12 Δεκεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Η Μονή της Χώρας και τα μοναδικά ψηφιδωτά της στην Κωνσταντινούπολη

Η Μονή της Χώρας ήταν Βυζαντινό μοναστήρι που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Ήταν αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Το μοναστήρι αρχικά είχε χτιστεί έξω από τα τείχη της Πόλης, (γι’ αυτό και το όνομα “Χώρα”, δηλώνει την “ύπαιθρο”).

Η επέκταση των τειχών της Κωνσταντινούπολης, περιέλαβε την Μονή της Χώρας (ή Μονή του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα), πραγματοποιήθηκε κατά τη βασιλεία του Θεοδοσίου Β’ (408-450 μ.Χ.). Συγκεκριμένα, τα Θεοδοσιανά τείχη ολοκληρώθηκαν το 413 μ.Χ. υπό την επίβλεψη του έπαρχου Ανθεμίου. Με αυτή την επέκταση, τα νέα τείχη περιέλαβαν περιοχές που προηγουμένως ήταν εκτός των τειχών της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, αλλά το σημερινό κτίσμα ανάγεται κυρίως στον 11ο αιώνα, όταν ανακατασκευάστηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό.

Τον 14ο αιώνα, ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ένας ισχυρός βυζαντινός αξιωματούχος και λόγιος, χρηματοδότησε την ανακαίνιση και τον εκτεταμένο διάκοσμο της μονής με εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που παραμένουν από τα πιο σημαντικά δείγματα βυζαντινής τέχνης.

Έτσι, ενώ η αρχική ίδρυση της Μονής της Χώρας χρονολογείται στον 4ο αιώνα, η κυριότερη φάση κατασκευής και καλλιτεχνικού διακόσμου έγινε τον 11ο και τον 14ο αιώνα.

Ο Θεόδωρος Μετοχίτης χρηματοδότησε την ανακαίνιση και τον καλλωπισμό της Μονής από το 1315 έως το 1321. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα καλλιτεχνών που να έχουν καταγραφεί για τα ψηφιδωτά αυτά, αλλά θεωρείται ότι η εργασία αυτή εκτελέστηκε από έμπειρους βυζαντινούς τεχνίτες και καλλιτέχνες της εποχής, οι οποίοι εργάζονταν υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Μετοχίτη.

Μετά το 1453 έτος άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς, η Μονή της Χώρας μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος και το 1948 έγινε μουσείο. Η Μονή της Χώρας, γνωστή και ως Καριγιέ Τζαμί στους Τούρκους, ξανάγινε τζαμί το 2020 με απόφαση του Τούρκου προέδρου της Τουρκίας Έρντοαν. 

Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας θεωρούνται από τα σημαντικότερα και ωραιότερα δείγματα της βυζαντινής τέχνης και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την καλλιτεχνική και θρησκευτική ζωή της Παλαιολόγιας εποχής.

Το κείμενο δημιουργήθηκα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *