19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες αρχαίων

Γνωρίστε τον Αρχιμήδη

Αρχιμήδης.

Μεγάλος μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στην περίφημη αρχαία ελληνική μεγαλούπολη της Σικελίας Συρακού­σες, στα 278 π.Χ.

Οι πολλές και αξιόλογες εφευρέσεις που προκαλούν το θαυμασμό κι ευκολύνουν και σήμερα ακόμη την ανθρώπινη ζωή. Ανακάλυψε τους μοχλούς και τις τροχαλίες.

Ο Αρχιμήδης είπε το: δώσε μου μέρος όπου να σταθώ και θα μετακινήσω τη γη, φώναξε μια μέρα ο Αρχιμήδης στον τύραννο των Συρακουσών Ιέρωνα.

Είχε βάλει σ’ εφαρμογή τις τροχα­λίες του. Ως την εποχή εκείνη, για να μετακινηθούν μεγάλα βάρη με τα χέρια, γιατί άλλο μέσο δεν υπήρχε, χρειαζόταν τεραστία ανθρώπινη δύναμη. Για να αποδείξει την αλήθεια του ισχυρισμού του ο Αρχιμήδης, κατέβηκε στο λιμάνι, έδεσε με σκοινιά ένα μεγάλο και κατά­φορτο πλοίο και περιστρέφοντας
μόνος του τις τροχαλίες το τράβηξε με μεγάλη ευκολία στη στεριά, μπροστά στο κατάπληκτο πλήθος των συμπατριωτών του και του Ιέρωνα.

Ανακάλυψε επίσης το σπουδαιότατο φυσικό νόμο, που είναι γνωστός στη φυ­σική με το όνομα Αρχή του Αρχιμήδη». «Κάθε σώμα, όταν βυθίζεται, στο νερό, χάνει τόσο βάρος, όσο είναι το βάρος του νερού που εκτοπίζει», λέει ο νόμος. Η παράδοση αναφέρει, ότι ο Αρχιμήδης βρισκόταν μέσα στο λουτρό του, όταν ανακάλυψε το νόμο του. Ήταν δε τόση η χαρά του, ώστε βγή­κε στους δρόμους γυμνός φωνάζοντας «εύρηκα, εύρηκα»·

Τη σοφία και την επιστήμη του ο Αρ­χιμήδης έθεσε στη διάθεση της πατρίδας του, όταν βρέθηκε σε κίνδυνο. Στα 212 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκελλος πολιορκούσε τις Συρακούσες από ξηρά και θάλασσα. Ο Αρχιμήδης κατόρθωσε να συγκεντρώσει με κάτοπτρα τις ακτίνες του ήλιου, να τις ρίξει πάνω στα εχθρικά πλοία και να τα κάψει. Ο Μάρκελλος όμως κυρίευσε τελικά τις Συρακούσες. Ο σοφός Αρχιμήδης σκοτώθηκε από ένα αγροίκο Ρωμαίο στρατιώτη, τη στιγμή που ασχολούνταν με τη λύση μαθηματικού προβλήμα­τος. Λένε μάλιστα, πως δεν αντιλήφθηκε καθόλου, ότι η πόλη κυριεύθηκε από τους Ρωμαίους και είπε απλά στο Ρωμαίο στρα­τιώτη που μπήκε στο δωμάτιό του, νομίζοντάς τον για κάποιον από τους υπηρέτες του: «Μη μου τους κύκλους τάραττε»» δηλ. «μη μου ταράξεις τους κύκλους».

Πολλά συγγράμματα του μεγάλου σοφού διασώθηκαν μέχρι σήμερα και προκαλούν και σήμερα ακόμη το θαυμασμό του αναγνώστη. Μερικά άπ’ αυτά είναι: «Πε­ρί σφαίρας και κυλίνδρου», «Κύκλου μέτρησις», «Περί ελίκων», «Ψαμμίτης» κ.ά.

 

Το κείμενο και το σκίτσο αντλήθηκαν από μία παλιά εγκυκλοπαίδεια του 1950 με το όνομα Θυσαυρός Γνώσεων.   

Αρχιμήδης

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *