24 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Ο Κρητικός Ναύαρχος του Μ Αλεξάνδρου Νέαρχος

Νέαρχος

Ο Νέαρχος ήταν ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (μέσα 4ου π.χ. αι.). Ήταν γιος του κρητικού Ανδρότιμου και παιδικός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Ακολούθησε το Μ. Αλέξανδρο στην εκστρα­τεία του στη Μ. Ασία και μετά την επιτυχία της, διορίστηκε διοικη­τής της Λυκίας.

Το 327 π.χ., πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, στην Ινδία, ως αρχηγός του στό­λου, με την εντολή να εξερευνήσει το ναυτικό δρόμο από τις εκβολές του Ινδού ποταμού, μέχρι τον Ευφράτη. Την αποστολή αυτή την εκπλήρωσε σε διάστημα πέντε μηνών (από τον Οκτώβριο του 326, μέχρι το Φεβρουάριο του 325). Πρόκειται για την πρώτη, στην ιστορία, προσπάθεια εξερεύ­νησης της θάλασσας των Ινδιών. Το όλο μήκος του ταξιδιού κάλυ­ψε 31.000 στάδια, δηλαδή 1933 μίλια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδι­ού, συναντήθηκε στην Καρμανία με το Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος ακολουθούσε παράλληλη πορεία από την ξηρά, και διατάχθηκε να συνεχίσει με το στόλο την πορεία του μέχρι τον Περσικό κόλπο, με σκοπό να φτάσει στα Σούσα, μέσω του Πασιτίγρητα ποταμού. Τις εντυπώσεις του από τις εξερευνήσεις του αυτές τις περιέγραψε στο έργο του Νεάρχου Παράπλους.

Από τα Σούσα, ο Νέαρχος πήγε στη Βαβυλώνα, για να αναλάβει τη διοίκηση του στόλου, ο οποίος θα πραγματοποιούσε την εκστρα­τεία εναντίον των παραλίων της Μεσογείου. Το ταξίδι του αυτό, όμως, ματαιώθηκε, γιατί στο αποχαιρετιστήριο βασιλικό γεύμα, το οποίο δόθηκε προς τιμήν του, πέθανε ο Μ. Αλέξανδρος.

Κατά τη διανομή των διαφόρων σατραπειών, ο Νέαρχος ανέλαβε τη διοίκηση της Λυκίας και της Παμφυλίας. Στον πόλεμο ανάμεσα στους επιγόνους του Μ. Αλεξάνδρου, Αντίγονο και Ευμένη, ο Νέαρχος τάχθηκε με το μέρος του πρώτου. Το 315 π.χ., οργάνωσε ισχυρό στόλο, αποτελούμενο από 240 πολεμικά πλοία, για λογαρια­σμό του Αντίγονου, και το 314 π.χ., έγινε σύμβουλος του γιου του Αντίγονου, Δημητρίου του Πολιορκητή. Από τότε, δεν αναφέρεται ξανά το όνομά του.

Το κείμενο και η εικόνα αντλήθηκαν από το βιβλίο: Κορυφαίοι Κρήτες όλων των εποχών, Στυλιανού Νικ. Παπαδογιαννάκη δασκάλου Ηράκλειο Κρήτης 2009. 

Αρχαίο πλοίο

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *