Τι είναι και πως θεραπεύεται η σκολίωση
Τρόποι αντιμετώπισης της Σκολίωσης
Η σκολίωση είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη έχει τυπικά φυσικές καμπύλες, αλλά στη σκολίωση, η σπονδυλική στήλη καμπυλώνεται πλάγια, σχηματίζοντας σχήμα “S” ή “C”. Αυτή η καμπυλότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης λίγο πριν την εφηβεία.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκολίωσης, συμπεριλαμβανομένης της συγγενούς σκολίωσης (παρουσιάζεται κατά τη γέννηση), της νευρομυϊκής σκολίωσης (που προκύπτει από καταστάσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία) και η ιδιοπαθής σκολίωση (άγνωστης αιτίας, πιο συχνή στους εφήβους).
Η θεραπεία για τη σκολίωση εξαρτάται από παράγοντες όπως η σοβαρότητα της καμπύλης, η ηλικία του ατόμου και η υποκείμενη αιτία. Ακολουθούν ορισμένες κοινές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της σκολίωσης:
- Παρατήρηση: Εάν η καμπυλότητα είναι ήπια, ειδικά σε εφήβους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να παρακολουθεί την εξέλιξη της σκολίωσης μέσω τακτικών ελέγχων χωρίς άμεση παρέμβαση.
- Κηδεμόνας: Για μέτριες καμπύλες, ιδιαίτερα σε εφήβους με αυξανόμενη καμπυλότητα, μπορεί να συνιστάται στήριγμα. Ο κηδεμόνας έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την επιδείνωση της καμπύλης και μπορεί να χρειαστεί να φορεθεί για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα.
- Φυσικοθεραπεία: Τα προγράμματα άσκησης και η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας, η οποία μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση και ενδεχομένως να αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη της καμπυλότητας.
- Χειρουργική επέμβαση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν η καμπυλότητα συνεχίζει να εξελίσσεται παρά άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η ανόρθωση της σπονδυλικής στήλης και η σύντηξη των προσβεβλημένων σπονδύλων μεταξύ τους. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται συνήθως για περιπτώσεις όπου η καμπυλότητα είναι σοβαρή και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για τη θεραπεία είναι εξατομικευμένες και οι επαγγελματίες υγείας θα εξετάσουν διάφορους παράγοντες πριν συστήσουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της σκολίωσης. Οι τακτικοί έλεγχοι με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά για παιδιά και εφήβους, μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της κατάστασης και στον καθορισμό της κατάλληλης πορείας δράσης εάν εντοπιστεί σκολίωση.
Το παραπάνω κείμενο αντλήθηκε από το Chat GPT (τεχνητή νοημοσύνη) .
Θα ήθελα μέσα από αυτή τη δημοσίευση, να επισημάνω τα εξής: Αν οι μοίρες τις σκολίωσης του παιδιού σας είναι κάτω από 10, επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει κολύμβηση και κρέμασμα από μονόζυγο για τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά στις μύτες των ποδιών του. Αν η σκολίωση του είναι κάτω από 40 μοίρες, είναι άκρος απαραίτητο το παιδί να φορέσει κηδεμόνα για τουλάχιστον 23ις ώρες το 24ρο και για όσο η σκολίωση υποχωρήσει η σταθεροποιηθεί. Αν η σκολίωση του παιδιού σας φτάσει η ξεπεράσει τις 40 μοίρες, είναι μάταιο να κάνετε οτιδήποτε από το προηγούμενα, τρέξτε αμέσως να βρείτε γιατρό να εγχειρήσει το παιδί σας, καθώς για να φτάσει τις 40 μοίρες το πρόβλημα είναι εξελισσόμενο και απαιτείται άμεση παρέμβαση.
Τώρα θα σας πω ένα μυστικό που δεν το λένε οι γιατροί, καθώς εκπαιδεύονται στην θεραπεία και όχι στην πρόληψη. Όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία της έντονης και γρήγορης ανάπτυξης του, 12 με 17 ετών, πρέπει να του κάνετε εξετάσεις και να ελέγξετε το επίπεδο της βιταμίνη D3, κάτω από 30, είναι ανεπαρκής και πρέπει να του χορηγήσει ο γιατρός την απαραίτητη ποσότητα προκειμένου να μπορέσει ο σκελετός του παιδιού να αναπτυχτεί σωστά χωρίς προβλήματα.
Δεν είμαι γιατρός, αλλά όσα γράφω είναι απολύτως σωστά, καθώς βίωσα στην οικογένεια μου το πρόβλημα και θέλω να βοηθήσω με σωστές και καθαρές οδηγίες, που θα επιβεβαιώσετε στον γιατρό σας.
Να συμπληρώσω πως πρέπει πάση θυσία το παιδί σας να μην φτάσει στην εγχείρηση, αν όμως φτάσει, να ξέρετε ότι αυτό εμπεριέχει ένα ποσοστό αναπηρίας. Αν η σκολίωση του παιδιού σας είναι εξελισσόμενη και η εγχείρηση αναπόφευκτη, τότε να ξέρετε πως επιβάλλεται να κάνει την εγχείρηση, καθώς αν δεν την κάνει, θα κιντυνεύσουν άμεσα τα ζωτικά του όργανα όπως οι πνεύμονες και η καρδιά, θα υπάρξει σοβαρή παραμόρφωση του κορμού του και μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την ζωή του.