19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Γλυπτά

Τα γλυπτά που χάθηκαν (φωτογραφίες)

 

Από το 2006 στο Βενεράτο του τότε Δήμου Παλιανής και νυν Ηρακλείου στην Κρήτη, λαμβάνει χώρα το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής. Μέχρι το 2010 κάθε χρόνο, και μετά ανά διετία με την διοργάνωση από τον Δήμο Ηρακλείου .

Στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του 2010, ο γλύπτης Gabriel Grama από την Ρουμανία, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αθήνα, φιλοτέχνησε ένα γλυπτό από μάρμαρο με τίτλο: Προσευχή … “στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θαύμα” Σεφέρης.

To 2014 ο γλύπτης  Pablo Costilludo G. Huertos από την Ισπανία, φιλοτέχνησε ένα άλλο γλυπτό.

Τα δύο αυτά έργα τέχνης ήταν μαζί με άλλα προσωρινά τοποθετημένα στον χώρο των συμποσίων στην είσοδο του χωριού Βενεράτο. Από εκεί έγινε αντιληπτό ότι απουσιάζουν το καλοκαίρι του 2018.    

Αγνοείται εδώ και δύο χρόνια η τύχη δύο γλυπτών που είχαν φιλοτεχνηθεί  στο πλαίσιο δύο ισάριθμων Διεθνών Συμποσίων  Γλυπτικής στο Βενεράτο,  όπως καταγγέλλει ο γλύπτης και “ψυχή’ της πρωτοβουλίας για την διοργάνωση τους Μανόλης Χαρκούτσης το καλοκαίρι του 2020.

Όπως τονίζει ο κ. Χαρκούτσης  τα έργα  που αποτελούν περιουσία του δήμου Ηρακλείου χάθηκαν από τον χώρο του συμποσίου στο Βενεράτο ενώ “έχουν ενημερωθεί γραπτώς όλοι οι αρμόδιοι από το καλοκαίρι του 2018 για την απώλεια  τους.

Τα δύο γλυπτά υπήρχαν στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο του συμποσίου μέχρι και τουλάχιστον τον Μάιο του ίδιου έτους, όπως μαρτυρά και σχετικό βίντεο που υπάρχει.

Φωτογραφικό αφιέρωμα σε ένα από τα γλυπτά που χάθηκαν

Στην παρούσα δημοσίευση κάνουμε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα σε ένα από τα δύο εμβληματικά έργα του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής στο Βενεράτο, που διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό. Ελπίζοντας ότι θα γίνει ευρύτερα γνωστό και αναγνωρίσιμο βοηθώντας έτσι στον εντοπισμό του.

Καλλιτέχνης  Gabriel Grama, έτος 2010, τίτλος:  Προσευχή … “στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θαύμα” Σεφέρης.

 

Η πηγή των πληροφοριών και μέρους του κειμένου, είναι από δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Μια σκέψη για το “Τα γλυπτά που χάθηκαν (φωτογραφίες)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.