18 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Το ιστορικό του Ηρώου των Αρχανών

 

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όσοι πολεμιστές Αρχανιώτες έμειναν ζωντανοί και κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο τους, ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Εφέδρων Πολεμιστών Αρχανών. Στις πρώτες αρχαιρεσίες εκλέχτηκε το πρώτο διοικ. συμβούλιο με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος , ο Γεώργιος Ν. Χριστινίδης, Αντ/δρος, ο Ιωάννης Εμμ Γενετζάκης, Γραμματέας, ο Νικόλ. Αντ. Κεφαλάκης, Ταμίας, ο Νικόλ, Ε.Ψαλτάκης και μέλη ,ο Εμμ. Μαυρογιαννάκης, Στυλιανός Κρασανάκης, και Θωμάς Ψαραδάκης.
Ο κύριος σκοπός που ιδρύθηκε αυτό το σωματείο ήταν η κατασκευή Ηρώου στην Κωμόπολη. Γι’ αυτό ζήτησε και του παραχωρήθηκε οικόπεδο από την Ενορία και με το δικαίωμα να υλοτομήσει τα δένδρα που είχε μέσα και να τα πουλήσει ως καυσόξυλα υπέρ του σκοπού του συνδέσμου. Οι στύλοι όμως που θα έβγαιναν από την υλοτόμηση των δένδρων να δοθούν στην εκκλησία για το στύλωμα της κρεβατίνας της. Επίσης να κτιστεί διαχωριστικός τοίχος, για όσο χώρο καταλάβει το μνημείο, για ενοικιαστεί ο υπόλοιπος από την Ενορία.
Αμέσως μετά, το Δ.Σ. συνήψε συμβολαιογραφική σύμβαση με τον μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Δ. Πετράκη και σε χρόνο ρεκόρ άρχισαν οι εργασίες του έργου. Ο Σύνδεσμος έλαβε γενναία επιχορήγηση από την Κοινότητα, 3000 δραχμών, από την Ενορία, από άλλους φορείς και από ομογενείς της Αμερικής και της Αιγύπτου, αλλά το κύριο βάρος το κάλυψε ο ίδιος με συνδρομές των μελών του και από εισπράξεις χοροεσπερίδων και λαχειοφόρων αγορών που διοργάνωνε σ΄ολη την διάρκεια της κατασκευής του.Τα εγκαίνια έγιναν το 1928. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από συμπαγές λευκό μάρμαρο και έχει σχήμα ορθογωνίου με ύψος 4 μέτρων, πλην της κορυφής. Η όλη δαπάνη του ανήλθε στο ποσό των 85.000 δραχμών.
Το μνημείο αυτό αποτελεί δείγμα τιμής και μνήμης για όλους τους πεσόντες Αρχανιώτες, όλων των πολεμικών περιόδων, υπέρ πατρίδας. Η σε μνήμη των εμπνευστών και πρωτεργατών του να είναι αιώνια.
Οι πληροφορίες είναι από τον σεβαστό δάσκαλο Νίκο Χριστινίδη.

 

Αν βρήκατε ενδιαφέρουσα την δημοσίευση δηλώστε ότι σας αρέσει, ευχαριστώ. 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *