12 Δεκεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες στον Δήμο Ηρακλείου

Ιερός Ενοριακός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Νέων Αλατσάτων Ηρακλείου

 

Η ΕΝΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΛΑΤΣΑΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και λόγοι από τον π. Γεώργιο Μοσχόβη

(Σύντομο ιστορικό)

Η Ενορία Νέων Αλατσάτων Ηρακλείου βρίσκεται νότια της Πόλεως του Ηρακλείου.

Ο Ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η ιστορία της Ενορίας αρχίζει αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν χριστιανοί πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν από το χωριό Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.

Η περιοχή τότε είχε την ονομασία «Χάνιαλη Τεκέ», λόγω ενός Μουσουλμανικού Τεμένους, το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ενορίας. Στο κτίσμα αυτό θα κάνουμε μια μικρή αναφορά, αγοράστηκε αναστηλώθηκε και παραδόθηκε στο σύλλογο Αλατσατιανών επι δημαρχίας Κώστα Κληρονόμου τον Ιούνιο του 1992.

Οι χριστιανοί πρόσφυγες άρχισαν να κτίζουν και τον πρώτο Ναό, με σκοπό να τον αφιερώσουν στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπως είχαν κάνει πολλά χρόνια πριν και στην χαμένη τους Πατρίδα, στην οποία είχαν περικαλλή Ναό αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα, μέχρι πριν λίγο καιρό ως Μουσουλμανικό Τέμενος και τώρα ως Μουσείο.

Μετά από διακοπή των εργασιών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πρώτου αυτού Ναού το 1945, έτος κατά το οποίο ιδρύεται και η Ενορία (6-8-1945 επί Αρχιερατείας του Κρήτης Βασιλείου) και το 1946 εγκαθίσταται στην νεοϊδρυθείσα Ενορία ως πρώτος Εφημέριος ο Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Σμυρνιωτάκης.

Το έτος 1966 και ενώ στο μεταξύ ο πληθυσμός της Ενορίας έχει αυξηθεί σημαντικά, αρχίζουν οι εργασίες για την ανέγερση νέου, μεγαλυτέρου ιερού Ναού, στο ίδιο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πρώτος Ναός.

Με τις άοκνες προσπάθειες του Εφημερίου Θεοφυλάκτου Σμυρνιωτάκη και την συμπαράσταση των Ενοριτών κτίζεται ο σημερινός ιερός Ναός, σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών.

Αμέσως μετά, το προάστιο πλέον του Ηρακλείου, ονομάζεται «Αμπελόκηποι» λόγω των πολλών αμπελώνων και των κήπων που υπήρχαν τότε στην περιοχή και το 1988 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το προάστιο και η Ενορία ονομάζονται «Νέα Αλάτσατα».

Ο πληθυσμός της Ενορίας σήμερα είναι περίπου 6.000 κάτοικοι και φυσικά δεν είναι όλοι απόγονοι των προσφύγων Αλατσατιανών, προσπαθούν όμως οι εναπομείναντες, με την συμπαράσταση της Εκκλησίας, την οποία πάντοτε αγαπούν και στηρίζουν και του Συλλόγου των Αλατσατιανών που έχουν ιδρύσει, να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα της «πατρίδας» όπως την ονομάζουν, εκεί απέναντι στην Ιωνία.

Στον Ιερό ναό υπάρχουν τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως ο οποίος τιμάται 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως ο οποίος τιμάται 11 Ιουνίου, του Αγίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου ο οποίος τιμάται 11 Ιανουαρίου, και των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων αββάδων οι οποίοι τιμώνται 14 Ιανουαρίου.

Η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας κοσμεί τον ναό, την οποία έχουν αφιερώσει το 1965, οι πρόσφυγες από το Ρέινζερε της Μικράς Ασίας, ένα χωριό δίπλα από τα Αλάτσατα.

Το ναό διακονούν δύο Ιερείς, ο π. Γεώργιος Κακουλάκης και ο π. Γεώργιος Μοσχόβης

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της ενορίας Νέων Αλατσάτων και τον πατήρ Γεώργιο Μοσχόβη που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραχωρήσει και τον οποίο ευχαριστώ πολύ.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τον λόγο του πατρός Γεωργίου Μοσχόβη τον οποίον εκφώνησε στις 13-2-2022.

Ο λόγος από τον π. Γεώργιο Μοσχόβη με αφορμή την γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού στις 6-8-2023.

Ακούστε την ομιλία του π. Γεωργίου Μοσχόβη που εκφώνησε στις 19-11-2023.

Ακούστε την ομιλία του π. Γεωργίου Μοσχόβη που εκφώνησε στις 21-1-2024

Ακούστε την ομιλία του π. Γεωργίου Μοσχόβη που εκφωνήθηκε στις 3-3-2024 .

Εκφώνηση του λόγου του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Βαρθολομαίος από τον π. Γεώργιο Μοσχόβη 17-3-2024.

Ο λόγος του π. Γεωργίου Μοσχόβη στις 25-3-2024. 

Λόγος π. Γεωργίου Μοσχόβη  21-4-2024

Λόγος του π. Γεωργίου Μοσχόβη την Κυριακή των Βαΐων 28-4-2024

Λόγος από τον π. Γεώργιο Μοσχόβη στις 4-8-2024

Ο π. Γεώργιος Μασχόβης εκφωνεί λόγο για την Κοίμηση  της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2024

Ο π. Γεώργιος Μοσχόβης εκφώνησε λόγο με αφορμή την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 15-9-2024 

Ο π. Γεώργιος Μοσχόβης εκφώνησε με θέμα τον άφρονα πλούσιο στις 17-11-2024. Τα τελευταία 7 λεπτά από τα 10 που διαρκεί η ομιλία έχουν εξαιρετικό ήχο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *