21 Ιουλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Παιχνίδια

Η εννιάρα, παιχνίδι των Σαρακατσάνων

Πως παίζεται η Eννιάρα

Σχημάτιζαν τρία τετράγωνα σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, το ένα έξω από το άλλο, τα ένωναν με μια γραμμή και από τις τέσσερις πλευρές τους. Συνήθως την σχημάτιζαν οι τσοπάνηδες σε μια ίσια πλάκα ή πάνω στην φτσέλα. Είχαν από εννιά πούλια (πετραδάκια) που διέφεραν μεταξύ τους και τα έβαζαν στην ένωση που σχημάτιζαν οι γραμμές στα τετράγωνα.

Η κίνηση γινόταν ως εξής: κρατούσαν τα πούλια στο χέρι, έβαζε ο πρώτος ένα πούλι, κατόπιν ο δεύτερος, φροντίζοντας και οι δύο να τοποθετήσουν τα πούλια έτσι ώστε όταν έμπαιναν όλα τα πούλια να μπορούν να κάνουν μια κίνηση με ένα πούλι, το οποίο είχε ελεύθερο κόμβο για να μπορέσει να κάνει τριάρα, δηλαδή τρία πούλια στην σειρά.

Εάν έκανε τριάρα, έπαιρνε από τον αντίπαλό του ένα πούλι, όποιο ήθελε αυτός, που κέρδιζε. Διάλεγε συνήθως ένα πούλι, το οποίο του έφραζε κόμβο, από τον οποίο θα μπορούσε να κινήσει άλλο πούλι και να κάνει και άλλη τριάρα. Η τριάρα άνοιγε και έκλεινε. Όταν την έκλεινε ο παίκτης μπορούσε να πάρει και πάλι πούλι συνεχίζοντας να ανοίγει και να κλείνει την τριάρα, εάν ο αντίπαλος δεν είχε πούλι σε πλεονεκτική θέση, το οποίο μπορούσε να το κινήσει και να του χαλάσει την τριάρα. Νικητής ήταν αυτός που αιχμαλώτιζε όλα τα πούλια του αντιπάλου του.

Sarakatsan Enniara Games

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *