13 Σεπτεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Γεγονότα

Αντίο στον Νίκο Γ.Χριστινίδη

Νίκος Χριστινίδης 1933-24-10-2021

Τον Αείμνηστο πλέον Νίκο Γ.Χριστινίδη τον γνώρισα όχι ως δάσκαλο, αφού στο δημοτικό σχολείο των επάνω Αρχανών που ήταν διευθυντής, φοίτησα μόνο μέχρι την τρίτη Δημοτικού, υπήρξε όμως δάσκαλος μου από το 2014 μέσα από την γνωριμία μας στο facebook, τις αναρτήσεις του και τα βιβλία του.

Η πρώτη κρούση που του έκανα ήταν στις 9-2-2014 ζητώντας του πληροφορίες σχετικά με το Ηρώο των Αρχανών, κατόπιν για την ερειπωμένη εκκλησία του Γενέσιου της Παναγίας στο Καρυδάκι, για τον Ναό του Αγίου Αθανασίου, των Καλογράδων τα κελιά, θέμα για το οποίο μου πρότεινε να πάρω πληροφορίες από το ανάλογο σύγγραμμα του, προκειμένου να γνωρίσω καλύτερα την ιστορία τους και να γράψω για αυτή.

Με μηνύματα του μου πρότεινε να ασχοληθώ με διάφορα θέματα, να φωτογραφίσω κάποια άλλα και να τα αναδείξω μέσα από τις πληροφορίες που μου έδινε απλόχερα να δημοσιεύσω στο site μου ipy.gr. Δεν δίσταζε να μου πει ότι αυτό πρέπει να το διορθώσεις, πάντα με ευγένεια, ήθελε τα δημοσιεύματα μου με τις πληροφορίες του να είναι κατά το δυνατόν άψογα.

Στον Αείμνηστο Νίκο Γ.Χριστινίδη βρήκα την πυγή των πληροφοριών που έψαχνα, ανέκαθεν είχα την περιέργεια να μάθω για το κάθε τι που σχετίζεται με τις Αρχάνες, για τα τοπωνύμια, τα κτήρια, τις εκκλησίες, την ιστορία τους. Καθώς φαίνεται ο Νίκος Γ.Χριστινίδης είχε τις ίδιες ανησυχίες με εμένα, μόνο που εκείνος τις είχε πολύ πριν, δεν είχε όμως μόνο τις ανησυχίες, είχε την ικανότητα, είχε τη γνώση, τη δύναμη να μπορεί να κάνει έρευνα στα αρχεία που είχε πρόσβαση, στα βιβλία, αλλά και στους ανθρώπους από τους οποίους αντλούσε πληροφορίες για τους προγόνους τους και μαρτυρίες γεγονότων.

Η γνωριμία μου δια ζώσης 

Τον Ιούλιο του 2019 επιτέλους κατάφερα έπειτα από τις προσκλήσεις του να πάω στο σπίτι του, που είναι το σπίτι σας κύριε Νίκο των ρωτάω, απέναντι από το ρολόι της Παναγίας μου λέει στο στενό έλα και θα σε δω εγώ, αφού πέρασα πρώτα από το κοντινό σούπερ μάρκες και πείρα λίγα γλυκά, ανηφόρισα το στενό, ρώτησα κάποια παιδιά πιο είναι το σπίτι του Χριστινίδη, αλλά πριν προλάβουν να μου δείξουν είχε βγει έξω και μου είπε εδώ είμαι Μενέλαε, τον χαιρέτησα και μπήκαμε στο χολ, εκεί μου σύστησε την σύζυγο του, άνοιξε από τα αριστερά μία πόρτα και μου είπε να περάσω, εκεί από ότι κατάλαβα ήταν η σάλα, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών-καλεσμένων, το σπίτι του μου θύμισε πολύ έντονα το δικό μου πατρικό σπίτι στις Αρχάνες, είχε πολλά κοινά όπως οι πόρτες η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και η μυρωδιά του δωματίου που ήταν για τους επισκέπτες, με την διαφορά βέβαια ότι το σπίτι του από κατασκευής ήταν ένα μικρό αρχοντικό. Η γυναίκα του με τράταρε ένα παγωμένο χυμό να δροσερέψω μου είπε γιατί εκείνη τη μέρα είχε πολύ ζέστη, αφού κουβεντιάσαμε λίγο με τον Αείμνηστο γύρο από τα θέματα του κοινού μας ενδιαφέροντος, σηκώθηκε και μου φέρνει δύο βιβλία του, ύστερα από λίγο και άλλα βιβλία και άλλα βιβλία του, συνολικά μου έδωσε 8 βιβλία, ορίστε μου λέει να πάρεις ότι πληροφορίες θέλεις.

Του άρεσε πολύ να βλέπει τα έργα του τον κόπο του δημοσιευμένα στο διαδίκτυο, ήξερε ότι μέσα από μία ιστοσελίδα μπορεί να τα δει κάποιος από όλο τον πλανήτη, μοναδικός του όρος ήταν να αναγράφεται το όνομα του, κάτι που έκανα απολύτως σεβαστό αλλά και ήταν αυτονόητο για εμένα. Μερικά από τα έργα του που μου είχε ζητήσει να δημοσιεύσω ήταν, ο εξηλεκτρισμός των Αρχανών, το Πετρόχτιστο Διδακτήριο των Αρχανών και άλλα. Μάλιστα μου έγραψε να κάνω ότι μπορώ μέσω της δημοσίευσης της εργασίας του, μήπως και ο Δήμος Αρχανών τιμήσει τον άνθρωπο που έφερε το ρεύμα στις Αρχάνες, τον Πάνο Κοκκεβή, καθώς επίσης μου έγραψε να μεσολαβήσω στους αρμοδίους του Δήμου Ηρακλείου για τον ευπρεπισμό της προτομής του ανθρώπου που εξηλέκτρισε και το Ηράκλειο, τον Πάνο Κοκκεβή.

 Ο Νίκος Γ.Χριστινίδης όπως μου έγραψε ήθελε να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μέσα από το προφίλ του στο facebook αλλά και την ομάδας που έφτιαξε με το όνομα Νίκος Χριστινίδης.

Όσα βιβλία έγραψε ο Νίκος Γ.Χριστινίδης τα έγραψε αφιλοκερδώς, χωρίς εκείνος να αποκομίσει έστω και ένα ευρώ όπως μου έγραψε, το όποιο κέρδος από την πώληση των βιβλίων του το καρπώνονταν με την άδεια του ο εκάστοτε φορέας που τυχών διέθετε ένα από τα βιβλία του για την οικονομική του ενίσχυση.

Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Γ.Χριστινίδη για το ταξίδι που μου προσφέρει στην τοπική ιστορία, την ιστορία του τόπου μου μέσα από τα βιβλία του! Τα βιβλία του είναι αυτά που θα ανατρέχουν οι επόμενες γενιές Αρχανιωτών για να μάθουν την ιστορία τους.

Ο Νίκος Γ.Χριστινίδης έκανε την τελευταία του ανάρτηση στο facebook στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και αφορούσε τον Ι Ναό του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο των Αρχανών. Ύστερα από δύο εβδομάδες έμαθα ότι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με covid-19, όπως έμαθα λίγο μετά, κατάφερε να νικήσει τον ιό που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία, ο οργανισμός του όμως είχε καταβληθεί και τελικά έφυγε από τη ζωή νικητής ενάντια στον covid-19 στις 24-10-2021 ημέρα Κυριακή, ήταν 88 ετών γεννηθείς το 1933. Αιωνία του η μνήμη.  

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα στον Ι Ναό του Αγίου Νικολάου τον ενοριακό Ναό των Αρχανών, ήταν 4 μμ, ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος με αισθητό τον παγωμένο βοριά. Ύστερα το πέρας της ακολουθίας εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι, πρώτος πήρε τον λόγο ο π Αντρέας Καλιοτζάκης ο οποίος ανάγνωσε το μήνυμα του Περιφερειάρχη συντοπίτη μας Σταύρου Αρναουτάκη, ύστερα ο π Γεώργιος Κασαβετάκης, ακολούθησαν και άλλοι από την οικογένεια του, τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, το πρώτο και το δεύτερο δημοτικό σχολείο Αρχανών, ο λόγος όμως που εκφώνησε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης είναι αυτός που μπορείτε να ΑΚΟΎΣΕΤΕ, αυτό διότι ο ήχος είναι ποιο καθαρός σε σχέση με τους άλλους επικήδειους.

Να πούμε εδώ ότι η κηδεία του Νίκου Γ.Χριστινίδη πραγματοποιήθηκε εν μέσο της πανδημίας του covid-19, όλοι οι παρευρισκόμενοι που θέλησαν να τιμήσουν τον Δάσκαλο-Ερευνητή-Συγγραφέα, φορούσαν την μάσκα τους ενώ υπήρχαν και απολυμαντικά χεριών. Ο Νίκος Γ. Χριστινίδης ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο των επάνω Αρχανών

Διαβάστε τι έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη στο ερώτημα του: Πληροφορίες για τον Νίκο Γ.Χριστινίδη.

Ο Νίκος Γ. Χριστινίδης ήταν ένας διακεκριμένος συγγραφέας και ερευνητής με σημαντική συμβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ειδικότερα, ασχολήθηκε με την ιστορία των Αρχανών, γράφοντας εκτενώς για τοπικά ιστορικά και μυθολογικά θέματα.

Ένα από τα γνωστά του έργα είναι το βιβλίο “Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης των Αρχανών,” όπου εξετάζει την ιστορική σημασία της εκκλησίας και τις παραδόσεις που την περιβάλλουν. Στο έργο του αυτό, περιλαμβάνει και την αναφορά σε ένα τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε από τους αγωνιστές του 1897​ (Pronews.gr)​.

Επιπλέον, ο Χριστινίδης ερεύνησε τον τάφο του Δία στο βουνό Γιούχτας, μια περιοχή γεμάτη μυθολογικές αναφορές και ιστορικές ανακαλύψεις. Μέσα από τις έρευνές του, αναφέρθηκε σε διάφορους περιηγητές και ερευνητές που προσπάθησαν να εντοπίσουν τον θρυλικό τάφο, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στις παραδόσεις και τους θρύλους της Κρήτης​ (e-mesara)​.

Η εργασία του Χριστινίδη περιλαμβάνει επίσης το βιβλίο “Οι Αρχάνες δια μέσου των αιώνων,” το οποίο γράφτηκε σε συνεργασία με τον Μανώλη Μπουνάκη, και αναδεικνύει την ιστορική πορεία των Αρχανών από την αρχαιότητα έως σήμερα​ (Pronews.gr)​.

Η συμβολή του Νίκου Γ. Χριστινίδη στην καταγραφή και τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης της Κρήτης είναι ανεκτίμητη, καθιστώντας τον μια σημαντική προσωπικότητα για την περιοχή.

 Μενέλαος Α.Μαρκοδημητράκης 

2 σκέψεις σχετικά με το “Αντίο στον Νίκο Γ.Χριστινίδη

  • Θα με ενδιεφερε να επικοινωνησουμε αγαπητε φιλε
    Ο Νικος Χριστινιδης εχει γραψει το πρωτο του βιβλιο για τα κατορθωματα των προγονων μου
    Δεν προλαβα δυστυχως να τον συναντησω…..
    Θα χαρω ομως μια και τον ηξερες καλα να μου πεις γι’αυτον

    Σχολιάστε
    • κύριε Κωνσταντίνε γεια σας και χρόνια πολλά. Ο Νίκος Χριστινίδης είναι αυτός που διέσωσε, ανάδειξε και έβγαλε στο φως την τοπική ιστορία των Αρχανών, που είναι μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γενικότερες εξελίξεις. Ο Νίκος Χριστινίδης πρέπει να τιμηθεί από τους Αρχανιώτες.
      Εγώ τον γνώρισα μέσα από τα βιβλία του και τις δημοσιεύσεις του στο facebook και είχα την τιμή να τον επισκεφτώ μία φορά στο σπίτι του.
      Σας εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, καλές γιορτές.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *