25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΑρχάνεςΚτήρια

Η ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΝΩΝ

Η ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΈΛΗΞΗ ΤΗΣ

Το κτίριο « Π α λ ι ά  Η λ ε κ τ ρ ι κ ή »,που κοσμεί σήμερα, στην κυριολοξία,τις Αρχάνες, είναι αποτέλεσμα της ανάπλασης και ανάδειξης του συγκροτήματος των κτιρίων της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Αρχανών,στο οικόπεδο 2181,3 τ.μ.,ιδιοκτησίας του Δήμου Αρχανών,εκτός των ορίων του παραδοσιακού τμήματος ,του οικισμού των Επάνω Αρχανών,με αλλαγή χρήσης, σε χώρο π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ώ ν δραστηριοτήτων.

Αυτό επιτεύχθηκε με την καθαίρεση του κτίσματος του πρώην κινηματογράφου «ΑΠΟΛΛΩΝ»,εμβαδού 247,00 τμ. Και του κτίσματος του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέγειας,εμβαδού 138,00 τμ. και με προσθήκη μονώροφου κτιρίου,με υπόγειο,στη θέση των καθαιρεθέντων κτισμάτων,συνολικού εμβαδού 986,00 τμ., από τα οποία τα 470,00 τμ. στο ισόγειο και τα 516,00 τμ. στο υπόγειο.

Αντίθετα,το πετρόκτιστο κτίριο του παλαιού ηλεκτροκίνητου ελαιοτριβείου,δεν καθαιρέθηκε,αλλά απεναντίας αναπλάσθηκε σωστά,έχοντας στο εσωτερικό του τον αρχικό εξοπλισμό,τον οποίο μπορεί ο επισκέπτης να τον παρατηρεί και βλέποντάς τον,ιδιαίτερα οι παλαιότεροι,να ενθυμούνται τον τόπο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Τα σχέδια εκπονήθηκαν από μία ομάδα αρχιτεκτόνων των Αθηνών, αποτελούμενη από τους Χρήστο Γ.Αθανασόπουλο,καθηγητή,Γεώργιο Χ.Αθανασόπουλο,Γιάννη Χ.Αθανασόπουλο,Θανάση Γ.Χοχλιδάκη και Βασιλική Ιωάννου Γενετζάκη.(Oι δύο τελευταίοι έχουν Αρχανιώτικη καταγωγή από τον πατέρα τους).

Τη φέρουσα κατασκευή οι πολιτικοί μηχανικοί: Γιώργος Μ.Χατζηστεργίου,Γιάννης Σκοπελίτης,Ελένη Τσιαντή και Δήμητρα Σωτηροπούλου.

Τις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις οι μηχανολόγοι:Χρήστος Γ.Ζόμπολας,Νίκος Προυντάς και Πέτρος Κοράκης.

Τη δε ανέγερση την πραγματοποίησε η κατασκευαστική εταιρεία «ΡΟΜΒΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Λουκά Λυδάκη.

Οι όλες διαδικασίες υλοποίησης του έργου (δημοπρασίες,αναθέσεις,επιβλέψεις κλπ) έγιναν επί δημαρχίας Δημητρίου Μιχ.Φραγκουλάκη,του οποίου η ταχύτητα αντίδρασης στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων,αλλά και η προσωπική του αρωγή στη διευθέτηση των υπηρεσιακών διαδικασιών, υπήρξε καταλυτική για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μελέτης και των αδειοδοτήσεων.

Είναι ευτύχημα που η σημερινή δημοτική αρχή αγκάλιασε με στοργή το έργο και προχωρεί μεθοδικά,τόσον για τον εξοπλισμό του,την αναζήτηση του ανάλογου ειδικευμένου προσωπικού,όσο και με τη σωστή αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου,επισπεύδουσα όλες τις διαδικασίες για να τεθεί σε σωστή λειτουργική πορεία.Συμπαραστάτης από κοντά και εδώ, ο Αρχανιώτης περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Και επειδή η καλή μέρα φαίνεται από το πρωΐ μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι,για την αποτελεσματικότητά του και την επωφελή μελλοντική του πορεία για τον τόπο,αφού,οι μέχρι τώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει εκεί αποτελούν δείγματα προαγωγής του πολιτισμού.

Περιμένουμε την εγκατάσταση και λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης αφού, προηγουμένως επιλεγούν τα κατάλληλα άτομα που θα πλαισιώσουν τόσο τη διοίκησή της όσο και τις υπηρεσίες της, ώστε να μπεί σε σταθερή βάση και πορεία.

Ευχής έργο θα ήταν να λειτουργήσει εκεί και τμήμα αρχείων που θα συμβάλλει όχι μόνο στη διάσωση των τοπικών αξιόλογων αρχείων,πάσης φύεως,αλλά και την αξιοποίηση αυτών προς ανάδειξη της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το κείμενο αντλήθηκε από το προφίλ στο facebook του Αείμνηστου Αρχανιώτη δασκάλου Νίκου Γ.Χριστινίδη, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 10-10-2019.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *