23 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Η ιστορία του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης

 

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης
Πρόλογος

Ο Άγιος Παντελεήμονας τιμάται στις 27 Ιουλίου. Διαβάστε τον βίο και τα θαύματα του

Για 12 μέρες από 28-9-2022 έως 10-10-2022, βρέθηκα να κατοικώ στην περιοχή Πεύκη-Λυκόβρυση. Στο διάστημα αυτό και εφόσον βρήκα χρόνο, αποφάσισα να γνωρίσω αυτή την περιοχή.

Εκτός από το να μάθω που είναι το ένα μαγαζί και το άλλο προκειμένου να καλύπτω επαρκώς τις ανάγκες μου, αφιέρωσα χρόνο για να γνωρίσω αυτή την περιοχή.

Εκείνες τις μέρες όπως έμαθα, από τις 3 έως 12 Οκτωβρίου 2022, φιλοξενούνταν η εικόνα της Φοβεράς προστασίας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου από το Άγιο Όρος, στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης. Ρώτησα από πού θα πάω και ύστερα από λίγο ψάξιμο ανακάλυψα  την εκκλησία.

Προσκύνησα την εικόνα της Παναγίας, λίγο μετά ο Ναός γέμισε με κόσμο. Κατά βάση ήταν νέοι και οικογένειες με μικρά παιδιά. Ρώτησα αν υπάρχει κάποιο βιβλίο σχετικό με την ιστορία του Ναού για να το αγοράσω, αλλά δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή και μου υπέδειξαν που θα το βρω.  

Πίσω από το παγκάρι υπήρχαν δύο κυρίες που φαίνονταν ότι σχετίζονταν κάπως με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εκκλησίας. Η μία που έμεινε μέχρι τέλους να μου λέει την ιστορία της εκκλησία και της περιοχής ήταν η κ Εριφύλη, Μικρασιάτικης καταγωγής όπως μου είπε με καμάρι.

Η περιοχή της Πεύκης-Λυκόβρυσης

Η περιοχή της Πεύκης φημίζονταν για το καλό της κλίμα και το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, για αυτό ήταν ιδανικό μέρος ανάρρωσης για τους φυματικούς ιδιαίτερα πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Πεύκη μπολιάστηκε σε μεγάλο ποσοστό από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922. Έδωσαν με την παρουσία τους αξία και ζωή, σε αυτό το προάστιο της Αθήνας.  

Σήμερα η Πεύκη είναι μία περιοχή με πυκνή δόμηση από πολυκατοικίες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι χώροι ως άλση γεμάτα με πεύκα. Εκτός από τα πάρκα, τα πεύκα είναι σε κάθε πεζοδρόμιο και  πεζόδρομο, να μας θυμίζουν ότι κάποτε ήταν αυτά στην θέση των πολυκατοικιών.   

Η ιστορία του καθεδρικού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης

Η θεμελίωση του έγινε το έτος 1934, με τις εργασίες να συνεχίζονται αργά και σταθερά. Ο πρώτος Ναός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα και αποτελεί το υπόγειο του σημερινού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Το 1955 τοποθετήθηκε ως ιερέας στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ο μακαριστός π. Χρήστος Γαμβρουλάς. Εκείνος οργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων με σκοπό την συλλογή χρημάτων για την αποπεράτωση της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στην σημερινή της μορφή. Δεν έκανε όμως μόνο αυτό, ζήτησε από τους πιο εύπορους Χριστιανούς, κάθε μήνα να καταβάλουν ένα ποσό για την ανέγερση του Ναού, κάτι που τελικά ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά.

Κατόπιν συνέχισε την συλλογή χρημάτων προκειμένου να προμηθευτεί ο Ναός εικόνες, ιερά σκεύη, διάφορα μέρη από περίτεχνα σκαλισμένο μάρμαρο, όπως το βήμα ανάγνωσης του ιερού ευαγγελίου και του επισκοπικού θρόνου που κατασκευάστηκε το 1971. Ήταν τόσο καλή η διαχείριση των χρημάτων που όταν ο μακαριστός π. Χρήστος ζητούσε χρήματα, οι ενορίτες του τα έδιναν αμέσως, καθώς ήξεραν ότι αυτό που τους έλεγε θα γίνει και μάλιστα άμεσα. Ο μακαριστός π. Χρήστος Γαμβρουλάς απεβίωσε το 2005, στην θέση του ήρθε ο επίσης μακαριστός σήμερα, π. Δημήτριος.  

Στο υπόγειο της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα λειτουργούσαν εργαστήρια, όπως, αγιογραφία, ραπτικής, χορωδίας, χορού κλπ, ενώ κάθε Πέμπτη γίνονταν προβολή ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, όπως για το Άγιο Όρος, τα Ιεροσόλυμα και βίοι Αγίων.

Το 2019 απεβίωσε κι ο μακαριστός π. Δημήτριος. Κατόπιν διορίστηκαν τρεις νέοι ιερείς προκειμένου να διακονήσουν αυτή την μεγάλη ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης. Οι τρεις ιερείς είναι: Ο π.Γεώργιος, (αετός) ο π. Εμμανουήλ, (αηδόνι) και ο π. Ιωάννης, (ήρεμη δύναμη), παραθέτω τα ονόματα με τα παρανόμια τους, όπως μου τα ανάφεραν.

Στον Ναό πριν την πανδημία του covid-19  λειτουργούσε κατηχητικό με 150 μαθητές.

Σύμφωνα με αναρτημένη αφίσα ανακοίνωση, μαθαίνουμε πως υπάρχει στην περιοχή, Σύλλογος Κρητών Λυκόβρυσης-Πεύκης, στην οποία καλούνται οι νέοι να μάθουν παραδοσιακούς χορούς και μουσικά όργανα της Κρήτης.   

Ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη  Κυφισίας,  Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος. Στοιχεία επικοινωνίας Ιερού Ναού: Οδός Αγίου Παντελεήμονος 9 Πεύκη, Τ.Κ. 15121, τηλ 210 6123532, Email ag.panteleimonas@gmail.com. Ιστοσελίδα. 

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους μου έδωσαν αυτές τις πληροφορίες και ιδιαίτερα την καλοσυνάτη κυρία Εριφύλη.                            

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *