27 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο ιερός ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Σπήλια

 
Η Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Σπήλια 

Στην περιοχή Σπήλια του Ηρακλείου, 3 χιλιόμετρα νότια της Κνωσού προς την κωμόπολη Αρχάνες, συναντάμε τον ναό της Παναγία που θα σας παρουσιάσουμε. Απέναντι από το βενζινάδικο του Κόκκινου όπως έχει επικρατήσει να λέγεται πλέον το συγκεκριμένο σημείο στα Σπήλια.

Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε τα έτη 1960-61-62, η ανέγερση του πραγματοποιήθηκε από τον π Γεώργιο ιερέα της ενορίας Σκαλανίου όπου ανήκει εκκλησιαστικά η περιοχή.

Μιλήσαμε με την κυρία Δέσποινα Κόκκινου, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει ορισμένες πληροφορίες για αυτόν τον ναό, την οποία ευχαριστούμε πολύ.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις άκριες των δρόμων διάφορα εικονοστάσια, και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι εκεί έχει συμβεί κάποιο τροχαίο δυστύχημα η ατύχημα. Ένα τέτοιο γεγονός σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Κόκκινου, έλαβε χώρα την δεκαετία του 1950. Λίγο πιο κάτω εκεί που βλέπουμε την αιγυπτιακή γέφυρα. Μία κάτοικος της περιοχής έχασε τον μονάκριβο γιο της, σε τροχαίο δυστύχημα, μην μπορώντας πλέον να μείνει στην περιοχή αλλά και να περάσει ξανά ποτέ από αυτό τον δρόμο, αντάλλαξε όλη της την περιουσία με έναν Χανιώτη, έτσι εκείνη πήγε μόνιμα και χωρίς επιστροφή στα Χανιά.

Ένα από τα χωράφια της όμως δεν το αντάλλαξε, το δώρισε στην ενορία Σκαλανίου, και λίγο καιρό αργότερα κτίστηκε στην μνήμη του γιου της αυτή η περικαλλής εκκλησία αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου που τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Θα θέλαμε από όσους γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία, να μας τα κοινοποιήσουν, ευχαριστούμε.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *