16 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Περιηγήσεις

Εντυπώσεις από την Καστοριά

Εντυπώσεις από την Καστοριά και την λίμνη της

Πάντα είχα στο μυαλό μου την Καστοριά σαν μία πόλη που κυριαρχεί το κρύο, η λίμνη και οι γούνες. Είχα την χαρά να βρεθώ  για τρεις μέρες  στην Καστοριά το διάστημα από 13 έως 15 Αυγούστου του 2022.Το διάστημα αυτό απλά μέναμε στην όμορφη παραλίμνια πόλη με ελάχιστες ευκαιρίες να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο προκειμένου να δούμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε την Καστοριά.

Με αφετηρία την Καστοριά επισκεφτήκαμε περιοχές όπως: τον Άγιο Αχίλλειο το νησάκι στην μικρή Πρέσπα, το χωριό ψαράδες στην όχθη της μεγάλης Πρέσπας, το χωριό Άγιος Γερμανός, το χωριό Νυμφαίο και πολλά άλλα μέρη.  

Μέσα στην πόλη της Καστοριάς, η σχεδόν μέσα, μπορέσαμε να επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Νικάνορα, το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας και τον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού.   

 
Εντυπώσεις από την Καστοριά

Για εμένα που έκανα τουρισμό στην Καστοριά και είμαι από την Κρήτη, μία παραλίμνια πόλη είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο, ιδιαίτερα το ακρολίμνιο, ο χώρος περιπάτου και αναψυχής των κατοίκων και των τουριστών.  

 
Η λίμνη Ορεστιάδα

Η Ορεστιάδα είναι η λίμνη της Καστοριάς, η στάθμη της βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ, έχει έκταση 28 τετ χλμ και βάθος περίπου 1,5 έως 12 μ.

 
Το ακρολίμνιο της Καστοριάς 

Η ακρολιμνιά της Καστοριάς προσφέρεται για βόλτα, καφέ, ψάρεμα, γυμναστική κλπ. Μία απογευματινή βόλτα σε αυτή, μπορεί να σε χαλαρώσει από τα καθημερινά τετριμμένα προβλήματα, κοιτάζοντας απλά τις βάρκες που μένουν ατάραχες σαν να απολαμβάνουν το γύρισμα του ήλιου, τις χρωματικές αποχρώσεις που δημιουργούνται πάνω στο νερό της λίμνης με πρωταγωνιστή τις σκιές τους και τις κολυμβήτριες πάπιες να τους κάνουν παρέα.  

 
Οι πάπιες

Μεταξύ των αναπόσπαστων στοιχείων της λίμνης είναι και οι πάπιες, μου έκανε εντύπωση ένα είδος πάπιας με μαύρα πούπουλα και που είναι σχετικά μικρόσωμες. Βέβαια δεν είναι μόνες τους, υπάρχουν ακόμη κι άλλα είδη πάπιας, και άλλα είδη υδρόβιων πουλιών.

Στην απογευματινή μου βόλτα αυτή είχα την χαρά να λύσω μία απορία χρόνων, αυτή η απορία ήταν η εξής, κοιμούντε οι πάπιες; και πως κοιμούνται; τελικά οι πάπιες κοιμούνται ως εξής, βγαίνουν από το νερό στην άκρη της λίμνη, εκεί γυρίζουν στο πλάι και πίσω τον λαιμό τους και χώνουν το κεφάλι τους κάτω από το δεξί φτερό τους στην πλάτη τους.

 
Ο Σταυρός

Είχε πλέον δύση ο ήλιος και φαίνονταν στην κορυφογραμμή του βουνού ένας φωτισμένος Σταυρός. Αμέσως θυμήθηκα τον Σταυρό του Αφέντη Χριστού στο όρος του Γιούχτα, που δεσπόζει πάνω από την κωμόπολη Αρχάνες  στο Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη.

 
Το Γριβάδι

Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο μετά της 10μμ, έχοντας σύμμαχο μια πολλή γλυκιά και ζεστή βραδιά, συναντήσαμε δύο ψαράδες, που είχαν βάλει στην σειρά καλάμια όρθια να περιμένουν κουβεντιάζοντας να πιαστεί κάποιο ψάρι. Εκεί μας δημιουργήθηκε η απορία, πως καταλαβαίνουν όταν πιαστεί το ψάρι, η απάντηση δεν θα μπορούσε να έρθει πιο άμεσα, καθώς πριν προλάβουμε να τελειώσουμε την ερώτηση μας, λέει ο ψαράς, ορίστε βλέπετε εκείνο το φως που ξεκίνησε να αναβοσβήνει πάνω στο καλάμι; μόλις πιάστηκε ένα ψάρι, αμέσως οι δύο φίλοι ψαράδες προθυμοποιήθηκαν να μας δείξουν ένα μεγάλο Γριβάδι που είχαν ψαρέψει λίγα λεπτά πριν. Δεν φανταζόμουν ότι σε αυτή τη λίμνη ζουν τόσο μεγάλο ψάρια, όπως μας είπαν οι ψαράδες γίνονται ακόμη μεγαλύτερα από αυτό που μας έδειξαν. 

 
Το πουλί της λίμνης

Είχαμε πάει στην Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας στην όχθη της λίμνης, εκεί μία παρέα επισκεπτών παρατήρησε ένα πουλί που κάθονταν σε απόσταση περίπου 20 μέτρων σε ένα αντικείμενο μέσα στην λίμνη. Ο ένας από αυτή την παρέα επέμενε ότι ήταν διακοσμητικό στοιχείο προκειμένου να αποσπά θετικά ως σαν αξιοθέατο την προσοχή των προσκυνητών. Ο κύριος αυτός επέμενε μάλιστα ότι αυτό το πουλί σαν ρομπότ άνοιγε που και που τα φτερά του και κινούσε το λαιμό του. Εσείς τι λέτε;

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *