1 Μαΐου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μνημεία

Το γεφύρι Καλογερικό η Πλακίδα στο Ζαγόρι

Περιγραφή και ιστορικά στοιχεία 

Είναι από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια που υπάρχουν, γεγονός που του έχει δώσει την ιδιαί­τερη φήμη του. Χτίστηκε το 1814 και βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι & Κουκούλι στο Ζαγόρι. Χαρα­κτηριστικά του γεφυριού είναι τα οδοντωτά περβάζια και η αρμονική παράταξη των τριών τόξων του.

Αρχικά το γεφύρι ήταν ξύλινο, με χορηγία 20.000 γρόσια του Ηγούμενου της Μονής του Προφήτη Ηλία Βίτσας  Κήπων Σεραφείμ, μετατράπηκε σε πέτρινο και πήρε έτσι την ονομασία «Καλογερικό». Tο έτος 1865 ονομάστηκε και Γεφύρι Πλακίδα, εξαιτίας της επισκευής του από τους επιφανείς αδελφούς Αλέξη και Αντρέα Πλακίδα από το χωριό Κουκούλι Ζαγορίου. Η ευρηματικότητα και η τεχνική ικανότητα του πρωτομάστορα έδωσε στο μεγάλο αυτό γεφύρι, 56 μέτρων, μια αέρινη κίνηση, που παρατηρώντας το κανείς νομίζει ότι βλέπει κάμπια σε κίνηση.

Η ασφαλή μετακίνηση προς τον παρακείμενο νερόμυλο ήταν ο λόγος δημιουργίας αυτού του ξεχωριστού γεφυριού με την διακριτική κυματιστή μορφή. Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 4499/12-6-1964 – ΦΕΚ239/Β/30-6-1964).

Παραλειπόμενα

Στο μοναδικής ομορφιάς γεφύρι του Καλόγερου η Πλακίδα, βρέθηκα στις 25 Αυγούστου 2023. Στο λεωφορείο της εκδρομής είχαμε κιόλας γνωριστεί αφού είμαστε ήδη τρις μέρες μαζί. Είχαμε και δύο κληρικούς μαζί μας. Λίγο πριν φθάσουμε στο γεφύρι, η ξεναγός, μας είπε ότι σε αυτό το γεφύρι είχε γυριστή μία σκηνή με έναν ιερέα πρωταγωνιστή της σειράς Άγγιγμα ψυχής, που φιλιέται με την συμπρωταγωνίστρια του. Μόλις έγινε γνωστό αυτό, υπήρξε θα έλεγα πάνδημο αίτημα των συμμετεχόντων στην εκδρομή να επαναληφθεί η σκηνή αυτή, μιας που τον έναν ιεράς από τους δύο, τον έλεγαν Ιωάννη, όπως δηλαδή και τον πρωταγωνιστή. Ήταν μαζί μας με την πρεσβυτέρα του και τα παιδιά τους. Ο π. Ιωάννης δεν μας χάλασε χατίρι και τον απαθανατίσαμε χαρίζοντας μας μία σπάνια στιγμή. Τον ευχαριστούμε!  

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις σχετικές επιγραφές για το γεφύρι που είναι στον χώρο.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *