4 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες

Σύντομη βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου

ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύγχρονος ποιητής, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος. Γεννήθηκε στη Μονεμβασία της Λακωνίας στις 1-5-1909 και πέθανε στην Αθήνα στις 11-11-1990.

Στα νεανικά του χρόνια έγινε χορευτής. Προσβλή­θηκε από φυματίωση, όπως ο μεγαλύτερος αδελφός και η μάνα του. Μπόρεσε όμως να αποφύγει το θάνατο και να αφοσιωθεί στην ποίηση.

Άνηκε στο χώρο της Αριστεράς και δημοσίευσε 100 ποιητικές συλλογές, όπως: «Τρακτέρ», «Πυραμίδες», «Επιτάφιος», «Το τραγούδι της αδελφής μου», «Εαρινή συμφωνία», «Μαρτυρίες», «Ρωμιοσύ­νη», «Σεπτήρια και Δαφνηφόρα», «Ο αφανισμός της Μήλου», πολλά μυθιστορήματα, ένα θεατρικό  κ.ά.

Έγραψε σε παραδοσιακό, όσο και σε ελεύθερο στίχο με την ίδια πάντα επιτυχία. Είναι από τους εκπρόσωπους του σουρεαλισμού στην ποίηση, χωρίς, να γίνεται ακραίος, όπως ο Εμπειρικός και ο Εγγονόπουλος.

Η ποίησή του είναι λυρική, με μουσικότητα και ρυθμό, βαθιά ελληνική, που πέρασε τα σύνορα, για να φτάσει μεταφρασμένη παντού.

Το 1975 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε διδάκτορά του, το 1972 πήρε το Μέγα Διεθνές Βραβείο της Κνοκ και το 1956 το α’ κρατικό βραβείο.

Διαβάστε λίγα στοιχεία κόμη για τον Γιάννη Ρίτσο

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια με όνομα Η ΣΩΤΉΡΑ βιογραφίες ποιητών και από την Βικιπαίδεια.

Οι πρώτες δύο φωτογραφίες προέρχονται από την οικίας του ποιητή στην Μονεμβασιά, επίσης παραθέτουμε παρακάτω μερικές ακόμη φωτογραφίες από αυτή την πανέμορφη καστροπολιτεία.   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *