27 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Βιογραφίες

Ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης

Μακρυγιάννης ’Ιωάννης·. Στρατηγός της Ελληνικής Επαναστάσεως. Γεν­νήθηκε το 1797 στην Άβορίτα της Στερεάς Ελλάδας. Επτά χρονών, σαν ορφάνεψε, τον πήρε στην Άρτα και τον ανέθρεψε ο Αθανάσιος Λιδωρίκης, γραμματικός του Αλή Πασά. Ήταν 23 ετών, όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας όπου διακρίθηκε από την πρώτη στιγμή. Το 1822 τον έκαμαν υποφρούραρχο στην ’Α­κρόπολη των ’Αθηνών. Πολέμησε υστέρα με το Νικηταρά κι όταν ήρθε ο Ιμπραήμ τον χτύπησε στο Νεόκαστρο, παρά λίγο να αίχμαλωτισθή, ανέκοψε την ορμή των Αιγυπτίων στους Μύλους, όπου τραυματίσθηκε. Ό Μακρυγιάννης όμως διακρίθηκε ιδιαίτερα στις μάχες γύρω από την ’Ακρόπολη των ’Αθηνών κι επεχείρησε πρώτος αποβάσεις στον Πειραιά.

Μετά την απελευθέρωση, αγωνίσθηκε το ίδιο έντονα για να δοθεί στους ’Έλλη­νες το Σύνταγμα, από τον καιρό του Καποδίστρια ως τα χρόνια που ο λαός το κέρδισε από τον Όθωνα στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843. Με την γενναία του στά­ση και την έμμονή του στις φιλελεύθερες ιδέες του κίνησε την οργή των ’Οθωμανών που τον κατηγόρησαν για συνωμοσία. Και τότε μεν αθωώθηκε, αργότερα όμως το 1851 καταδικάστηκε σε θάνατο, για την ίδια αιτία. Μα ο λαός είχε τόσο αγανακτήσει, που ανάγκασε τους εχθρούς του να του δώσουν χάρη. Πέθανε το 1864 αφού ξαναπήρε τους βαθμούς του και προβιβάσθηκε μάλιστα σε αντιστράτηγο. Περίφημα είναι τα «’Απομνημονεύματα* του που εξέδωκε ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάν­νης Βλαχογιάννης. Ο Μακρυγιάννης ήταν τελείως Αγράμματος κι αυτό τον στενοχωρούσε πολύ. Σε μεγάλη ηλικία έμαθε να γράφει και να διαβάζει. Η αφήγηση των γεγονότων που έζησε και πολλά δημιούργησε ο ίδιος, είναι γεμάτη αφέλεια, παραστατικότητα και δροσιά και μας με­ταφέρει στην ατμόσφαιρα της ιστορικής αυτής εποχής. Η σημασία του έργου εί­ναι μεγάλη, γιατί καθώς είναι γραμμένη
από έναν πρωταγωνιστή του Αγώνα, αποτελεί σπουδαία ιστορική πηγή για τον ιστορικό και μελετητή της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα απέρριτο λογοτέχνημα.

Η συνοικία, που λέμε σήμερα Μακρυγιάννη, ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί κοντά στους στύλους του ’Ολυμπίου Διός είχε την κατοικία του, που σώζεται ακόμη, ο ηρωικός αγωνιστής.

Πηγή

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *