27 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμαρουσίου Πεύκης 15ου αι

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου Πεύκης, παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου-Πεύκης

Ο Ναός χρονολογείται στα τέλη too 15ου  και αρχές 16ου αι. Οι διαστάσεις toυ ήταν πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις διαστάσεις των εκκλησιών του Αμαρουσίου της εποχής εκείνης. Αρχικά είχε πολύ μικρά ανοίγματα σαν πολεμίστρες τα οποία κλείστηκαν γύρω στο 1900 και ανοίχθηκαν μεγαλύτερα. Την ίδια εποχή αντικαταστάθηκε το τέμπλο και χτίστηκε στην πρόσοψη το καμπαναριό. Το μέγεθός του δείχνει ότι δεν ήταν ένα απλό ξωκλήσι αλλά δεν υπάρχει κάποια μαρτυρία για την αρχική του υπόσταση.

Η εύρεση ενός αναθηματικού ανάγλυφου που παρίστανε ναό με 4ις κίονες φανερώνει την προΰπαρξη καταλοίπων αρχαίου χτίσματος. Ίσως να χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλοιπα στην οικοδόμηση της τοιχοποιίας του. Το ανάγλυφο αφαιρέθηκε και αρχικά μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στις αρχές του 17ου αι. Κοντά στην παράσταση του Αγ. Διονυσίου του Αεροπαγίτη μέσα στο ιερό, διαβάζεται η επιγραφή: «1622, χηρ. Δημητρίου ιερέος». Το 1622 έγινε η αγιογράφηση του Αγ. Δημητρίου από τον τότε παπά του Αμαρουσίου, τον ιερέα Δημήτριο ο οποίος είχε αγιογραφήσει όλα τα ρημοκλήσια της περιοχής σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου στο βιβλίο του «Τα ρημοκλήσια του Αμαρουσίου».

Από το 1960 το Παρεκκλήσιο του Αγ. Δημητρίου εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες της Ενορίας του Αγ. Νικολάου έως και το 1980, που χτίστηκε ο νέος περικαλλής ναός. Έκτοτε λειτουργούσε μόνο στην πανήγυρη του Αγ. Δημητρίου. Το 1999, με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στο Μαρούσι, το παρεκκλήσι σφραγίστηκε από την Αρχαιολογία και το 2016 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας του Αγ. Νικολάου ξεκίνησε την εκ βάθρων ανακαίνισή του.

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το ενημερωτικό έγγραφο που είναι αναρτημένο στην είσοδο του Ναού.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης στην περιοχή του Αμαρουσίου στο Νομό Αττικής, Υπάρχει πάνω από 500 χρόνια τώρα το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για μία περιοχή που την χαρακτηρίζουν, τα πεύκα στις άκριες των δρόμων, οι μικρές και μεγάλες πολυκατοικίες, το πλήθος σταθμευμένων αυτοκινήτων και η σχετικά καλή ρυμοτομία της περιοχής.

Το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, ανήκει στον ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου, της Μητρόπολης Κησισιάς-Αμαρουσίου-Ορωπού.   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *