25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Ασκληπιός ο Θεός της Ιατρικής

Διαβάστε για τον Ασκληπιό

Θεός της ιατρικής και της υγείας. Πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και θεράπευσε πολλούς από τους συντρόφους του.

Η λατρεία του κυ­ρίως αρχίζει από το 600 π.Χ. κι εξακολουθεί μέχρι το 400 σχεδόν μ.Χ. Η θαυ­ματουργή δύναμή του διαδόθηκε παντού και ιδρύθηκαν προς τιμήν του πάρα πολλά ιερά στην Πελοπόννησο κυρίως, στη Μ. Ασία και τη Ρώμη. Στην Αττική και τη Στερεά είχε επικρατήσει άλλος ήρωας και θεραπευτής, ο Αμφιάραος (βλ. λ.).

Οι Θεσσαλοί ισχυρίζονται, ότι ο Ασκλη­πιός γεννήθηκε στην Τρίκκη, τα σημερινά Τρίκαλα, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο ιερό του. Παραδέχονται, ότι ο βασιλιάς τους Φλεγύας, που είχε σύζυγο την Κλεοφάμα, κόρη του βασιλιά της Επιδαύρου Μάλε, απέκτησε ωραιότατη κόρη, την Αίγλη, που
από την ομορφιά της ονομάσθηκε Κορω­νίδα.

Από την Κορωνίδα και τον Απόλ­λωνα γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Επειδή μά­λιστα η Κορωνίδα παντρεύτηκε κάποιον Ισχύ από την Αρκαδία, σκοτώθηκε από τη δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα Άρτεμη, ενώ ο Απόλλωνας πήρε το βρέφος και το παράδωσε στον Κένταυρο Χείρωνα, το μυθικό και σοφό διδάσκαλο του Πηλίου. Λέγεται ακόμη, ότι τον κόρακα που ως τότε είχε λευκά φτερά και που ανάγγειλε στον Απόλλωνα, ότι η Κορωνίδα παντρεύτηκε τον Ισχύ, τον καταράστηκε και από τότε μαύρισαν τα φτερά του.

Η Επίδαυρος παραδέ­χεται ότι, όταν ο Φλεγύας με την Κορωνίδα ήλθαν στην Πελοπόννησο μάλλον για κατακτητικούς σκοπούς, η έγκυος από τον Απόλλωνα Κορωνίδα γέν­νησε τον Ασκληπιό στο λόφο Τίτθιον, που σήμερα λέγεται θεόκαυστα, απέναντι από το ιερό. Εκεί μια κατσίκα του ποιμένα Αρεσθάνα θήλαζε το βρέ­φος κι ο σκύλος του το φύλαγε.

Ο Αρεσθάνας περίεργος παρακολούθησε την κατσίκα και φθάνοντας στο θάμνο που ήταν το βρέφος, είδε φλόγες να βγαίνουν από το κεφάλι του και άρχισε να φωνάζει «θεός θεός». Παίρνει τότε το βρέφος και το παραδίνει στο Χείρωνα, κοντά στον οποίο έμαθε την ιατρική. Στην Επίδαυρο ιδρύθηκε ι­ερό, το σπουδαιότερο άπ’ όλα, όπου μαζί με άλλα δράματα χτίσθηκε και το περίφημο θέατρο από τον καλλιτέχνη Πολύκλειτο.

Στο θέα­τρο αυτό γίνονται τα σημερινά φεστι­βάλ με παραστάσεις αρχαίων δραμάτων. Τέλος οι Μεσσήνιοι και οι Αρκάδες πλά­θουν δικό τους μύθο για τη γέννηση του Ασκληπιού.

Ο Ασκληπιός πήρε, λέει η μυθολογία, από τη θεά Αθηνά το αίμα των φλεβών της Γοργόνας. Μ’αυτό ανάστησε πολ­λούς, όπως το Γλαύκο γιό του Μίνωα, τον Ιππόλυτο γιό του Θησέα, κάποιον ηρώα Λυκούργο και άλλους.

Με διάφορα βότανα, έμπλαστρα και χειρουργικές επεμβάσεις θεράπευε πολ­λούς άρρωστους. Ο θεός του Άδου Πλούτωνας διαμαρτυρήθηκε στο Δία, γιατί με τη θεραπεία του Ασκληπιού δεν πέθαιναν οι άνθρωποι. Ο Δίας τότε κατακεραύνωσε τον Ασκληπιό και τον έκαμε αστερισμό, που λέγεται Οφιούχος, επειδή σαν σύμ­βολό του της ιατρικής ο Ασκληπιός είχε το φίδι.

Άλλη παράδοση λέει, ότι υστέρα από τον Τρωικό Πόλεμο πέθανε και αναλήφθηκε στον Όλυμπο. Ο Γαληνός, ο πα­τέρας της ιατρικής παρα­δέχεται τον Ασκληπιό ως θεό και πατέρα της ιατρι­κής.   

Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με όνομα: Θησαυρός Γνώσεων.       

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *