Καλό και ευλογημένο στο Θεό παραδομένο

 

Ακόμα τριγυρίζει αυτή η φράσει στο νού μου όταν ξυπνήσω το πρωί και έχω δει ένα μη επιθυμητό όνειρο, (συνήθως όταν φυσάει νοτιάς). Άκου παιδί μου, μου έλεγε η γιαγιά μου, όταν βλέπεις κακό όνειρο, θα κάνεις τον σταυρό σου και θα λες τρις φορές: Καλό και ευλογημένο στο Θεό παραδομένο, και ακολουθούσε η εξής ιστορία:

Κάποτε ένας γεωργός αποφάσισε να ανοίξει ένα πηγάδι στο χωράφι του για να συγκεντρώνεται εκεί το νερό και να ποτίζει τα κηπευτικά του, αφού έσκαβε πολλές μέρες, του έμενε ακόμη λίγο για να τελειώσει, εκείνο το πρωί ξύπνησε ταραγμένος επειδή είχε δει  ένα κακό όνειρο, είπε στη γυναίκα του το όνειρο, και εκείνη τον συμβούλεψε να πει τρις φορές το Καλό και ευλογημένο στο Θεό παραδομένο και να μην φοβάται τίποτα. Ο αγρότης ξεκίνησε για το χωράφι του, αφού έφθασε ετοιμάζει το σχοινί και κατεβαίνει στο πηγάδι. Δεν είχαν περάσει λίγα λεπτά, και ακούει μια φωνή έξω από το πηγάδι ναι λέει, τώρα είναι καλά, και μία άλλη φωνή να απαντά, μα το καλό και ευλογημένο στο Θεό παραδομένο;, ξανά λέει η πρώτη φωνή, τώρα είναι καλά που είναι στον πάτο του πηγαδιού, η άλλη φωνή λέει πάλι, το καλό και ευλογημένο που έχει πει δε με αφήνει. Ακούγοντας τις ομιλίες ο γεωργός, αποφάσισε να βγει από το πηγάδι για να δει ποιοι ήταν πάνω από το πηγάδι και μιλούσαν, μόλις βγήκε δεν είδε κανένα. Τότε όμως συνέβη κάτι που ακόμα μακαρίζει της τύχης του, γιατί μόλις βγήκε τα τοιχώματα του πηγαδιού υποχώρησαν, και αν ήταν μέσα θα τον έθαβαν ζωντανό. Με αυτή την ιστορία η γιαγιά μου ήθελε να πει ότι, ακόμα και κάτι κακό να είναι να σου συμβεί, εσύ με την πίστη σου στο Θεό μπορείς να το αποτρέψεις.

Σημείωση

Καθώς έγραφα το κείμενο, θυμόμουν τις λέξεις όπως μου τις έλεγε η γιαγιά μου, π χ, πηγάιδι, σπαλατίζει, ευλοημένο, γροικά, τσίλαξε, είπεντου, και άλλες λέξεις της κρητικής ντοπιολαλιάς της ανατολικής Κρήτης, έγραψα όμως στην απλή καθομιλουμένη για να μπορεί να διαβαστεί από όλους.  

καλό κι ευλογημένο στο Θεό παραδομένο

   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *