1 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΚτήριαΧωριά

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο Χουδετσίου

Η ιστορία του παλιού Δημοτικού Σχολείο Χουδετσίου

Κτίστηκε το 1925 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γιώργης ο Κυπριωτής. Τη Σχολική Επιτροπή ανέγερσης, όπως φαίνεται από τα αρχεία του σχολείου, αποτελούσαν οι Ιωάννης Ανδρουλάκης, Νικόλαος Κουρουπάκης και Νικόλαος Χονδράκης.

Από τους δασκάλους ήταν ο Γεώργιος Τριανταφυλλίδης και η Φανουργιάκη Μαρία (Τζαγκαρογιώργαινα).

Μέχρι το 1907 τα παιδιά του Χουδετσίου κατηφόριζαν στο κοντινό χωριό Άγιος Βασίλειος, γύρο στα χίλια πεντακόσια μέτρα, που είχε Δημοτικό σχολείο.

Η απόφαση της ίδρυσης του σχολείου στο Χουδέτσι ελήφθη για το σχολικό έτος 1907-1908. Μέχρι να ανεγερθεί σχολικό κτήριο, οι μαθητές χρησιμοποιούσαν ως χώρο σχολείου την εκκλησία της Παναγίας, δίπλα στην πηγή του χωριού, το Χατζινέ και το σπίτι του Ανδρέα του Βάρδα, σύμφωνα με τις διηγήσεις του Μανόλη του Βασιλάκη (Παντελομανόλη) σε συνέντευξή του στις 9-7-1985. Για το σχολικό έτος 1907-1908, που λειτούργησε Δημοτικό στο Χουδέτσι για πρώτη φορά, δάσκαλος ήταν ο Μανουσάκης Σταύρος. Για το σχολικό έτος 1908-1909, δεύτερη χρονιά, δάσκαλος ήταν ο Καλυκάκης Γεώργιος. To 1909 αναλαμβάνει ως δάσκαλος στο Μονοθέσιο Σχολείο Χουδετσίου ο Μαρκάκης Ιωάννης (τσ’ Άρτεμης), που παρέμεινε για τα σχολικά έτη 1909-1910 και 1910-1911 μόνο, γιατί μετά στρατεύτηκε.

Το 1922 που έγινε Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δάσκαλοι ήταν ο Τριανταφυλλίδης Γεώργιος και η Μαρία Φανουργιάκη. Πέρασαν αρκετοί δάσκαλοι και δασκάλες έκτοτε, όπως ο Οικονομίδης, ο Βαρούχας και άλλοι, σύμφωνα με τις μνήμες των γεροντότερων.

Δάσκαλοι που δίδαξαν είτε στους διάφορους χώρους είτε στο νεόκτιστο σχολείο, μετά τους παραπάνω, όπως προκύπτει από το αρχείο του σχολείου ήταν κατά χρονολογική σειρά:

Καλογερόπουλος Απόλλων, Πλουμάκης Εμμανουήλ, Βασιλάκης Γεώργιος, Γιαλιτάκης Ζαχαρίας, Λαγουδιανάκης Ιωάννης, Φαμελιάδου Χρυσή, Δασκαλάκης Νικόλαος, Παπαματθαιάκης Δημήτριος, Αλεξάκης Ιωάννης, Σαριδάκη Όλγα, Δοξαστάκη Μαρία, Βαβουρανάκη Μαρία, Φρουδάκης Ευάγγελος, Ψιλλάκης Αντώνιος, Κορωνάκη – Ψιλλάκη Μαρία, Τσαγκαράκης Εμμανουήλ, Ηλιάκη – Τσαγκαράκη Μαρίνα, Ζωάκης Κων\νος, Βαραχλιώτου – Ζωάκη Αθανασία, Καδιανάκη Ευαγγελία, Λεστάκη Αικατερίνη, Βογιατξάκη Ιωάννα και άλλοι πολλοί.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής 1940-1944, όπως ήδη έχει αναφερθεί  παραπάνω, το κτίριο του σχολείου χρησιμοποιήθηκε για αιχμαλώτους, ως χώρος προσωρινής φυλάκισης ανταρτών και αγωνιστών.

Το οικοδόμημα του Δημοτικού, εξωτερικά, είναι πετρόκτιστο με όμορφες και συμμετρικά τοποθετημένες πελεκημένες πέτρες. Εσωτερικά περιλαμβάνει στο μέσον, μετά το χωλ, το γραφείο των δασκάλων κι αριστερά και δεξιά αίθουσες διδασκαλίας.

Η αυλή του, αρκετά ευρύχωρη, έχει πλακοστρωθεί ώστε να εξυπη­ρετεί τις ανάγκες της Φυσικής Αγωγής, των αθλοπαιδιών και των διαφόρων σχολικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται και για γιορταστικές ή άλλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Το κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο: Χουδέτσι το χωριό μου χθες και σήμερα. Χουδέτσι 1999. Ρούσου Γ. Μαγαράκη μαθηματικού.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *