28 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Το ξωκκλήσι του Χριστού στο Σκαλάνι

Το εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού στο χωριό Σκαλάνι

Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα με θεία λειτουργία και αποσπέρας, με εσπερινό.  

Στο όμορφο χωριό και αναπτυσσόμενο προάστιο του Ηρακλείου το Σκαλάνι, μόλις 10 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, 15 λεπτά με τα πόδια λίγο έξω από το χωριό, βρίσκετε αυτό το ξωκκλήσι του Αφέντη Χριστού.   

Στο Σκαλάνι λοιπόν, υπάρχει το γραφικό εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Έχουμε συνηθίσει τα ξωκκλήσια που είναι αφιερωμένα στον Σωτήρα Χριστό, να χτίζονται σε κορυφές βουνών, όπως για παράδειγμα η εκκλησία του Αφέντη Χριστού στην ομώνυμη κορυφή των Λασιθιώτικων Ορέων, στην κορυφή του Γιούχτα πάνω από τις Αρχάνες και αλλού…

Συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει κάθε πόλη, μα ιδιαίτερα κάθε χωριό «ζωσμένο» από εξωκκλήσια, το 2005 «γεννήθηκε» αυτό το όμορφο εκκλησάκι, ενώ «κυοφορήθηκε» θα λέγαμε και τελικά πείρε σάρκα και οστά, έπειτα από ώρες αγωνίας, πόνου, φόβου αλλά και προσευχής.

Χριστέ μου Παναγία μου δώσε μου δύναμη να με βρούνε τα παιδιά μου ζωντανό. Και μούδωκε δύναμη ο Χριστός και με βρήκανε ζωντανό. Αυτά τα λόγια μας είπε ο κύριος Μιχάλης Μαραζάκης από το Σκαλάνι με καταγωγή από την Κερά Πεδιάδος και κτήτορα της εκκλησίας.

Ήταν Μ Πέμπτη 8 Απριλίου 2004, τότε έσκαβε το χωράφι του με το τρακτέρ, στην τελευταία αυλακιά όπως μας είπε, έπεσε με το βαρύ σκαφτικό μηχάνημα από έναν ψηλό δέτη-πρανές, το τρακτέρ τούμπαρε και ο κύριος Μιχάλης Μαραζάκης  εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε ένα κλαδί ελιάς και την φρέζα του τρακτέρ βάρους 900 κιλών, η οποία τον πίεζε αφόρητα στους ώμους. Τρις ώρες και 5 λεπτά έμεινε εκεί εγκλωβισμένος υποφέροντας αλλά και προσευχόμενος. Ήταν τότε 69 ετών γεννηθείς στις 10 Ιουλίου το 1935.

10 μέρες έμεινε στην εντατική. Με την φροντίδα των γιατρών και τον νοσηλευτών, κατάφερε να βγει λίγο καιρό μετά την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων του από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στις δραστηριότητες του.

Έτσι λοιπόν «γεννήθηκε» μία νέα εκκλησία, από ένα θαύμα, γιατί μόνο σε θαύμα μετά από προσευχή μπορεί να οφείλεται η επιβίωση του κτήτορα σύμφωνα με τα λεγόμενα του. 19 χρόνια μετά και ο κύριος Μιχάλης Μαραζάκης, μας μίλησε με πάθος σαν να βίωνε ξανά εκείνες τις δραματικές στιγμές, που ήταν αφορμή να χτίσει αυτό το όμορφο ξωκκλήσι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού, θέλοντας να πει έτσι ευχαριστώ στον Αληθινό Θεό και βοηθό του.

Η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 176 μέτρα υψ και είναι εύκολα προσεγγίσιμη με το αυτοκίνητο. Βρίσκετε ανατολικά του Σκαλανίου με πολύ καλή σήμανση. Χτισμένη εξ ολοκλήρου με ντόπια πέτρα από το γειτονικό λόφο του Άη Λιά.

Από το 2005 6 Αυγούστου, που τελέστηκε η πρώτη λειτουργία, ο κύριος Μιχάλης με τα παιδιά και τα εγγόνια του, την παραμονή και την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Χριστού, υποδέχονται τους προσκυνητές παρέχοντας τους εξαιρετική φιλοξενία. Μετά τον εσπερινό και την θεία λειτουργία, ολόκληρη η οικογένεια του κτήτορα, τρατάρει όπως λέμε στην Κρήτη, όλους τους παρευρισκόμενους πλούσια κεράσματα με ευχάριστη διάθεση και Κρητική φιλοξενία.

Ο κτήτορας έχει φροντίσει να υπάρχει άφθονη σκιά και υποστηρικτικό δωμάτιο για την προετοιμασία των αρτοκλασιών και των κερασμάτων.

Ευχόμαστε στον κτήτορα και την οικογένεια του να έχουν πάντα την συμπαραστάτη τον Ιησού Χριστό.

Μαραζάκης Μιχάλης, Σκαλάνι
Ο Μιχάλης Μαραζάκης με τα εγγόνια του μπροστά στην εκκλησία που έχτισε στο Σκαλάνι, Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού 5-8-2023.
Μιχάλης Μαραζάκης, Σκαλάνι
Ο Μιχάλης Μαραζάκης με τα εγγόνια του μπροστά στην εκκλησία που έχτισε στο Σκαλάνι, Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού 5-8-2023

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *