Τα δικαιώματα του καταναλωτή

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφερειακή Ενότητα
Ηρακλείου

Τα Δικαιώματα
του Καταναλωτή

Σύμφωνα με την Ισχΰουσα Νομοθεσία

αρ. απόφασης 91354/24-8-2017, ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017

Νομοθεσία για καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (αρ. απόφασης 91354/24-8-2017, ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017)

Από 19/9/2017 είναι σε ισχύ οινέοι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ. Στην ενότητα 7.2. αναφέρονται οι υποχρεώσεις των καταστη μάτων εστίαση ς / αναψυχής.

Στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώροι αναψυχής: εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, καταστήματα γρήγορης εστίασης κλπ.

Στο άρθρο 76 αναφέρεται η υποχρέωση των παραπάνω καταστημάτων να διαθέτουν δελτία παραπόνων – «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε εμφανές σημείο δίπλα στην έξοδο του καταστήματος. Επίσης αναγράφονται λεπτομέρειες για τα αντίτυπα, τον χρωματισμό, την αναγραφή των στοιχείων της Δ/νσης Ανάπτυξης, της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγονται όπως αναφέρεται στο άρθρο 76.

Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και υπόδειγμα του φύλλου διαμαρτυρίας.

Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ και οι υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης /αναψυχής

Από 19/9/2017 είναι σε ισχύ οι νέοι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ. Στο άρθρο 71 αναφέρονται οι ενδείξεις στους τιμοκαταλόγους όπως αναφέρονται στο άρθρο 69.

•    Ύπαρξη τιμοκαταλόγων υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά οι επιπλέον γλώσσες.

•    Πληροφόρηση των ατόμων με αναπηρία (Α.με Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου όπου προτείνεται η χρήση τιμοκαταλόγου με σύστημα Braille για άτομα με πρόβλη μα όρασης.

Απαγορεύεται η χρέωση «Κουβέρ»

(σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα,

πετσέτες, κ.τ.λ.).

Κανένα προϊόν δεν σερβίρεται χωρίς να το έχε ιζητή σειο πελάτη ς

(εμφιαλωμένο νερό, ψωμί, κ.τ.λ.).

Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει πριν καταναλώσει προϊόντα με το κιλό το ακριβές βάρος τους σε ωμή μορφή (κρεατικά, ψάρι, κ.τ.λ.) και την τελική τιμή που θα πληρώσει.

Η ζύγιση γίνεται παρουσία του πελάτη και στην απόδειξη επισυνάπτεται σημείωμα με το βάρος του τροφίμου και την τελική τιμή του.

•   Απο 1/1/2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα θα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης.

Υποχρεούνται να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

•    Τα ποτά αποσφραγίζονται παρουσία του πελάτη (οίνοι, μπύρες, αναψυκτικά, κ.τ.λ.).

Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους παραπλάνηση του καταναλωτή

(προσφορά λευκού τυριού άλμης ως φέτας, διαφορετικό-παρεμφερές είδος ψαριού αντί αυτού που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο όπως θράψαλο αντί καλαμάρι, σουρίμι αντί καβούρι, κουτσομούρα αντί μπαρμπούνι κ.τ.λ.)

Εφιστάται η προσοχή στα παραπάνω αλλά και σε όλα τα απαιτούμενα από την Ενότητα 7.2, εν όψει επικείμενων ελέγχων της Υπηρεσίας στα παραπάνω θέματα.

Όλο το παραπάνω κείμενο και η φωτογραφία, προέρχονται από φυλλάδιο της Περιφέρειας Κρήτης που εξέδωσε τον Αύγουστο του 2018. 

Κοινοποιήστε τη δημοσίευση
Facebook
YouTube
Twitter

Μενέλαος Μαρκοδημητράκης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείται τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινοποιήστε τη δημοσίευση!