20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Περιηγήσεις

Περτούλι, ένας ορεινός παράδεισος (φώτο)

 

Το Περτούλι είναι πανέμορφο, με πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα σπίτια και παραδοσιακοί ξενώνες συνθέτουν αυτό το τοπίο. Δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αποτελούν τα πέτρινα κτίρια του αρχιτέκτονα Πικιώνη, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που δημιουργήθηκαν το 1940 για να στεγάσουν το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών, που διαχειρίζεται το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου.

Το χειμώνα κάντε σκι, snobboard και snowcraft στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και το καλοκαίρι τοξοβολία, ιππασία και βόλτες με mountain bike στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Ανεβείτε στην κορυφή του Κόζιακα (Αστραπή) ακολουθώντας το φυσικό μονοπάτι από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και φτάνοντας στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» σε υψόμετρο 1738μ. απολαύστε τη θέα των κορυφών της Πίνδου, του Θεσσαλικού κάμπου και των Μετέωρων.

Ανταμώστε αρχές του καλοκαιριού, τους Σαρακατσαναίους της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, που συγκεντρώνονται στα Περτουλιώτικα λιβάδια για να αναβιώσουν τον νομαδικό τρόπο ζωής των προγόνων τους.

 

Στο Περτούλι είχα την χαρά να βρεθώ στις 5-1-2019, η θετική εντύπωση που αποκόμισα ήταν ακόμη πιο μεγάλη, διότι είχε μισό μέτρο και πλέον χιόνι.

Το Περτούλι είναι ένας οικισμός σε υψόμετρο 1140μ, έχει μεγάλα και πανέμορφα σπίτια που δένουν με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο υπάρχουν ψηλά δέντρα πάνω στις πλαγιές των βουνών της Πίνδου. Ανήκει στον Δήμο Πύλης του Νομού Τρικάλων.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *