26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Περιηγήσεις

Μικρή Πρέσπα Άγιος Αχίλλειος

Μικρή Πρέσπα Άγιος Αχίλλειος και φωτογραφίες 

Η μικρή Πρέσπα είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μαζί με το νησάκι της, του Αγίου Αχιλλείου. Βρέθηκα σε αυτόν τον νερότοπο στις 14-8-2022. Η μικρή Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μ, είναι ψηλότερα από την δίδυμη μεγάλη της αδελφή Μεγάλη Πρέσπα κατά 20 περίπου μέτρα, ενώ οι δύο λίμνες χωρίζονται από ξηρά περίπου 500 μ πλάτος, που έχει δημιουργηθεί από επιχωματώσεις ποταμών.

 
Η πλωτή πεζογέφυρα του Αγίου Αχιλείου

Η Μικρή Πρέσπα είναι η μία από τις δύο λίμνες της Ελλάδας που έχουν νησί, η άλλη είναι η Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Στο νησάκι μπορείτε να πάτε με τα πόδια πάνω σε μία μεταλλική πλωτή πεζογέφυρα φάρδους περίπου 3ρων μ και μήκους 630 μ, στηριγμένη πάνω σε πασσάλους, ενώ κάθε 50 μέτρα περίπου η γέφυρα ανασηκώνετε για την διάβαση πτηνών της λίμνης και πιθανών των χαμηλών βαρκών.

Πλωτή πεζογέφυρα Πρέσπας

Το Γριβάδι 

Κατά την διάβαση μου από την πεζογέφυρα είδα ένα παιδί να ψαρεύει με ένα καλάμι, ακριβώς την ώρα που περνούσε, το παιδί με μεγάλη χαρά έπιασε ένα μικρό Γριβάδι, αμέσως έπιασε το ψάρι η μητέρα του παιδιού για να του βγάλει το αγκίστρι και μας επίτρεψε να το φωτογραφίσω. Όπως μου είπε το παιδί, ως δόλωμα χρησιμοποίησε βρασμένο καλαμπόκι.   

Γριβάδι

 
Το σενάζι  

Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, είναι η παρατήρηση μου ότι τα πετρόχτιστα σπίτια του νησιού είχαν ξύλινα σενάζια, ούτε από τσιμέντο, ούτε από κονίαμα, ούτε από πελέκια, αλλά από ξύλο. Ένας ντόπιος, μου είπε ότι αυτή την παράδοση έχουν στην δυτική Μακεδονία.    

ξύλινο σενάζι

 
 
Ο λόφος του νησιού             

 Η Βόλτα μου στο νησί ήταν σύντομη και βιαστική. Επισκέφτηκα όμως τον λόφο με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από τον οποίο φαίνεται από πάνω ο πολύ όμορφος οικισμός του νησιού, η πεζογέφυρα και ο καλαμιώνας που ενώνει την ξηρά με το νησάκι.    

 
Ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Αχιλλείου 

Λίγο ποιο πέρα υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Αγίου Αχίλλειου, μαζί με το τοπίο της λίμνης πραγματικά βρίσκεσαι σε ένα παραμυθένιο μέρος. Η επιστροφή μου έγινε κάτω από ψιλόβροχο και γοργό βήμα.   

 
Ακολουθεί κείμενο που αντλήθηκε από επιγραφή.

Το πρόγραμμά LI FE Prespa Waterbirds (Υδρόβια Πουλιά Πρέσπας) αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ειδών πουλιών, που σχετίζονται με τους καλαμιώνες της λίμνης Μικρή Πρέσπα, με έμφαση στα εξής σπανιότερα από αυτά: αργυροπελεκάνος, ροδοπελεκάνος, λαγγόνα, αργυροτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, κρυπτοτσικνιάς, νυχτοκόρακας, βαλτόπαπια και χαλκόκοτα.

Μέσω των δράσεων του προγράμματος θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διατροφής και φωλιάσματος, για όλα σχεδόν τα είδη που ζουν στους καλαμιώνες.

 Το κυριότερο μέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι το τακτικό κόψιμο των καλαμιών και το «άνοιγμα» κάποιων περιοχών που σήμερα καταλαμβάνονται από πυκνό καλαμιώνα.  

                                 Μια βόλτα στον ομφαλό της Πρέσπας.

Μια πλωτή πεζογέφυρα οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ένα νησί γεμάτο ιστορία, με μνημεία από τον 10ο  μέχρι και τον 16ο αιώνα. Η ατμόσφαιρα στα ερείπια του ναού του Αγίου Αχίλλειου και στο καθολικό του μοναστηριού της Παναγίας Πορφύρας δίπλα στη λίμνη, είναι μοναδικά υποβλητική.

Ο λόφος με τον Σταυρό στο νότιο τμήμα του νησιού, προσφέρει μια πανοραμική θέα της Μικρής Πρέσπας που αποζημιώνει με το παραπάνω τον κόπο της μικρής ανάβασης.

Επιστρέφοντας στον οικισμό, το μονοπάτι περνάει δίπλα από τα υγρά λιβάδια της ακρολιμνιάς. Κάποιος ερωδιός παραμονεύει τη λεία του κοντά στα καλάμια. Την άνοιξη οι σταχτόκικνες και οι χαλκόκοτες τσιμπολογάνε δίπλα στην είσοδο του χωριού ενώ τον χειμώνα στις γυμνές από φύλλα αγριογκορτσιές τριγυρίζουν οι χρυσοβασιλίσκοι, τα πιο μικρά πουλιά της Ευρώπης! Οι αποικίες των πελεκάνων και των ερωδιών είναι πολύ κοντά από εδώ και το καλύτερο μέρος για την παρατήρησή τους είναι ο λόφος της Κρίνας.

Άκου προσεκτικά και ξεχώρισε το τραγούδι του κάθε είδους.

Όπως οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έτσι και το κάθε είδος πουλιού έχει το δικό του ξεχωριστό κελάηδισμα. Οι καλαμιώνες, ειδικά την άνοιξη, αντηχούν από τις πολλές και διαφορετικές φωνές μικρών κυρίως πουλιών, που ακούμε χωρίς να τα βλέπουμε.   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *