19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Ηράκλειο

Οι Αγανακτισμένοι στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. (Φώτο)

 

Το κίνημα των Αγανακτισμένων διοργάνωσε την πρώτη του διαδήλωση στο Ηράκλειο στις 25-5-2011, στην πλατεία Ελευθερίας. Ήταν ένα κίνημα που σκοπό είχε να ξεσηκώσει τον λαό κατά των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψε η χώρα μας με επαχθής όρους, δηλαδή κατά του λεγόμενου μνημονίου. Αυτό συνέβη μετά την άρνηση των απανταχού δανειστών να δανείσουν την Ελλάδα, και η χώρα κινδύνευε με άτακτη χρεοκοπία.

Πραγματικά ο λαός βρέθηκε από την μία στιγμή στην άλλη εκεί που είχε συνηθίσει να παίρνει κάθε χρόνο αύξηση, είτε μισθωτός είτε συνταξιούχος ήταν αυτός, σε πολλές περιπτώσεις έχασε το 50% των αποδοχών που λάμβανε με οδυνηρά αποτελέσματα για την συνολική οικονομία της χώρας.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων είχαν πολύ κόσμο, γέμιζε σχεδόν η μισή πλατεία Ελευθερίας, ύστερα όμως ξεθύμανε και το κίνημα αυτό πήρε την θέση του στην ιστορία.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων ήταν μία απομίμηση αντίστοιχου κινήματος που είχε γεννηθεί στην Ισπανία, η οποία αντιμετώπιζε και εκείνη παρόμοιο οικονομικό πρόβλημα μαζί με την Πορτογαλία.

Αυτό που χαρακτήριζε εκείνες τις συγκεντρώσεις ήταν η ειρηνική διαμαρτυρία η κατήφεια, η αγωνία και η απελπισία, αλλά και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο.

Όταν μαζευόταν αρκετός κόσμος στην πλατεία Ελευθερίας τα απογεύματα ξεκινούσαν οι σύντομες ομιλίες, όποιος ήθελε έπαιρνε το λόγο, και ακούγονταν πολλά…

Σίγουρα οι άνθρωποι εναλλάσσονταν στην πλατεία, με εξαίρεση ίσως τους διοργανωτές, ένας όμως ήταν μόνιμος σε κάθε συγκέντρωση, ήταν ο Αποστόλης, ένας μεγαλόσωμος και υπέρβαρος σκύλος, ο Αποστόλης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγο του πάχους που είχε, έτσι κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για αυτόν, ένας από αυτούς τον υιοθέτησε και του έκανε δίαιτα, πράγματι μετά από λίγο καιρό ο Αποστόλης έκανε την βόλτα του στο κέντρο του Ηρακλείου με το αφεντικό του εμφανώς σε καλύτερη κατάσταση.Ο Αποστόλης ο γραφικός σκύλος του Ηρακλείου

Το καλοκαίρι του 2011 πολλοί που δήλωναν αγανακτισμένοι, για να δώσουν έναν μόνιμο χαρακτήρα στην διαμαρτυρία τους, έστησαν σκηνές στην πλατεία και διέμεναν εκεί.

Σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες που ξεχώρισα για να υποστηρίξουν αυτή τη δημοσίευση.

 

Η πρώτη διαμαρτυρία των Αγανακτισμένων στο Ηράκλειο 25-5-2011

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *