19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Εκκλησίες

Ο ναός του Οσίου Νικάνορα στην Καστοριά

Ένα κόσμημα για την Καστοριά
ο Ιερός Ναός του Οσίου Νικάνορος

Διαβάστε εδώ τον βίο του Αγίου Νικάνορα, την ίδρυση του μοναστηριού του και τα θαύματα του.

Μετά την αλματώδη επέκταση της πόλεως κατά τις τελευ­ταίες δεκαετίες και προς την περιοχή της Χλόης, ευσεβείς κάτοικοι της, μέλη του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου αποφάσισαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση Ενορίας και την ανέγερση ιερού ναού. Οι ενέργειες ξεκίνησαν το έτος 1997.

Χάρη στην άμεση ανταπόκριση του νέου τότε Σεβ. Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, που ευλόγησε και στήριξε ολόθυμα την προσπάθεια, το θέμα προχώ­ρησε με ταχύτατους ρυθμούς.

Καταρχήν επελέγη να αφιερωθεί ο ιερός ναός στον όσιο Νικάνορα, ο οποίος δεν είναι μόνον ο άγιος της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ο προστάτης της Καστοριάς, αφού έσωσε τα παιδιά της από θανατηφόρα αρρώστια την πανούκλα 3 φορές, κατά την πε­ρίοδο της τουρκοκρατίας, το 1908 ήταν η τελευταία φορά.

Στη συνέχεια, με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Επικράτειας, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, εκδόθηκε το υπ αρ. 296/31.8.1998 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 213/15.9.1998 τ. Α’) για την ίδρυση Ενορίας του ιερού ναού Αγίου Νικάνορος της Ί. Μητροπόλεως Καστοριάς στον οικισμό Χλόης – Φουντουκλή του Δήμου Καστοριάς.

Στο μεταξύ ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ είχε θεμε­λιώσει το νέο οίκο του Θεού, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1997, πα­ρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους χριστιανών.

Με την υπ αρ. 626/1999 απόφασή του συγκρότησε κατά νόμον Ερανική Επιτροπή, υπό την προεδρία του προϊσταμένου της νέας Ενορίας π. Ελευθερίου Συτιλίδη, αποτελούμενη από 25 δραστήρια μέλη.

Η Επιτροπή εργάστηκε με ζήλο για τη συγκέντρωση χρημάτων – εισφορών ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί κατά μέγιστο μέρος το πολυδάπανο αυτό έργο και να παραδοθεί ο Ναός στην λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Στις 30 Μαΐου 2009 ημέρα Σάββατο στις 6 το απόγευμα με ξε­χωριστή λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Νέου Ιερού Ναού Οσίου Νικάνορος στην Κα­στοριά παρουσία 8 Μητροπολιτών, σύσσωμου του Ιερού κλήρου των Αρχών του τόπου και πλήθος πιστών που συνέρρευσαν για να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης. Ακριβές αντίγραφο της εικόνας που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, αλλά και να παραστούν στα θυρανοίξια του νέου Ναού της Καστοριάς.

Η ακολουθία του εσπερινού των Θυρανοιξίων πραγματοποιή­θηκε παρουσία 8 Μητροπολιτών: Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νε­κταρίου εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Άρτας κ. Ιγνατίου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του προέδρου αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου – Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου – Λαρίσης και Τυρνάβου  κ. Ιγνατίου – Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα – Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου – Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου – Κα­στοριάς κ. Σεραφείμ.

Το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγί­ας της Τριχερούσης συνόδευε αντιπροσωπεία μοναχών της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον νυν Ηγούμενο αυτής Πανοσιολογ. Αρχιμ. Γέροντα Μεθόδιο, καθώς και ο π. Δανι­ήλ Κατουνακιώτης, ο οποίος αγιογράφησε την εικόνα, η οποία έχει παραμείνει στον Ιερό Ναό του Οσίου Νικάνορος Καστοριάς.

Η μνήμη του Οσίου Νικάνορα τιμάται στις 7 Αυγούστου.

Το κείμενο αντλήθηκε και απλοποιήθηκε, από το βιβλίο το οποίο πωλείται στον Ναό του Αγίου Νικάνορα στην Καστοριά.  

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *