18 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΗράκλειοΚτήρια

Η παλιά φυματική κλινική Μανδαλενάκη στα Σπήλια

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΜΑΝΔΑΛΕΝΑΚΗ ΣΤΑ ΣΠΗΛΙΑ

(Του Νίκου Γ.Χριστινίδη). Στη θέση «Καπνιστού Μετόχι»,νότια από τα «Σπήλια», κτίστηκε στην περίοδο του μεσοπολέμου (1934) ένα νεοκλασσικό κτίσμα 1000 τ.μέτρων από τον ιατρό-φυματιολόγο- Εμμανουήλ Μανδαλενάκη (1903-1980), καταγόμενο από το χωριό Κορφές Μαλεβυζίου, το οποίο λειτούργησε ο ίδιος ως Νοσοκομείο – Σανατόριο-μέχρι και το 1962,με την ονομασία «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»,με μία τετράχρονη διακοπή κατά την Γερμανική Κατοχή,που είχε επιταχτεί από τις δυνάμεις Κατοχής.

Ευρίσκεται πολύ κοντά με τις αρχαιότητες της Κνωσού και παράλληλα απέχει 7 χιλ.από την Κωμόπολη των Επ.Αρχανών με τον τεράστιο πλούτο των αρχαιολογικών της μνημείων που διαθέτει μέσα κι έξω.

Πέραν από τους άνετους εσωτερικούς χώρους των 1000 τ.μ.,διαθέτει κι ένα καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο περίπου 5.000 τ.μ.,που ο πιο πολύς είναι φυτευμένος με πεύκα και άλλα διάφορα δένδρα.Ένα του μέρος,που είναι ακάλυπτο, μπορεί να γίνει άνετος χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων και ο υπόλοιπος να διατεθεί για περιπάτους αναψυχής, εάν μπορούσε σήμερα το κτίριο να χρησιμοποιηθεί για κάποιους πολιτιστικούς σκοπούς,μουσείο κλπ.

Ο σημερινός του ιδιοκτήτης,Εμμανουήλ Ν.Κουτουλάκης,με καταγωγή Αρχανιώτικη,μού είχε εκμηστηρευθεί το 2004 ότι φιλοδοξούσε να το μετατρέψει σ΄ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο πινάκων ζωγραφικής του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Γεράσιμου Σταματελάτου (1898-1987) που διαθέτει η Εταιρεία «ΚΟΡΟΝΟΚΕΣ Α.Γ.Τ.Ε.Ε.» της οποίας είναι ο ίδιος Πρόεδρος.

Οι πίνακες αυτοί,στο σύνολό τους είναι 1000 και σε πρώτη φάση οι 200 απ΄ αυτούς ήταν διαθέσιμοι κι οι οποίοι αποτελούν τους πλέον αντιπροσωπευτικούς του εν λόγω ζωγράφου.

Ο Εμμανουήλ Κουτουλάκης,που έχει βοηθήσει και στην αναστήλωση παρακείμενης βυζαντινής εκκλησίας,επιθυμούσε,με τη δημιουργία αυτής της Πινακοθήκης να αναβαθμίσει πολιτιστικά,ακόμη πιο πολύ, την ευρύτερη περιοχή των Αρχανών.

Έκτοτε, φαίνεται, πως η προσπάθεια του αυτή δεν τελεσφόρησε και το κτίριο βρίσκεται σε εγκατάλειψη,όπως δείχνουν κι οι φωτογραφίες.

Κείμενο από τον Αείμνηστο Νίκο Γ.Χριστινίδη Δάσκαλο-Συγγραφέα-ιστοριοδίφη.

Ημερομηνία δημοσίευσης του παραπόνου κειμένου στο προφίλ του εντός του facebook στις 29 Μαρτίου 2020 

Ένα πολύ καλό σχετικό δημοσίευμα με τον γιατρό Μανδαλενάκη και την κλινική του θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο  fonimaleviziou.gr

 

Φωτογραφίες και περιβάλλοντας χώρος του Σανατορίου Μανδαλενάκη

Αφορμή για αυτή τη δημοσίευση στάθηκε το παραπάνω δημοσίευμα του Νίκου Χριστινίδη, το οποίο δίνει πληροφορίες που δεν βρήκα δημοσιευμένες σε άλλες ιστοσελίδες. Δίνεται από μέρους μου βαρύτητα στις φωτογραφίες αυτού του κτηρίου, επιδιώκοντας να κάνω γνωστή την ύπαρξη του αλλά και το φυσικό του κάλος.

Είχα την χαρά να μεταβώ στον χώρο αυτό στις 6-2-2022, με την φωτογραφική μηχανή στα χέρια έτοιμος να γνωρίσω από κοντά αυτό το κτήριο. Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, αρχικά ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό, μου θύμισε έντονα τον δρόμο για το κοιμητήριο των Επάνω Αρχανών, ήταν δεντροφυτεμένο αμφίπλευρα με πεύκα σαν να ήθελε αυτός που τα φύτεψες να φτιάξει μία αψίδα δροσιάς και σκιάς.

Όλα σε αυτό το κτήριο θυμίζουν το παλιό ξενοδοχείο Δίας στις Αρχάνες, όπως η αρχιτεκτονική, ο περιβάλλοντας χώρος και η εγκατάλειψη.

Το κτήριο του παλιού Σανατόριου ήταν ερμητικά κλειστό, έτσι θα δείτε φωτογραφίες μόνο εξωτερικά, από τις οποίες θα σχημάτισε μία καλή εικόνα για αυτό το αναξιοποίητο διαμάντι της περιοχής.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *