26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Περιηγήσεις

Το μυστικό της παραλίας Βούλισμα

Μάθε αυτό που δεν ξέρεις για την παραλία Βούλισμα στο Ίστρων του Αγίου Νικολάου

Πρώτα απ όλα θα γράψουμε κι εμείς δύο λόγια, για να ξέρετε σε τι αναφερόμαστε.

Αυτή η παραλία βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Ίστρων, ο οποίος αποτελεί μέρος του Καλού χωριού που ανήκει με την σειρά του στον Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Η μορφολογία της παραλίας Βούλισμα

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο ρηχό σχετικά κόλπο, ο οποίος έχει αρκετή λευκή άμμο και διαυγή νερά. Τον χαρακτηρίζει η στενή παραλία με τα πρανή να ορθώνονται αμέσως λίγα μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της δημιουργία άνετων προσβάσεων στην αμμουδιά μέσο χωματουργικών εργασιών για την διάνοιξη τους.

Η παραλία κόβετε σε πολλά μέρη, το ένα είναι διαφορετικό από το άλλο, τα οποία διακόπτονται από μικρά η μεγαλύτερα βράχια, με διαφορετικό μήκος, πλάτος και σχήμα αμμουδιάς.   

Και τώρα αυτό που δεν ξέρατε για την παραλία Βούλισμα

Όταν βρέθηκα σε αυτή την πανέμορφη παραλία για πρώτη φορά στις 7-8-2022, προτίμησα να αφιερώσω χρόνο στην εξερεύνηση της. Μου έκανε εντύπωση η ονομασία της (Βούλισμα), ως τώρα ήξερα μόνο το (Βουλισμένο αλώνι), υπέθεσα λοιπόν ότι κάτι σχετικό θα συμβαίνει σε αυτό το μέρος όπως και στο Βουλισμένο Αλώνι.

Βούλισμα στην Κρήτη λέμε ένα κομμάτι γης που έχει βουλιάξει, δηλαδή που έχει βυθιστεί, που έχει υποστεί καθίζηση. Στην παραλία Βούλισμα δεν φαίνονταν να υπάρχει τέτοιο εμφανές σημείο, αλλά είπαμε, αν δεν εξερευνήσω πρώτα κάτι που πάω, μάλιστα για πρώτη φορά δεν μπορώ, θέλω να ξέρω τι βρίσκεται μετά από εκεί που βλέπω.

Η Εξερεύνηση

Κινήθηκα βορειοδυτικά αφήνοντας πίσω μου την παραλία, την μουσική που ακούγονταν στην διαπασών και τις αμέτρητες φωνές μικρών και μεγάλων κολυμβητών.

Είχα κάνει περίπου 50 μέτρα πάνω σε φαρδύ μονοπάτι, όταν συνάντησα έναν ηλικιωμένο που ξεφόρτωνε ζωοτροφές για τις κότες του, τον χαιρέτισα και τον ρώτησα αν αυτό το μονοπάτι βγάζει σε άλλη παραλία, εκείνος αφού με ρώτησε αν πάω στην σπηλιά, μου απάντησε, ναι, θα βγεις, αλλά θέλει δρόμο.

Άθελα του, μου είχε δώσει μια σπουδαία για εμένα πληροφορία, πως υπήρχε σπηλιά εκεί κοντά. Ξεκίνησα αμέσως το ψάξιμο ανάμεσα στα μπερδεμένα μονοπάτια και την βλάστηση. Ήταν Αύγουστος και ήταν σε πλήρη ανάπτυξη φυτά όπως: οι ελιές, οι καπλωσικές, οι σικές  κλπ. 

Το βούλισμα που ονοματοδότησε την ομώνυμη παραλία

Μάταια έψαχνα για κάποια ταμπέλα, μία σήμανση, κάτι που θα μου πει εκεί είναι αυτό που ψάχνεις, δεν υπήρχε. Έτσι επιστράτευσα το ένστικτο μου και δεν άργησα να βρεθώ μπροστά σε μία όαση πρασίνου και δροσιάς.

Η παραλία Βούλισμα λοιπόν, πήρε το όνομα της από ένα βουλισμένο σπήλαιο, δηλαδή κάποτε κατέρρευσε η οροφή του και δημιούργησε ένα σχεδόν κυκλικό λάκκο έκτασης περίπου 200 τμ, με το βαθύτερο του σημείο να φθάνει τα 10 περίπου μέτρα.

Στο Βούλισμα κατεβαίνεις με χωμάτινη επικλινή ράμπα, μέσα από πλήθος κλαδιών δέντρων. Η ατμόσφαιρα μοιάζει μυστηριακή καθώς κατεβαίνεις, δεν κάνει πλέον τόση ζέστη και υψώνεται μπροστά σου κάθετος ο βράχος ακόμα και με αρνητική κλίση, ο οποίος είναι γεμάτος σπηλιές στην βάση του. Με το φως του ήλιου να φτάνει μέσα από τα φύλλα των δέντρων στο δασωμένο βούλισμα, να φωτίζει τις εισόδους των κοιλοτήτων στο κάτω μέρος του επικλινούς βράχου.

Αυτό ήταν λοιπόν το μυστικό της παραλίας με το όνομα Βούλισμα, πείρε το όνομα της από ένα πραγματικό βούλισμα, που προφανώς το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ως προσδιοριστικό της περιοχής αυτής.

Ακολουθούν 6 φωτογραφίες από το βούλισμα και μετά άλλες 6 από την ομώνυμη παραλία.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *