25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΑρχάνεςΠριν και μετά

Ο βιολογικός καθαρισμός των Αρχανών

 
21-9-2001 εγκαινιάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός Αρχανών 

Το βιολογικό καθαρισμό Αρχανών εγκαινιάζει σήμερα οτις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χρηστός Πάχτας.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου, το οποίο ήταν συγχρηματοδοτοΰμενο και είχε ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 3.304 εκατ. ευρώ (περίπου 1,15 δις δρχ.), αφορούσε στην κατασκευή δικτύου αποχετευτικών αγωγών μήκους 11.000 μ. και εγκατάστα­σης επεξεργασίας λυμάτων, με την ολοκλήρωση των οποίων καλύπτονται πλήρως οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του Δήμου.

Με δήλωσή του, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Πάχτας επισημαίνει ότι το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στις Αρχάνες είναι ένα έργο σύγχρονης υποδομής, πνοής κι ανάπτυξης, με την ολοκλήρωση του οποίου εξασφαλίζουμε ευεργετικές επιδράσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής*

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του Ταμείου Συνοχής, με τη συνδρομή του οποίου ολοκληρώθη­κε ο Βιολογικός Καθαρισμός Αρχανών, μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον”, εντάσσονται σ’ ένα συνολικό σχέδιο δράσης που στόχο έχει την εφαρμογή των απαιτήσεων που θέτει το κοινοτικό δίκαιο και την ουσιαστική κάλυψη των μεγάλων αναγκών της χώρας, ώστε να επέλθει η ισορροπία στο διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.

Εφημερίδα Πατρίς Ηράκλειο 21-9-2001

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Γ.Χριστινίδη: Η ύδρευση των Αρχανών, τον οποίο ευχαριστούμε.  

Αναμνήσεις

Θυμάμαι τον ποταμό των Αρχανών στην περιοχή Μωράκη αρχές της δεκαετίας του 1980, 4 περίπου χιλιόμετρα βόρια των Αρχανών, να έχει πολύ νερό ακόμα και τον Αύγουστο μήνα, να σφύζει από ζωή με πλήθος από αφορδακούς, καβρούς, χελώνες και χέλια. Με ραγδαίους ρυθμούς η μόλυνση από τα υγρά απόβλητα των Αρχανών σύντομα προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην πανίδα της περιοχής αλλά και εγκατάλειψη των παραποτάμιων περιβολιών λόγο ακαταλληλότητας του νερού.

Η δυσοσμία μέσα στο φαράγγι των Αρχανών έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμα θυμάμαι ως τηλεφωνητής το έτος 2000 τον κύριο Σταύρο Αρναουτάκη τότε δήμαρχο Αρχανών και νυν περιφερειάρχη Κρήτης, όταν τηλεφώνησε στην ΔΕΥΑ Ηρακλείου και ζήτησε πληροφορίες για το πια εταιρία κατασκεύασε τον βιολογικό καθαρισμό Ηρακλείου που λειτουργούσε ήδη από το 1994 και λίγο καιρό μετά απέκτησαν βιολογικό καθαρισμό και οι Αρχάνες.

Στο ποτάμι πλέον τρέχει σχεδόν καθαρό νερό τον χειμώνα ενώ το καλοκαίρι λόγο της υπέρ άντλησης στερεύει εντελώς σε ορισμένα σημεία.

Την ίδια τύχη δεν είχαν άλλες περιοχές, άλλα ποτάμια όπως ο ποταμός Απόλλωνας που διασχίζει το φαράγγι του Βενεράτου, γιατί αν και έγινε βιολογικός καθαρισμός πρόσφατα, δεν μειώθηκε η μόλυνση. 

  

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *