28 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Περιηγήσεις

Η Πάργα και το κάστρο της

Η Πάργα είναι μια γραφική πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας, στην περιοχή της Ηπείρου. Η ιστορία της Πάργας είναι πλούσια και μακραίωνη, με επιρροές από διάφορους πολιτισμούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.

Αρχαία Περίοδος: Η ιστορία της Πάργας χρονολογείται από την αρχαιότητα, με στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε στην προϊστορική και κλασική περίοδο. Η πόλη ήταν μέρος της αρχαίας ελληνικής περιοχής της Θεσπρωτίας.

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Περίοδος: Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Πάργα, όπως και μεγάλο μέρος της Ελλάδας, περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία. Αργότερα, στη Βυζαντινή περίοδο, η πόλη γνώρισε την επιρροή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ενετοκρατία: Η Πάργα περιήλθε στην κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας τον 13ο αιώνα. Οι Ενετοί έχτισαν ένα φρούριο στην κορυφή ενός λόφου με θέα στην πόλη, γνωστό ως Κάστρο της Πάργας. Το φρούριο αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμυνα της πόλης από διάφορες επιδρομές.

Τουρκοκρατία: Η Πάργα περιήλθε υπό Οθωμανική κυριαρχία το 1452, αλλά οι Ενετοί κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο το 1717 μέσω της Συνθήκης του Πασσαρόβιτς. Ωστόσο, οι Οθωμανοί ανέκτησαν την Πάργα το 1797.

Ο Αλή Πασάς και οι Σουλιώτες: Η Πάργα έγινε μέρος της ημιαυτόνομης περιοχής που διοικούσε ο χαρισματικός Οθωμανοαλβανός ηγεμόνας Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη έγινε καταφύγιο για τους Σουλιώτες, μια ομάδα ανθρώπων που αντιστέκονταν στην οθωμανική κυριαρχία. Το 1819, μετά την ήττα του Αλή Πασά, η Πάργα περιήλθε στην προστασία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Βρετανικό Προτεκτοράτο: Η Συνθήκη των Παρισίων το 1815 έθεσε την Πάργα υπό την προστασία των Βρετανών, οι οποίοι κυβέρνησαν την πόλη μέχρι το 1819. Ωστόσο, ως μέρος μιας μεταγενέστερης συμφωνίας, η Πάργα παραχωρήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ελληνική Ανεξαρτησία: Η ενσωμάτωση της Πάργας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δημιούργησε δυσαρέσκεια στους κατοίκους. Το 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Πάργα ενσωματώθηκε οριστικά στο νεοελληνικό κράτος.

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τις όμορφες παραλίες του, το ενετικό κάστρο και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Σήμερα, η Πάργα αποτελεί απόδειξη της ποικίλης ιστορίας της, με τα απομεινάρια βενετσιάνικων, οθωμανικών και ελληνικών επιρροών ορατά στην αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της. Η πόλη συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες που έλκονται από τη φυσική ομορφιά και την ιστορική της γοητεία.

Το κάστρο της Πάργας

Ιστορία: Το κάστρο έχει μια μακρά και ποικίλη ιστορία, με προέλευση που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Έχει επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Βυζαντινών, των Ενετών και των Οθωμανών Τούρκων.

Ενετική επιρροή: Οι Ενετοί, που έλεγχαν την περιοχή κατά την ύστερη μεσαιωνική περίοδο, έχτισαν μεγάλο μέρος του υπάρχοντος κάστρου κατά τον 14ο αιώνα. Το κάστρο ήταν στρατηγικά τοποθετημένο για να αμυνθεί από πιθανούς εισβολείς και χρησίμευε ως προπύργιο για τους Ενετούς.

Οθωμανική περίοδος: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Πάργα το 1452, οδηγώντας σε αλλαγές στη δομή του κάστρου. Οι Οθωμανοί διατήρησαν τον έλεγχο μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα , το Κάστρο της Πάργας στέκεται ως ένας καλοδιατηρημένος ιστορικός χώρος, προσφέροντας πανοραμική θέα στην πόλη, το Ιόνιο Πέλαγος και τα γύρω τοπία. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα τείχη, τους πύργους και άλλες κατασκευές του κάστρου ενώ μαθαίνουν για την πολύπλοκη ιστορία του.

Το Κάστρο της Πάργας λειτουργεί ως υπενθύμιση του ταραχώδους παρελθόντος της περιοχής και είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες με την ιστορική του σημασία και την εκπληκτική του θέα.

Το παραπάνω κείμενο δημιουργήθηκε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης Chat-GPT

Προσωπικές εντυπώσεις από την Πάργα  

Βρέθηκα στην Πάργα στις 24 Αυγούστου 2023 για δύο περίπου ώρες. Ήταν μία πολύ ζεστή μέρα με πάρα πολύ υγρασία στην ατμόσφαιρα. Μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα κατόρθωσα να πάρω μία γερή γεύση από αυτό το πολύ όμορφο τουριστικό θέρετρο.

Η Πάργα ήταν γεμάτη τουρίστες κάθε εθνικότητας, μα όπου και να κοιτούσες, κυρίως όπου άκουγες να μιλούν ξένα, μιλούσαν στο 80% ιταλικά. Παραλίγο και θα νόμιζα πως ήμουν στην Ιταλία. Οφείλω να παραδεχτώ πως μερικές φορές παραξενεύτηκα, καθώς έβλεπα έλληνες στην εμφάνιση να μιλούν ιταλικά, φυσικά ήταν ιταλοί τουρίστες και θυμήθηκα αυτό που λέγεται: Οι έλληνες με τους ιταλούς είναι ούνα φάτσα, ούνα ράτσα.

Υπήρχαν παντού τουριστικά μαγαζιά και καταστήματα εστίασης. Οι πεζόδρομοι ήταν πολύχρωμοι από την ποικιλία των εμπορευμάτων και τα ενδύματα των τουριστών.

Ο πεζόδρομος που οδηγεί στο κάστρο με τα σκαλοπάτια του, αλλά και οι γύρο από αυτόν, ήταν εκτός από όμορφοι και λειτουργικοί, λόγο του βαψίματος που είχαν στα σωστά σημεία.

Ο παραλιακός δρόμος της Πάργας ήταν άνετος φαρδύς, με την παραλία, τους λουόμενους και τα νησάκια απέναντι, σε απόσταση αναπνοής  να σε καλούν να τα επισκεφτείς κολυμπώντας.

Η εντύπωση που σχημάτισα για την Πάργα, είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό τόπο διακοπών, καθώς συνδυάζει πανέμορφη φύση, δομημένο περιβάλλον για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, υπέροχη θάλασσα που δεν θα βαρεθείς.

Φωτογραφίες από την Πάργα   
 
Φωτογραφίες από το κάστρο της Πάργας

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *