σάρκες. Πρόκειται, λοιπόν, αναμφίβολα για μια αλογοθυσία, που έγινε προς τιμήν του προσώπου που θάφτηκε στο πλευρικό δωμάτιο.
Όταν απομακρύνθηκαν οι ανώτερες πέτρες του φράγματος της θύρας του πλευρικού δωματίου βρέθηκε ανάμεσά τους άλλο ένα ζωολογικό εύρημα, για πολλούς λόγους σημαντικότερο κι από τον σκελετό του αλόγου, δηλαδή το κρανίο ενός ταύρου. Το κρανίο του ταύρου βρέθηκε κρυμμένο ανάμεσα στις πέτρες, τοποθετημένο λοξά και προς τα έξω, με το ρύγχος προς τα πάνω και το σαγόνι προς το πλευρικό δωμάτιο. Κατά τους ζωολόγους ανήκει στο είδος bos primigenius.
Όπως φάνηκε σε μια ειδική μελέτη, η ταυροκεφαλή είναι το κατάλοιπο μιας ταυροθυσίας που έγινε και πάλι προς τιμήν του προσώπου που θάφτηκε στο πλευρικό δωμάτιο. Είναι και πάλι εξαιρετικά σημαντικά, κυρίως για τη θρησκειολογική έρευνα στη μινωική Κρήτη, ο χρόνος, ο τόπος κι ο τρόπος τέλεσης αυτής της ταυροθυσίας, όχι μόνο γιατί η ταυροθυσία είναι η συνηθέστερη και σπουδαιότερη θυσία στη μινωική Κρήτη, αλλά και για τη συνάρτηση του ζωολογικού ευρήματος με τις δυσερμήνευτες μέχρι τότε παραστάσεις της περίφημης σαρκοφάγου της Αγ. Τριάδας.
Σε μια πλευρά της σαρκοφάγου της Αγ. Τριάδας απεικονίζεται ταυροθυσία. Και οι ερευνητές είχαν προβληματισθεί με το γεγονός της απόδοσης θείας λατρείας πάνω σ’ ένα ταφικό μνημείο, όπως ήταν η σαρκοφάγος. Όπως έδειξε, όμως, η ταυροθυσία των Αρχανών, θεία λατρεία και μάλιστα θυσία του ιερού ζώου, του ταύρου, δέχονται υπαρκτά πρόσωπα, αλλά μόνον εκείνα που και στη ζωή απολάμβαναν θεϊκές τιμές, δηλαδή οι ιερείς-βασιλείς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, σαν τη νεκρή που θάφτηκε στο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών, όπως θα δούμε.
Με την ανεύρεση και της ταυροθυσίας, στην ανασκαφή του 1965, φάνηκε πιθανότατη η ύπαρξη ενός πλευρικού δωματίου στον Θολωτό Τάφο A των Αρχανών. Μετά το πρώτο εξωτερικό φράγμα, όμως, βρέθηκε εσωτερικά ένα δεύτερο, ανάμεσα από τις πέτρες του οποίου φαινόταν ο βράχος. Ήταν αδύνατη η αφαίρεση αυτού του φράγματος, γιατί ολόκληρο το μνημείο ήταν σαθρό και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης. Δεν έμενε άλλη λύση από την ανασκαφή εξωτερικά κι από πάνω. Τώρα που το πλευρικό δωμάτιο έχει αναστηλωθεί δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ανασφαλές ήταν το εγχείρημα. Γιατί δεν ήταν βεβαιωμένη ακόμη τότε η ύπαρξη πλευρικού δωματίου λαξευμένου στο βράχο, η οροφή του οποίου να έχει καταπέσει, ενώ η θύρα που είχε ανασκαφεί μπορούσε να είναι ψευδόθυρα, όπως σ’ άλλο κρητικό παράδειγμα θολωτού τάφου. Η επιμονή και οι κόποι, όμως, στέφθηκαν με απροσδόκητη επιτυχία, όταν τελικά σε βάθος 4,90 μ. κάτω από το βράχο βρέθηκαν τα πρώτα κομμάτια της σαρκοφάγου που περιλάμβανε την ασύλητη βασιλική ταφή.
Όπως διαπιστώθηκε στην ανασκαφή, το τραπεζοειδούς σχήματος λαξευμένο στο βράχο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών, εμβαδού μόλις 3,67 τ.μ., περιέλαβε μια μόνο ταφή σε μια πήλινη λάρνακα. Μέσα στη σαρκοφάγο, αλλά και κάτω απ’ αυτήν και γύρω της, ήρθαν στο φως σημαντικότατα ευρήματα και σε μεγάλο αριθμό. Μετά την τοποθέτησή της κατά μήκος του νότιου τοίχου ο ελεύθερος χώρος του δωματίου ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Γι’ αυτό και ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί προσεκτικά, με οργάνωση και τάξη.
Η σαρκοφάγος είναι μια από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν μέχρι τώρα στην Κρήτη. Ίχνη από κιτρινωπό κονίαμα σε πολλά σημεία, στο πώμα και στις λαβές, δείχνουν ότι ήταν σφραγισμένη. Η σφράγιση, όπως φαίνεται από τις τρύπες του κονιάματος που σώθηκαν, πρέπει να έγινε φυσικά μετά την τοποθέτηση του πώματος και μετά το δέσιμό του με σκοινιά από τις λαβές στις γωνίες. Είναι πιθανό πως η σφράγιση έγινε για πρακτικούς λόγους, ίσως για να προφυλαχθούν οι ζωντανοί από δυσάρεστες οσμές. Δεν αποκλείεται, όμως, η σφράγιση να ανάγεται και σε παλαιότατα γνωστά ταφικά έθιμα, που θα απέβλεπαν στο να εμποδίσουν το πνεύμα του νεκρού να φύγει.
Σώθηκαν ευτυχώς λίγα υπολείμματα του σκελετού, που δηλώνουν τη θέση της ταφής, με το κεφάλι στη δύση, στη συνεσταλμένη στάση. Έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η θέση του πλήθους των κατ’ εξοχήν χρυσών μικροαντικειμένων, που ανήκαν κυρίως σε περιδέραια. Δύο όμως ομάδες από χρυσές χάντρες, μερικές σε σχήμα ροδάκων κι άλλες σε σχήμα μικρών παπυροειδών, είχαν ασφαλώς επιρραφεί σε φόρεμα, γιατί βρέθηκαν αντίστοιχα, οι πρώτες στη μέση κατά μήκος του σώματος, και οι δεύτερες κατά μήκος των ποδιών. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι το πρόσωπο που αποτέθηκε μέσα στη σαρκοφάγο φορούσε ένα μακρύ, ποδήρες, χρυσοποίκιλτο ιερατικό ένδυμα, όμοιο μ’ αυτά των μορφών που γνωρίζουμε από τοιχογραφίες, όπου οι κάθετες ή οριζόντιες παρυφές όμοιων ενδυμάτων διακοσμούνται με παρόμοια θέματα.
Εκτός από τις δύο ομάδες των μικροαντικειμένων που αναφέρθηκαν, όλα τα υπόλοιπα βρέθηκαν κυρίως στην περιοχή του στήθους. Έτσι, εκτός από τα περιδέραια, βρέθηκαν εκεί τρία χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, ένας χρυσός σφηκωτήρας, ένας χρυσός κρίκος και δύο μικρά χρυσά κιβωτίδια. Τέλος, μέσα στη σαρκοφάγο βρέθηκαν ακόμη δύο χάντρες από σίδερο, μια χάλκινη φακοειδής σφραγίδα με θέμα δυσδιάκριτο, λόγω της οξείδωσης, μια άλλη σφραγίδα, από σάρδιο, με παράσταση δύο αιγάγρων, μια περόνη από υαλόμαζα, κομμάτια από ένα αγγείο από φαγεντιανή, κι ακόμη δύο σφονδύλια από στεατίτη.
Όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα βρέθηκαν έξω από τη σαρκοφάγο. Προφανώς για να μείνει κενός χώρος μπροστά της συσσωρεύθηκαν στη νοτιοανατολική γωνία του δωματίου επτά από τα δέκα χάλκινα αγγεία που βρέθηκαν, προσεκτικά όμως τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Πρόκειται για ένα μοναδικό για την Κρήτη εύρημα, αν εξαιρέσει κανείς τον λεγόμενο «τάφο της τριποδικής εστίας» στην Κνωσό. Πρώτα φαίνεται ότι τοποθετήθηκε ο χάλκινος τριποδικός λέβης ανάποδα, με τα πόδια να εξέχουν προς τα πάνω, και λοξά μπροστά του τρία άλλα χάλκινα αγγεία: μια πρόχους με ανάγλυφη ταινία στρειδιών στον ώμο, μια μεγάλη δίωτη φιάλη και μια άλλη πρόχους με ανάγλυφη ταινία ναυτίλων στον ώμο. Πάνω στον τρίποδα, κι ανάμεσα στα πόδια του, τοποθετήθηκαν ένα μεγάλο δίωτο ταπεινό τριποδικό αγγείο και μια άλλη μικρή δίωτη φιάλη. Τέλος, στο πλάι και μπροστά στο σωρό τοποθετήθηκε μια μεγάλη χάλκινη υδρία. Η προσεκτική αυτή τοποθέτηση των χάλκινων σκευών βοήθησε στη διατήρησή τους σε πολύ καλή κατάσταση.
Από τα τρία μικρά χάλκινα αγγεία που βρέθηκαν κάτω από τη σαρκοφάγο, το πρώτο είναι ένα λυχνάρι, το δεύτερο ένα κύπελλο και το τρίτο ένα μικρό, ταπεινό αγγείο με κατακόρυφη λαβή. Κάτω από τη σαρκοφάγο βρέθηκαν ακόμη ένα χάλκινο διακοσμημένο εργαλείο με ελεφάντινη λαβή και πλήθος κομματιών ελεφαντόδοντου, ίσως από επενδύσεις εφτά ξύλινων κατεστραμμένων σκευών. Στον νότιο τοίχο, κι ανάμεσα σ’ αυτόν και στη σαρκοφάγο, βρέθηκε, προφανώς ριγμένος από πάνω, ένας χάλκινος καθρέφτης με ελεφάντινη λαβή, ανάγλυφη, με το θέμα της αγελάδας που θηλάζει το μοσχάρι της.
Κατά μήκος του δυτικού τοίχου και μπροστά από τη σαρκοφάγο είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά στη σειρά — γι’ αυτό και βρέθηκαν στη θέση τους — οκτώ μικρά πήλινα αγγεία. Στη νοτιοδυτική γωνία βρέθηκε ένας άλλος μικρότερος σωρός, δηλαδή πλήθος χάντρες από υαλόμαζα, που ανήκαν σε περιδέραια, κι ανάμεσά τους χρυσές χάντρες και δύο ακόμη χρυσά δαχτυλίδια. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί παράξενο ότι τα δαχτυλίδια βρέθηκαν μαζί με τα περιδέραια, γιατί προφανώς είχαν εξαρτηθεί σαν περίοπτα από αυτά. Βρέθηκαν μάλιστα με τους κρίκους τους περασμένους τον ένα μέσα στον άλλο, σαν να τα κρατούσε ακόμη ένα νήμα.
Στο τέλος, φαίνεται πως τοποθετήθηκε μπροστά στη σαρκοφάγο, κατά μήκος της και στα δυτικά, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ασύλητης ταφής του πλευρικού δωματίου του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών: ένα μοναδικό για την Κρήτη υποπόδιο. Πρόκειται για 87 ελεφάντινα κομμάτια που αποτελούσαν την επένδυση της μπροστινής πλευράς του ξύλινου επίπλου. Το ξύλο είχε φυσικά καταστραφεί, η θέση όμως των ελεφάντινων ενθεμάτων δεν είχε διαταραχθεί, κι έτσι έγινε δυνατό να διαπιστωθεί με ακρίβεια η σύνθεσή τους. Τις λαβές του επίπλου, που εξείχαν, διακοσμούσαν ανάγλυφα κεφάλια Μυκηναίων πολεμιστών με περικεφαλαίες.
Το μήκους 0,35 μ. σύνολο, όσο χρειάζεται ένα υποπόδιο, είναι ακριβώς όπως περιγράφονται τα «taranu» στις πινακίδες της Πύλου, οι ομηρικοί θρήνυες, δηλαδή τα υποπόδια, κατασκευασμένα από έβενο με ελεφάντινες ενθέσεις και μάλιστα ανθρώπινων μορφών. Το γενικό σχήμα του ορθογώνιου υποποδίου των Αρχανών, με τις προεξοχές των ανθρώπινων κεφαλών, είναι το ίδιο με τα ιδεογράμματα των υποποδίων στις πινακίδες, κι ακόμη ίδιο με την απεικόνιση ενός υποποδίου στο μεγάλο χρυσό δακτυλίδι της Τίρυνθας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το υποπόδιο τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά στη σαρκοφάγο, όπως κι ένα λίθινο αγγείο που τοποθετήθηκε αριστερά, ενώ όλα τα άλλα κτερίσματα που σημειώθηκαν συσσωρεύθηκαν στις γωνίες. Κι αυτό έγινε πιθανότατα για να αφεθεί μπροστά κάποιος κενός χώρος, ίσως για κάποιες τελετουργίες που ακολούθησαν την τοποθέτηση της σαρκοφάγου. Στις τελετουργίες αυτές ίσως να είχε χρησιμεύσει και το υποπόδιο. Είναι πιθανότερο, όμως, να χρησιμοποιήθηκαν στο τέλος τόσο το μοναδικό λίθινο αγγείο, όσο και τα πολλαπλάσια πήλινα υποκατάστατά του.
Η ταφή που έγινε στο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που βρέθηκαν μέχρι τώρα στην Κρήτη. Οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, όσο και τα κτερίσματα που ήλθαν στο φως, είναι εξαιρετικά σημαντικά, γιατί διαφωτίζονται πολλά ξεχωριστά θέματα, όχι μόνο της μινωικής Κρήτης και μάλιστα στη Μυκηναϊκή περίοδο, αλλά γενικότερα του κρητομυκηναϊκού κόσμου.
Για το πρόσωπο που ετάφη στο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών πληροφορίες μπορούμε να έχουμε μόνο από τη μελέτη των ευρημάτων, μια και δεν είναι δυνατό, λόγω του περιορισμένου σκελετικού υλικού, να διαπιστωθεί ανθρωπολογικά το φύλο ή η ηλικία του. Τα ευρήματα, όμως, είναι πολύ διαφωτιστικά. Η απουσία των όπλων, το πλήθος των οικιακών σκευών και φυσικά ο πλούτος των κοσμημάτων δείχνουν καθαρά ότι πρόκειται για την ταφή μιας γυναίκας.
Τα ευρήματα, πάλι, υποδηλώνουν την κοινωνική θέση αυτής της γυναίκας, μια και είναι γενικά αποδεκτό ότι το πλήθος των κτερισμάτων δείχνει τη θέση που είχε ο νεκρός στη ζωή. Η ταφή της γυναίκας, ντυμένης με χρυσοποίκιλτο μακρύ φόρεμα, είναι χωρίς παράλληλο στην Κρήτη. Τα χρυσά και άλλα κοσμήματα της ταφής είναι σχεδόν τόσα, όσα είναι συνολικά τα κοσμήματα όλων των σύγχρονων ταφών των θαλαμωτών τάφων της Κνώσού, και βέβαια πλουσιότερα από άλλες αντίστοιχες ταφές των νεκροταφείων της Κνωσού. Οι μοναδικές για κείνα τα χρόνια — λόγω της σπανιότητας του υλικού — σιδερένιες χάντρες μπορούσαν να αναρτηθούν μόνο από εξέχοντα πρόσωπα. Σε όλο τον κρητομυκηναϊκό κόσμο, δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα άλλη ταφή με πέντε συνολικά χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και δύο επιπλέον σφραγίδες από χαλκό και σάρδιο — επτά, δηλαδή, συνολικά αντικείμενα, που κάλυπταν ίσως πολλαπλές σφραγιστικές ανάγκες. Και μόνη η ταφή μέσα σε θολωτό τάφο, και μάλιστα σε ξεχωριστό πλευρικό δωμάτιο, είναι και πάλι δείγμα μιας σπουδαίας στην κοινωνική ζωή τάξης, που γενικά θεωρείται βασιλική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυναίκα που ετάφη στο πλευρικό δωμάτιο του θολωτού Τάφου Α των Αρχανών ήταν μια βασίλισσα ή πριγκίπισσα.
Είναι ακόμη βέβαιο, λόγω των ευρημάτων, ότι αυτή η γυναίκα είχε και κάποιο ιερατικό αξίωμα. Αυτό φαίνεται πρώτα-πρώτα από τις παραστάσεις στα δακτυλίδια, ένα από τα οποία έχει μια σημαντική λατρευτική σκηνή, ενώ στα άλλα τέσσερα απεικονίζονται σε διάφορους συνδυασμούς το θρησκευτικό θέμα των οκτώσχημων ασπίδων, μια φορά μάλιστα με ιερούς κόμβους. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οκτώσχημες ασπίδες απεικονίζονται επίσης στη σφραγίδα από σάρδιο και στο θαυμαστό σε διατήρηση υποπόδιο. Ο χαρακτήρας, όμως, της γυναίκας που ετάφη στο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών, ως βασίλισσας-ιέρειας, βεβαιώνεται και από τις θυσίες που έγιναν προς τιμήν της, και μάλιστα την ταυροθυσία. Άλλωστε, ο διπλός αυτός κοσμικός και θρησκευτικός χαρακτήρας δεν βρίσκεται μόνο σ’ αυτή την ταφή του Θολωτού Τάφου Α των Αρχανών, αλλά και στην ταφή στο λάκκο της θόλου του τάφου, γιατί, όπως είδαμε, τα κομμάτια της σαρκοφάγου που βρέθηκαν εκεί είχαν διακοσμηθεί με κέρατα καθιέρωσης. Παρόμοιος ήταν, άλλωστε, όπως θα δούμε και πιο κάτω, ο χαρακτήρας των ταφών στο βασιλικό κτιριακό ταφικό σύμπλεγμα του Θολωτού Τάφου Β. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν αποκλείεται το Κτίριο 21 — με τον πιθανό λατρευτικό χαρακτήρα — που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του δρόμου του Θολωτού Τάφου Α, να σχετίζεται μ’ αυτόν με ξεχωριστό τρόπο, όπως σχετίζεται ο βόθρος με τον Μυκηναϊκό Ταφικό Περίβολο.
Η ταφή στο πλευρικό δωμάτιο του Θολωτού Τάφου Α πρέπει να έγινε στο τέλος της ΥΜ ΙΙΙΑ1 περιόδου, στο πρώτο μισό του 14ου αι. π.Χ. Η χρονολογία της ασύλητης αυτής βασιλικής ταφής είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τις έμμεσες πληροφορίες που δίνει για την κατάσταση σ’ αυτά τα χρόνια στην Κρήτη, και ειδικότερα στις Αρχάνες.
Μετά την τελική καταστροφή του ανακτόρου της Κνωσού και την πλήρη επικράτηση των Μυκηναίων, όχι μόνο δεν σταμάτησε η ζωή στο νησί, αλλά γνώρισε μια νέα άνθηση. Βασιλικά γένη εξακολουθούν να είναι ισχυρά σε παλιές γνωστές μινωικές θέσεις. Ιδιαίτερα όμως στις Αρχάνες, με την παμπάλαια δυναμική μινωική παράδοση, οι Μυκηναίοι δυνάστες είναι ισχυροί, όπως φαίνεται από πλήθος ευρήματα, τα σημαντικά λείψανα στην Τουρκογειτονιά, τις σπουδαίες ταφές στο παλαιό μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί, όπως στον Μυκηναϊκό Ταφικό Περίβολο, στον Θολωτό Τάφο Δ, και βέβαια κατ’ εξοχήν από την ασύλητη βασιλική ταφή του πλευρικού δωματίου του Θολωτού Τάφου Α.
Το κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Κρήτη Αρχάνες Εκδοτική Αθηνών Α.Ε. Αθήνα 2002
Καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης Δρ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.