«Κατσουλάκι» και «κατσά-κατσά» τι σημαίνουν;
Τα κατσουλάκια είναι από τα πιο γλυκά κατοικίδια
Το «κατσουλάκι» στην Κρήτη είναι αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λέγεται γατάκι. Αποτελεί λέξη του κρητικού γλωσσικού ιδιώματος. Το «κατσούλι», η, πιο χαϊδευτικά, «κατσουλάκι», πληθυντικός τα «κατσούλια» η, «κατσουλάκια», αναφέρεται στα μωρά της γάτας έως περίπου 4-5 μηνών.
Αυτή η λέξη επιβιώνει κυρίως στην ενδοχώρα της ανατολικής Κρήτης, σε αντίθεση με την λέξη κατσούλα, που είναι η ενήλικη γάτα και σώζεται μόνο στα βιβλία και τα ανέκδοτα.
«Κατσά-κατσά»
Υπάρχει μία φράση που σχετίζεται με τον τρόπο κυνηγιού της «κατσούλας». Αυτή η φράση είναι: «κατσά-κατσά», που θα πει παραμονεύει, επιτίθεται στο θήραμα της με προσοχή, αργές κινήσεις, με ύπουλο τρόπο, μέχρι να καταφέρει να το γραπώσει.
Κάπως έτσι, από την λέξη «κατσούλα», προέκυψε αυτή η φράση: «κατσά-κατσά». Η φράση αυτή μάλιστα αποδίδεται και σε ανθρώπους που πέτυχαν κάτι ταπεινό και ευτελές, όπως να σε τρομάξουν, να κλέψουν κάτι, χωρίς να τους καταλάβεις, σιωπηλά, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανένα, που την έφεραν στον άλλο που λέμε. Όπως η «κατσούλα» πάει «κατσα-κατσά» και επιτίθεται στο θήραμα της χωρίς αυτό να την καταλάβει και να προφυλαχτεί .
Συγγραφή www.ipy.gr