19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΠεριηγήσειςΧωριά

Εντυπώσεις από το χωριό ψαράδες 

Εντυπώσεις από το χωριό ψαράδες 

Επισκέφτηκα αυτό το χωριό στις 14-8-2022. Θα γράψω δύο λόγια με έμφαση στις φωτογραφίες που τράβηξα. Ο κάθε ένας άλλωστε μπορεί με μια αναζήτηση για αυτό το χωριό να βρει όποια πληροφορία θέλει.

Το χωριό Ψαράδες είναι  ένας  σχετικά μικρός οικισμός σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον σε υψόμετρο 850 μ. στην όχθη της Μ. Πρέσπας. Από εκεί μπορείς να μισθώσεις μία βάρκα και να κάνεις μία μικρή περιήγηση σε ένα απόκρημνο ακρωτήρι που θα δεις πολύ παλιά ασκηταριά με μοναδικές αγιογραφίες να καθρεπτίζονται στα γαλήνια νερά της λίμνης. Το βαθύτερο σημείο της λίμνης είναι ακριβώς εκεί, με βάθος 250 μ. Όπως μας είπαν οι ντόπιοι μετά από έναν μεγάλο σεισμό το 1995, προκλήθηκε κάποιο υπόγειο ρήγμα και η λίμνη έχει χάσει 5 μέτρα από την αρχική της στάθμη. Είναι το ξάσπρισμα που φαίνεται  στις φωτογραφίες αλλά και το ύψος της αρχικής προβλήτας που είναι εμφανώς πολύ ψηλότερα σήμερα. Στην όχθη της λίμνης που μοιάζει με λιβάδι και έχει φρέσκο χορτάρι, βόσκουν ελεύθερα και ανέμελα βοοειδή.

Το χωριό Ψαράδες είναι αραιοκατοικημένο με ένα φαρδύ πλακόστρωτο δρόμο στον οποίο συγκεντρώνονται κάποια  λίγα  μαγαζιά εστίασης. Στην μικρή πλατεία του χωριού υπάρχει ένα Ηρώων με γραμμένα πάνω σε αυτό τα ονόματα των πεσόντων από το χωριό στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως σε κάθε ελληνικό χωριό. Σε αυτή τη σύντομη περιήγηση μου στο χωριό Ψαράδες βρέθηκα στο κοιμητήριο του χωριού. Συχνά το κοιμητήριο ενός χωριού μαρτυρεί τον πολιτισμό του τόπου, είτε στο παρελθόν, είτε και στις μέρες μας. Μου τράβηξε το ενδιαφέρον λοιπόν και σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες.

Όταν φεύγαμε με το λεωφορείο κατάλαβα πως ο τόπος εκεί ήταν γεμάτος από ελεύθερες αγελάδες, (θα ήθελα να είχα ακόμη μία ώρα), ασυνήθιστο θέαμα για τους περισσότερους που το πολύ-πολύ να έχουμε δει στους δρόμους κοπάδια προβάτων και αίγες. Μάλιστα το λεωφορείο περίμενε να μετακινηθεί ένα από αυτά τα βαριά ζώα για να περάσει, ενώ μερικά βοοειδή βρίσκονταν  ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Πολλά στοιχεία που αποτελούν αυτό το όμορφο παραλίμνιο ψαροχώρι δεν πρόφτασα να τα απαθανατίσω, μια γεύση όμως θα την πάρετε…

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *