17 Ιανουαρίου 2025

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Όταν ο γείτονας παίρνει το χωράφι σου και σου κάνει και ζημιά τι κάνεις;

Το ιστορικό

Φίλες και φίλοι κοινοποιώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και ένα χρόνο, από τον Αύγουστο του 2023. Σκοπός μου είναι να καταδείξω προς κάθε σχετικό η άσχετο με το πρόβλημα αυτό, προκειμένου να πάρω γνώμες για τον τρόπο αντίδρασης μου. Ενδόμυχη επιθυμία μου είναι να διαβάσουν και να δουν αυτό το δημοσίευμα οι συγγενείς του γείτονα μου και ιδιαίτερα τα παιδιά του. Τον γείτονα θα τον ονομάζω με τα αρχικά του ονόματος του και του επιθέτου του Κ.Κ.

Η τοποθεσία του λιόφυτου

Ο μακαρίτης ο πατέρας μου έγραψε το 2001 με συμβόλαιο ένα μακρόστενο λιόφυτο που βρίσκετε σε περιοχή κοντά στις  Αρχάνες περίπου 25 λεπτά με τα πόδια. Η περιοχή ονομάζετε Συμνιανού, η Πετροκοπιά, αλλά είναι πιο γνωστή με το όνομα Ανεμόμυλος, λόγω ενός παλιού ανεμόμυλου που υπάρχει εκεί κοντά.

Η ονομασία πετροκοπιά χαρακτηρίζει απόλυτα την περιοχή αυτή, καθώς πραγματικά  υπερτερεί η πέτρα.

Από το 1980 σε ηλικία 5 ετών θυμάμαι τον εαυτό μου εκεί να μαζεύουμε τις ελιές μας και να παίζω στα γύρο χωράφια.

Για να μπορέσουν τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι να φυτέψουν ελιές εκεί, έπρεπε να καθαρίσουν τον χώρο από τις αναρίθμητες  πέτρες. Έτσι κάθε ιδιοκτήτης μάζευε τις πέτρες από το χωράφι του και τις έκτιζε πάλι μέσα στο δικό του χωράφι σε σημεία που από κάτω υπήρχε πλακούρα , δηλαδή συμπαγής βράχος.

Από το χωράφι μου λοιπόν μάζεψαν πριν πάρα πολλά χρόνια τις πέτρες και έφτιαξαν δύο τροχάλους, δηλαδή μεγάλες πέτρες κτισμένες σε κυκλικό σχήμα που μέσα γέμιζαν με μικρότερες, επίσης  έφτιαξαν χτιστό πέτρινο φράκτη κατά μήκος του χωραφιού. Για κάποιο λόγω τοποθετούσαν τις πέτρες ανατολικά. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι ιδιοκτήτες του χωραφιού που τώρα ανήκει στον γείτονα μου Κ.Κ.

Κατά συνέπια εγώ ήξερα πάντα σύμφωνα και με τον πατέρα μου, που βρήκε το χωράφι αυτό από τον δικό του πατέρα, ότι οι δύο τρόχαλοι και ο πέτρινος φράκτης είναι εντός της ιδιοκτησίας μου. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε αυτό από κανένα και ιδιαίτερα το γείτονα Κ.Κ. όλα αυτά τα χρόνια.

Ο γείτονας Κ.Κ. αγόρασε το χωράφι που βρίσκεται ανατολικά δίπλα από το δικό μου το έτος 1983 με ένα απλό συμφωνητικό από μία γυναίκα. Ως το καλοκαίρι του 2023 40 χρόνια μετά ο γείτονας είχε το χωράφι του και εγώ το δικό μου χωρίς κανένα πρόβλημα.  

Το φθινόπωρο του 2023 πήγα στο λιόφυτο μου και με οδυνηρή έκπληξη διαπίστωσα ότι ο γείτονας Κ.Κ. είχε βάλει μπουλντόζα και μεγάλο τρακτέρ, είχε μετακινήσει μεγάλο μέρος του πέτρινου φράκτη αδιάζοντας-μετακινώντας τις πέτρες ρίχνοντας τις μέσα στο λιόφυτο μου. Δεν έφθανε αυτό, έφερε και σφύρα για να σπάσει βράχια προκειμένου να αλλοιώσει τη μορφολογία του εδάφους, 

Κατάφερα να τον βρω στις 14-5-2024 στο σπίτι του στις Αρχάνες στην περιοχή Κατσοπρινιά πίσω από το παλιό σχολείο προς την περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έναν άνθρωπο 75 ετών που έχει τρία μεγάλα παιδιά στην ηλικία μου, τα οποία δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την γεωργία όπως μου είπε.

 Συμφωνήσαμε να πάμε να δούμε τη ζημιά. Στις 19-5-2024 πήγαμε και του εξήγησα ακριβώς πιο είναι το δικό μου χωράφι και πιο το δικό του χωράφι. Του έδειξα την ζημιά που έκανε στο λιόφυτο μου, δηλαδή την παραβίαση του συνόρου και το άδειασμα των πετρών στο λιόφυτο μου, αλλά δεν παραδέχονταν τίποτα.

Μαζί του ήταν και ο Δ.Μ. βάζω τα αρχικά του ονόματος του, που ήταν εκείνος που τον βοήθησε να βάλει τον δείκτη και να περιφράξει το χωράφι του μαζί και το δικό μου.

Για κακή  τύχη όμως του γείτονα μου Κ.Κ. έχω τη συνήθεια να φωτογραφίζω τα πάντα. Έτσι κατάφερα και βρήκα στο αρχείο μου μερικές φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν σε ορισμένα σημεία το 100% της ζημιάς και της παραβίαση του συνόρου.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα το πριν και το μετά.

Τώρα σας ρωτάω, εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου:

  • Θα του δύναται την περιουσία των παιδιών σας; Και που παραλάβατε από τον πατέρα σας; (έχω και εγώ τρία παιδιά)
  • Θα προσφύγετε στην δικαιοσύνη;
  • Θα πηγαίνατε να αποκαταστήσετε τα πράγματα όπως ήταν;
  • Θα προχωρούσατε σε κάποιας μορφής αντεκδίκησης;
  • Θα κάνατε κάτι άλλο;

(Σημείωση) προσπαθώ να βρω τα παιδιά του αλλά δεν τα έχω καταφέρει.    

Κάποτε άκουγα για σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνταν με αφορμή κτηματικές διαφορές και μου φαίνονταν μεγάλη υπερβολή να σκοτώνονται για τη γη που σε λίγα χρόνια δεν θα τους ανήκει , δηλαδή όταν ο ένας αποφάσιζε να κλέψει την περιουσία του άλλου. Τώρα ξέρω πως δεν διεκδικώ κάτι που σε λίγα χρόνια δεν θα μου ανήκει. Είναι το άδικο που αισθάνομαι ότι με πνίγει, από αυτό θέλω να απαλλαγώ, δηλαδή θέλω δικαιοσύνη. 

Από το παρακάτω εξώδικο έχω αφαιρέσει όλα τα προσωπικά στοιχεία και τις αναφορές. Από το πουθενά βρέθηκα να πληρώνω λεφτά, έτσι γιατί ένας ηλικιωμένος αποφάσισε να εισβάλει στην περιουσία μου. Καλώ και παρακαλώ τα παιδιά του να επικοινωνήσουν μαζί μου, να πάμε επί τόπου να δουν το πρόβλημα. Θέλω να εκτιμηθεί το γεγονός πως προτίθεμαι να καλύψω εγώ το κόστος της αποκατάστασης της ζημιάς και της παραβίασης των συνόρων. 
Προχώρησα στο εξώδικο στις 25-9-2024, το οποίο αγνοήθηκε πλήρως από τον γείτονα μου 75 ετών Κ.Κ..
Ως ετούτου δεν είχα άλλη επιλογή, από το να πάω και να αποκαταστήσω το σύνορο σε δύο σημεία που ήταν κραυγαλέα η παραβίαση και αρχικά είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο γείτονας. Στην συνέχεια ήρθε ένα τρακτέρ και μετακίνησε τις πέτρες μέσα από το λιόφυτο μου, βάζοντας τις στην θέση τους. 
Το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε. Μάλλον όμως θα πρέπει να χρωστάω χάρη, στον γείτονα μου, γιατί με αφορμή αυτό το ατόπημα του, έκανα τοπογραφικό και ο μηχανικός μου είπε ότι από τα 1950 τμ του μακρόστενου λιόφυτου μου, το κτηματολόγιο, μου έχει αναγνωρίσει μόνο 1240 τμ.
Δυστυχώς αυτό το σφάλμα του κτηματολογίου, δεν έπεσε στην αντίληψη του μηχανικού μου. Ο οποίος, έπρεπε έως τον Νοέμβριο του 2022 να είχε ελέγξει αν το κτηματολόγιο έχει κάνει σωστά την απόδοση της μέτρησης του.
Η δήλωση του αγροτεμαχίου είχε γίνει σωστά και εμπρόθεσμα, έκανα όμως το λάθος και κατέθεσα μαζί και το συμβόλαιο που μου έκανε ο πατέρας μου το λιόφυτο, που είχε πάρει με συμβόλαιο από τον πατέρα του. Αυτό το συμβόλαιο έγραφε μέσα πως το λιόφυτο ήταν 1000 τμ. Το κτηματολόγιο αγνόησε την μέτρηση και την δήλωση του μηχανικού. Από ό,τι μου είπαν από το κτηματολόγιο, μου αναγνώρισαν παραπάνω 240 τμ και γιατί διαμαρτύρομαι… 
Ο μηχανικός και ο δικηγόρος, μου είπαν, πως είναι τόσο λάθος όλη η καταγραφή του κτηματολογίου σε αυτή την περιοχή, που όλοι μοιραζόμαστε γειτονικά αγροτεμάχια. Στην περίπτωση μου, 700 τμ χωράφι μου, έχει κατοχυρώσει το κτηματολόγιο σε δύο γείτονες μου, μεταξύ των οποίων και τον Κ.Κ.. Ο οποίος όμως δεν πείραξε καθόλου το σύνορο από την πλευρά που του έχει δόση το δικό μου το κτηματολόγιο. 
 Επίσης το χωράφι μου στο κτηματολόγιο φαίνεται να είναι δικά μου γειτονικά κομμάτια χωραφιών. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ό,τι το κτηματολόγιο δεν ζητάει τοπογραφικά. Το πιο τραγικό όμως από όλα είναι, ότι εγώ τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πρέπει λέει να περιμένω άγνωστο πόσο, να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και ανάλογα την νομοθεσία να προχωρήσω σε διόρθωση του σφάλματος του κτηματολογίου. Φυσικά ούτε μπορώ να αγοράσω, ούτε και να πουλήσω, όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι οι γείτονες μου. 

Anemomylos Ano Archanes area

 

   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *