30 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Νησιά

Παραλία Τρυπητή, Νταϊάνα και η καρέκλα της Γαύδου

Στην πρώτη παρουσίαση που κάνω για τη νήσο Γαύδο θα ασχοληθώ με πέντε από τις περιοχές που αξίζει να επισκεφτείτε όταν θα πάτε στη Γαύδο.

Θα αποφύγω σοβινιστικές κορόνες και θα επικεντρωθώ σε χρηστικές πληροφορίες και κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες.

Οι σπηλιές

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Γαύδο που μπορείς να πας μόνο με βάρκα, ένα από αυτά είναι οι σπηλιές, βρίσκονται νότιοανατολικά του νησιού περίπου 4 μίλια από το λιμάνι της Γαύδου με το όνομα Καραβές.

Οι σπηλιές αυτές είναι ουσιαστικά μεγάλες κοιλότητες μέσα στον βράχο μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί όταν έχει νηνεμία προσφέρεται για κολύμβηση με θέα το ανοικτό νότιο Κρητικό πέλαγος. Στις σπηλιές αυτές μάλιστα καταφεύγουν οι αγριόπαπιες που υπάρχουν στην περιοχή όταν έχει φουρτούνα.

Η παραλία της Τρυπητής

Αμέσως σχεδόν μετά τις σπηλιές συναντάμε την παραλία της Τρυπητής, χαρακτηρίζεται από πετρώδη ακτή γεμάτη με μεγάλες στρογγυλές πέτρες, το νερό είναι διαυγές με καταπληκτική αίσθηση κολύμβησης.

Από την παραλία που έχει μεγάλο μήκος φαίνεται το νοτιότερο άκρο της Γαύδου, ο βράχος με τις δύο πύλες και την καρέκλα των Ρώσων από πάνω.

Η καρέκλα

Μετά το τραγικό δυστύχημα στις 26-4-1986, της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, η τότε Σοβιετική Ένωση έστειλε μερικούς επιστήμονες οι οποίοι λέγεται ότι είχαν προσβληθεί από την ραδιενέργεια, προκειμένου να βρίσκονται σε ένα εντελώς παρθένο μέρος. Εκείνοι κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Γαύδο, κατασκεύασαν μία καρέκλα από ξύλο ύψους περίπου 3ων μέτρων. Η καρέκλα είναι τοποθετημένη πάνω από τον νοτιότερο βράχο του νησιού.

Ο βράχος της Τρυπητής

Αυτός ο βράχος ίσως είναι το πιο γνωστό μέρος της Γαύδου, διότι συνδυάζει την άγρια ομορφιά με το εντυπωσιακό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, και είναι το νοτιότερο μέρος της Γαύδου.

Η παραλία της Νταϊάνας

Προχωρώντας από την Τρυπητή νοτιοδυτικά, συναντάμε την Νταϊάνα, μια παραλία περίπου 20 μέτρων μήκους και φάρδος έως δύο μέτρα, με απόκρημνα ψηλά βράχια που απαγορεύουν την πρόσβαση από την ξηρά αλλά και την προσέγγιση στο σημείο. Οι ντόπιοι ονόμασαν Νταϊάνα την παραλία αυτή προς τιμή της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, η οποία είχε επισκεφτεί το νησί με την θαλαμηγό της αγκυροβολημένη ανοικτά της Γαύδου, και σε αυτή την παραλία προστατευμένη από τους αδιάκριτους φωτογραφικούς φακούς των παπαράτσι έκανε καθημερινά το μπάνιο της.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

2 σκέψεις σχετικά με το “Παραλία Τρυπητή, Νταϊάνα και η καρέκλα της Γαύδου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.