16 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Διάφορα Γεν/

Σπολατίζω

Σπολατίζω σου

Πρόκειται για λέξη που γνωρίζω ότι υπάρχει στο γλωσσικό ιδίωμα της ανατολικής Κρήτης, χωρίς να γνωρίζω για την δυτική.

Η λέξη (σπολατίζω) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για κάτι καλό που μας έκανε ένας άνθρωπος και επωφελούμαστε από αυτό, τον οποίο θυμόμαστε κάθε φορά που ευεργετούμαστε από το καλό που έκανε και το αναφέρουμε σε κάποιον τρίτο.

Παράδειγμα: σπολατίζω του κυρούμου (πατέρα μου) απού μου φήκε έτονέ το σπίτι, σπολατίζω εκιουνά τ΄αθρώπου  απού με βοήθησε ετότεσας και μια έκφραση που άκουσα πρόσφατα, σπολατίζω έκιουνά που ίσασε την ηλεκτρική κουβέρτα. Υπάρχει και η προτροπή, κάμετο  έκιονά και θα σου σπολατίζουνε, δηλαδή θα σε θυμούνται και θα σου αποδίδουν τιμή με τον καλό τους λόγο για εσένα.

Σπολατίζωντου, δηλαδή του χρωστώ χάρη και του έχω ευγνωμοσύνη για το καλό που μου έκανε, η που μου έχει κάνει ανεξάρτητα αν ζει η όχι, αν τον γνωρίζω η όχι.  

Πιθανόν αυτή η λέξη να έχει την ρίζα της στην αρχαία λέξη: Σπονδή, όπως οι αρχαίοι πρόσφεραν δώρα στους βωμούς των Θεών τους αναγνωρίζοντας την  ευεργεσία τους, κάπως έτσι πέρασε και έμεινε ως σπολατίζω, αναγνωρίζοντας την ευεργεσία έστω με τον λόγο και την αναφορά σε αυτόν που μου έκανε το καλό.      

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *