Το Κουφονήσι νότιοανατολικά της Ιεράπετρας

Το Κουφονήσι είναι ένα από τα νησάκια που συναντάμε στο νότιο Κρητικό πέλαγος, βρίσκεται 3 μίλια νότια από τον Αθερινόλακκο 15 μίλια ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, γύρο από αυτό υπάρχουν μερικά ακόμα νησάκια που φτιάχνουν ένα πολύ όμορφο σύμπλεγμα νησιών.

 
Στο Κουφονήσι δεν υπάρχει σκιά από δέντρα, σκιά υπάρχει μόνο από ελάχιστα τεχνητά κτίσματα παράγκες, δίπλα σε πλαγιές, η σε μικρές και μεγάλες κοιλότητες βράχων, όλο το νησί είναι καλυμμένο από αγκαθωτούς θάμνους μικρού μεγέθους οπότε η διάβαση ακόμα και εκτός μονοπατιών είναι σχετικά εύκολη, παντού υπάρχει άμμος ανακατεμένη με λευκό αργιλόχωμα, βέβαια σε κάποιο σημείο υπάρχουν μερικά δέντρα που όμως έχουν μείνει θάμνοι λόγο της έλλειψις νερού και του δυνατού αέρα.
 
Το Κουφονήσι ήταν γεμάτο από ποντικούς, άγρια κουνέλια και λαγούς, σαύρες, μικρά φίδια, και μερικά είδη μικρών πουλιών, και τώρα έχει αυτή την ποικιλία αλλά με περιορισμένο αριθμό ζώων, γενικότερα όσο αφορά την πανίδα θυμάμαι το 1997 που είχα πάει ξανά, ότι η θάλασσα ήταν γεμάτη με ψάρια, τα βράχια μέσα στην θάλασσα ήταν μαύρα από τους αχινούς, και υπήρχαν πολύ καβροί, φέτος το καλοκαίρι του 2014 που ξαναπήγα δεν βρήκα τίποτα από αυτά.
 
Έκανα μια βόλτα στο βόριο μέρος, το ανατολικά και το δυτικό του νησιού, επισκέφτηκα μερικές παραλίες, αυτό που είδα ήταν πολλά σκουπίδια, όχι από κατασκηνωτές, αλλά από αυτά που ξεβράζει η θάλασσα, δηλαδή νάιλον θερμοκηπίων, πλαστικές σωλήνες θερμοκηπίων, κουβάδες πλαστικούς, μπουκάλια και άλλα, όλα αυτά εκεί που σκάϊ το κύμα.
 
 Βέβαια στις παραλίες του Κουφονησίου δεν είδα μόνο σκουπίδια, είδα πολύ όμορφες αμμουδιές με διαφορετική απόχρωση χρώματος άμμου η κάθε μία, είδα πεντακάθαρα νερά, πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, υπέροχο φυσικό περιβάλλων.
 
Θα χαρακτήριζα αυτό το νησί ημιορεινό, έχει υψόμετρο που ίσος να ξεπερνάει τα 100 μέτρα, με γκρεμούς, απομακρισμένους κολπίσκους, ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η σχεδόν επίπεδη έκταση που υπάρχει όταν ανέβεις σε υψόμετρο περίπου 70 μέτρων στο ανατολικό μέρος του νησιού, το Κουφονήσι είναι τόσο διαφορετικό από το γειτονικό Γαϊδουρονήσι, όσο η βόρεια με την νότια Ελλάδα, δηλαδή ενώ το Γαϊδουρονήσι είναι σχεδόν κατάφυτο και με αιωνόβια ψηλά δέντρα σχεδόν επίπεδο, με μόλις 31 μέτρα υψόμετρο, τρία πηγάδια, το Κουφονήσι δεν έχει δέντρα, είναι ξυρό, έχει έντονες διαβαθμίσεις εδάφους, ακόμα και η σύσταση των πετρωμάτων είναι εντελώς διαφορετική.
 
Από το 2000 περίπου έχει παρέμβει στο νησί η αρχαιολογική υπηρεσία, ανάσκαψε έναν χώρο στον οποίο υποστηρίζει πως ήταν αρχαίο θέατρο, εμένα όμως με αρχαία αγορά μου ταιριάζει περισσότερο, πάντως δεν πάω κόντρα σε αυτό το θέμα στους αρχαιολόγους, εκεί που διαφωνώ κατηγωρηματηκά μαζί τους είναι η καταστροφή του τόπου που θα ανακατευθεί η αρχαιολογική υπηρεσία.
 
Οι σχετικοί με το αντικείμενο της αρχαιολογίας υποστηρίζουν πως το νησί κατοικήθηκε από τα Μινωικά χρόνια με μεγάλη πολιτιστική άνθιση και πλούτο, κύριο προϊόν του νησιού ήταν η πορφύρα, εκεί γίνονταν η συλλογή και η επεξεργασία του κοχυλιού από το οποίο έπαιρναν μόνο μία σταγόνα κόκκινου χρώματος προκειμένου να φτιάξουν αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα που έβαφαν οι βασιλείς του κόσμου τους χιτώνες τους, μεγάλη άνθηση γνώρισε επίσης κατά την Ρωμαιοκρατία στην Κρήτη το 69 πΧ-330 μΧ.
 
Το Κουφονήσι είναι χαρακτηρισμένο ολόκληρο ως προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή και όχι άδικα, υπάρχουν παντού εμφανή τα αρχαία απομεινάρια, όσα τουλάχιστον άφησαν οι αρχαιοκάπηλοι με τις λαθρανασκαφές τους, για αυτό έχουν προβεί σε γενικευμένη απαγόρευση κάθε δραστηριότητας στο νησί, τώρα πόσο θα κρατήσει κανείς δεν ξέρει, σίγουρα πάντως κρατάει ήδη περίπου 15 χρόνια.
 
Εδώ λοιπόν θα πω ότι δεν προστατεύεις ένα νησί 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 35 παραλίες, με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, απογυμνόνοντας το και αφήνοντας το έρμαιο στους λαθροκηνιγούς και τους λαθρανασκαφοίς, στο νησί πρέπει το συντομότερο να συνεχιστούν οι ανασκαφές, να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, να γίνουν περιπατητικά μονοπάτια που θα οδηγούν σε όλες τις παραλίες του νησιού, τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τους ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, να φτιαχτούς δύο μικρές λιμενικές εγκαταστάσεις για να πλευρίζουν τα καραβάκια με ασφάλεια, ένα αναψυκτήριο με σκιά, είμαι σίγουρος ότι αυτό το νησί όπως και το Γαϊδουρονήσι θα είναι μία χρυσοφόρα φλέγα για την περιοχή, μάλιστα το Κουφονήσι επειδή έχει και αυτές τις νησίδες γύρο γύρο, θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αυτά που περιέγραψα δεν χρειάζονται μεγάλο κόστος, ανθρώπους θέλει με όρεξη να δώσουν πρόσθετη αξία στον τόπο τους.
 
Τώρα το νησί είναι έρημο από την ανθρώπινη παρουσία, πότε είναι πιο εύκολο στο νησί να γίνεται παράνομο κυνήγι, ψάρεμα, και λαθρανασκαφές, όταν το νησί είναι γεμάτο από κόσμο, η όταν το νησί είναι έρημο όπως τώρα;.
 
Οδηγίες για το τι πρέπει να κρατάτε στο Κουφονήσι όταν το επισκεφτείτε το καλοκαίρι, πολύ πολύ νερό παγωμένο,  μαγιό, αν θέλετε να κάνετε περίπατο μακρύ παντελόνι, καπέλο, φαγητό και νερό σε αφθονία γιατί μπορεί να αποκλειστείτε, αν μείνετε, ένας υπνόσακος είναι αρκετός αλλά και μία σκηνή δεν είναι άσχημη, καλά παπούτσια μποτάκια, όλα τα άλλα είναι λίγο η πολύ προαιρετικά.
 
 
 Το Κουφονήσι απέχει 3 μίλια η αλλιώς 12 λεπτά με φουσκωτό σκάφος, αυτό είναι ένα ακόμα προτέρημα για το Κουφονήσι, δηλαδή η κοντινή απόσταση από την Κρήτη, το μειωμένο κόστος επίσκεψης, όσο αφορά τα καύσιμα τις φθορές, και τους κινδύνους.
 
 
 

 αθεριν

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείτε τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.