30 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Νησιά

Το νησί Μόχλος στο Νομό Λασιθίου

O Μόχλος είναι μια μικρή νησίδα που δημιουργήθηκε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Τουρλωτής Σητείας και βρίσκεται σε απόσταση 49,7 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και 35,3 από την πόλης της Σητείας.

Μετά από ανασκαφές που έκανε το 1908 ο Αμερικανός αρχαιολόγος Seager απεκάλυψε συνοικισμό της Πρωτομινωικής, Μεσομινωικής και Υστερομινωικής εποχής.

Σε διάφορους τάφους βρέθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα: 120 λίθινα αγγεία της Πρωτομινωικής εποχής θαυμάσιας τέχνης, αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία Μεσομινωικά και Υστερομινωικά, Ψευδόστομοι αμφο­ρείς, χρυσά διαδήματα, περόνης κόμης και πόρπες, αλυσίδες, τριχολαβίδες, ένα περιδέραιο, χάλκινα εγχειρίδια, ένας ιερός διπλούς πέλεκυς, διάφορα κρυ­στάλλινα αντικείμενα και ένα θαυμάσιιο δακτυλίδι με παραστάσεις από τον κύκλο των θρησκευτικών δοξασιών των Μινωιτών.

Την αρχαία εποχή ο Μόχλος ήταν ένα σπουδαίο εμπορικό λιμάνι με οικονομική άνθιση μαζί με τα μακρυνά λιμάνια της Μέσης Ανατολής.

Ο καθηγητής Ν. Πλάτων επισήμανε την ύπαρξη λιμενικών έργων στο Μόχλο, τα οποία είναι σήμερα βυθισμένα στη θάλασσα.

Τον αρχαιολογικό χώρο του Μόχλου μπορεί να επισκεφθεί κανείς με πλοιάρια τα οποία σαλπάρουν από τον Άγιο Νικόλαο ή με βάρκες από το χωριό Μόχλος που βρίσκεται στην απέναντι ακτή.

Το χωριό Μόχλος είναι ένας νέος οικισμός που ανήκει στην κοινότητα Τουρλωτής Σητείας και βρίσκεται σε υψόμετρο 10 μέτρων. Στην απογραφή του 1981 είχε 101 κατοίκους.

Ο οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1900 με 8 κατοίκους, στον τότε δήμο Τουρλωτής, Το 1920 κατ. 19, το 1928 κατ. 55, το 1940 κατ. 45, το 1951 κατ. 42, το 1961 κατ. 22 και το 1971 αναφέρεται προφανώς λανθασμένα με την ονομασία Μοχλός! με 9 κατοίκους.

Το νησί Μόχλος αναφέρεται σε βενετικούς χάρτες με την ονομασία Scoglio de muflo. Οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα το ονομάζουν Άγιο Νικόλαο από την μικρή εκκλησία που βρίσκεται εκεί.

Κατά την προϊστορική εποχή το νησί ήταν ενωμένο με την ξηρά και εδημιουργούντο δύο λιμάνια τα οποία εξυπηρετούσαν τα σκάφη ανάλογα με τον καιρό.

Μετά τις ανασκαφές στο νησί, η περιοχή του Μόχλου άρχισε να εξελίσσεται τουριστικά και ο επισκέπτης θα βρει σήμερα εκεί και ξενοδοχεία αν αποφασίσει να μείνει, αλλά και θαυμάσιες ταβέρνες που προσφέρουν καθημερινά νοστιμότατα φρέσκα ψάρια.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Κωστή Παπαγεωργίου,

Τα νησιά της Κρήτης, εκδόσεις Αντάρης.

Αν βρήκατε ενδιαφέρουσα την παρουσίαση δηλώστε ότι σας αρέσει, ευχαριστώ.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *