20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Μαγειρική

Συνταγή κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες-συνταγή

Ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό είναι το ψητό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Θυμάμαι τις έντονες μυρωδιές και την γευστικότητα των ψητών που έβγαιναν από τον ξυλόφουρνο του χωριού την δεκαετία του 1980. Πίστευα πως δεν θα μπορούσε ο ηλεκτρικός φούρνος να πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά έκανα λάθος.

 Υλικά

Μισό, η ένα κοτόπουλο κομμένο για ψητό (χοντρά κομμάτια), ανάλογα τη χωρητικότητα του τεψιού που έχουμε.

Τρις με πέντε μεγάλες πατάτες.

Ελαιόλαδο.

Ρίγανη, πιπέρι, αλάτι ελαιόλαδο και 4 λεμόνια.

Πως ετοιμάζουμε το ψητό μας για να το ψήσουμε.

Πλένουμε με σκέτο νερό τα κομμάτια κοτόπουλου που αγοράσαμε από τον χασάπη. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, με λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε μέσα στο τεψή. Αφού έχουμε καθαρίσει τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά σχετικά κομμάτια. Ανάλογα το μέγεθος της πατάτας η κάθε μία μπορεί να βγάλει 6 έως 8 κομμάτια.

Το κρέας και οι πατάτες έχουν ίδιο χρόνο ψησίματος.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε ρίγανη και πιπέρι στις πατάτες, κατόπιν τις τοποθετούμε στο τεψή ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου. Σειρά έχουν τα λεμόνια, παίρνουμε 3-4 λεμόνια και τα στύβουμε σε ένα λεμονοστύφτη, ύστερα περιχύνουμε το χυμό λεμονιού πάνω στο ψητό μας, προσθέτουμε μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να μην σκεπαστή εντελώς το ψητό. Το ψητό κοτόπουλο είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Σε πια θερμοκρασία θα ανάψω το φούρνο και πόση ώρα θέλει να ψηθεί;

Ανάβουμε τον φούρνο με την θερμοκρασία να είναι στους 200σιους βαθμούς με ενεργοποιημένο τον αέρα.  Ύστερα από μία ώρα και 10 λεπτά περίπου, βγάζουμε το ψητό από τον φούρνο, γυρίζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 30-40 λεπτά ακόμα.

Γύρο στις δύο ώρες περίπου το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε, πρόκειται για ακαταμάχητη γευστική απόλαυση.

 Το κόστος του ψητού κοτόπουλου στον φούρνο με πατάτες

 Μισό κιλό κοτόπουλο 4 ευρώ, πιπέρι, ρίγανη, αλάτι, λεμόνια, ελαιόλαδο και πατάτες περίπου 3 ευρώ, αν προσθέσουμε και το κόστος του ρεύματος, το κόστος ίσος να φθάνει τα 12-14 ευρώ. Από αυτό βγαίνουν τρία με 4α πιάτα ανάλογα την ποσότητα.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

         

   

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *