Η Αγία Παρασκευή των Αρχανών

 

Στις 26 Ιουλίου τιμούμε την Αγία Παρασκευή. Σχεδόν κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει ένα ναό αφιερωμένο σε αυτή την Αγία που είναι η προστάτιδα των ματιών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
Κατά κανόνα οι ναοί της Αγίας Παρασκευή χτίζονται δίπλα η πολύ κοντά σε τρεχούμενο νερό, όπως σε κάποια πυγή. Συνήθως είναι γραφικά ξωκλήσια σε πολύ όμορφο χώρο με ψηλά αιωνόβια δέντρα.
 Η Αγία Παρασκευή των περιβολίων που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι αυτή των επάνω Αρχανών, λίγο έξω από την κωμόπολη, στην περιοχή μανίλι, υπάρχει αυτός ο μικρός βυζαντινός ναός της δεύτερης περιόδου, έχει αγιογραφίες του 14ου αιώνα. Ανακαινίσθηκε το 1917 από τον Γεώργιο Μηναδάκη. Εγκαινιάστηκε από τον τοποτηρητή του μητροπολιτικού θρόνου Κρήτης Τίτο Ζωγραφίδη.
Μετά το 2004 η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων αφαίρεσε τον ασβέστη και τον σοβά, ανάδειξε τις αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού, έτσι σήμερα ο ναός είναι στην αρχική του μορφή με την πέτρα να κυριαρχεί.
Το μέρος εκεί γύρο από την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Αθανάσιο, την Αγία Ειρήνη και τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένης είναι υπέροχο για περίπατο χειμώνα καλοκαίρι και ειδικά την άνοιξη.
 
 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείτε τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *