12 Δεκεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μουσεία

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

 

 ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Οι θησαυροί είναι κλειστά σύνολα νομισμάτων. Είχαν συγκεντρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε υφασμάτινα ή δερμάτινα πουγγιά, σε μικρά ή μεγαλύτερα πήλινα είτε χάλκινα αγγεία, ή ακόμα σε απλά θραύσματα αγγείων κάτω από πλίνθους. Τα θησαυράρια αυτά αποκρύφτηκαν σε τοίχους, κάτω από δάπεδα, σε σπηλιές, ή θάφτηκαν σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ανασφάλεια για το μέλλον, συγκέντρωναν τα νομίσματα αυτά για τις δύσκολες ώρες ή για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες κατάχωσαν τα νομίσματά τους, αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέφουν και να τα ξεθάψουν.

Οι θησαυροί, που έρχονται στο φως είναι δυνατόν να συγκροτούσαν κάποιο δημόσιο ταμείο ή ιδιωτική περιουσία και μας βοηθούν σήμερα να προσεγγίσουμε τη νομισματική κυκλοφορία της εποχής

Από τα μέσα του 19ου αι. στο Νομισματικό Μουσείο έχουν συγκεντρωθεί ή έχουν τεκμηριωθεί πάνω από 300 θησαυροί, οι οποίοι περιλαμβάνουν περίπου 30.000 νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η κατάκτηση από τους Ρωμαίους  

Η κατάκτηση του ελληνιστικού κόσμου από τους Ρωμαίους είχε ως συνέπεια την καθιέρωση του δηναρίου στην Ανατολή. Στον ελλαδικό χώρο το ρωμαϊκό νόμισμα από πολύτιμο μέταλλο κυριαρχεί σταδιακά και επιβάλλεται με την ίδρυση της αυτοκρατορίας στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. Παράλληλα μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. συνεχίζεται η νομισματική παρα­γωγή στις Πόλεις και τα Κοινά με χάλκινες κοπές που ακολουθούν το ρωμαϊκό νομισματικό σύστημα, και στοχεύουν στην ικανοποίηση αναγκών της καθημερινότητας. Οι θησαυροί που αποκρύπτονται από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ., συνέπεια αναταραχών ή καθημερινών πρακτικών, επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την κυκλοφορία του αμιγώς ρωμαϊκού αλλά και του τοπικού νομίσματος στον ελλαδικό χώρο και να εξετάσουμε το ρόλο τους στην οικονομία και την κοινωνία αυτών των περιοχών.

Διεύθυνση: Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3632057, 210-3612834 και 210-3612872 Fax: 210-3635953
Email: nm@culture.gr Url: http://www.nummus.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *